2. syyskuuta 2012

Milan Štefánik Rastislav - Patsas Petřínin kukkulalla


Patsas toukokuussa 2012


Milan Rastislav Štefánik (21.7.1880 - 4.5.1919) oli (Tšekko)slovakialainen poliitikko, diplomaatti ja tähtitieteilijä. Ilmankos herraa kuvaava patsas seisookin Petřínin kukkulalla, Observatorion edustalla, joka on nimetty hänen mukaansa.

Milan Štefánik Rastislav syntyi Itävalta-Unkarissa, kaupungissa nimeltä Košariská. Hänellä oli 12 veljeä ja sisarta, joista kaksi kuoli jo nuorena. Perheen isä oli pappi, ja tunnettu patriootti. Äitinsä hoiti lapsia ja kotia koko ikänsä.


Patsas, toukokuu 2012

Vuonna 1898 hän alkoi opiskella rakennustekniikkaa Prahassa. Vuonna 1900 hän siirtyi Kaarlen yliopistoon, jossa hän opiskeli tähtitiedettä, fysiikkaa, optiikkaa, matematiikkaa ja filosofiaa. Milan Štefánik Rastislav valmistui tohtoriksi vuonna 1904 ja alanaan tähtitiede.

1905 kesällä Rastislav kiipesi ensimmäistä kertaa Mount Everestille tarkkailemaan kuuta ja Mars-planeettaa. Myöhemmin elämässään hän teki tuon matkan useita kertoja erilaisten retkikuntien mukana.


Rastislav - kuva täältä


Milan Štefánik Rastislav kävi luennoimassa paljon tähtitieteestä muualla maailmassa ja hän matkusteli paljon. Matkoillaan hän loi hyviä suhteita diplomaatteihin ja muihin tärkeisiin henkilöihin, joiden avulla hän sai uusia ja vastuullisia työtehtäviä.
 
Ensimmäisen maailmansodan aikana Štefánik oli Ranskan armeijan kenraali ja toimi Tšekkoslovakian sotaministerinä. 

Hän kuoli lento-onnettomuudessa lähellä Bratislavaa kun hänen lentokoneensa syöksyi maahan. 

Štefánik sai kunnia-arvonimen Ranskan armeijalta.

Muistolaatta Petřín-kukkulalla, patsaan vieressäŠtefánik's Observatory, omat kotisivut tässä: http://www.observatory.cz/english.html

SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig