24. marraskuuta 2014

Panimoravintola U Medvídků

 
Vaikka kymmeniä kertoja olemme käyneet Prahassa ja näillä kaduilla kulkeneet, emme vielä ennen tätä kertaa olleet tutustuneet tähän perinteiseen tsekkiläiseen olutpanimoravintolaan, pivovar U Medvídků eli suomeksi "Karhunpojissa".

Tuo U-päätehän ravintolojen edessä tarkoittaa -ssa, -ssä -päätteitä, eli ollaan jonkun sisässä niin sanotusti.Olimme läheisessä pasaasissa, josta oli myös sisäänkäynti ravintolaan, ja siitähän me puikahdimme sisään. Ravintolassa on suurehko alasali, sekä useampi, vanhojen holvien alle rakennettuja pienempiä saleja puisine pöytineen ja tuoleineen. Osuimme paikkaan hieman lounasajan loppupuolella ja ala-aulan ruokasali oli vielä melkoisen täynnä. Ilman täyttivät paitsi herkulliset tuoksut, myös prahalainen puheensorina.

Ensin ajattelimme ottaa vain panimon omat oluet, ja meidät ohjattiin toiseen kerrokseen. Hetken siellä istuessamme päätimmekin syödä ja tästä ensimmäisestä tutustumiskerrasta tulikin erittäin positiivinen kokemus. Paikkaa voimme suositella juuri teille, jotka etsitte erikoisoluita ja hyvää tsekkiläistä lihakasta sekä rasvaista, mutta yksinkertaista ruokaa!
Rakennus sai nimensä sen ensimmäisen omistajan mukaan, joka oli  Jan Nedvídek. Hän perusti panimon näille sijoilleen vuonna 1466 ja alkoi valmistaa olutta. 1800-luvun lopun teollistuminen koko Euroopassa toi tullessaan muutoksia myös panimoalalle: alettiin perustaa suuria teollisuuspanimoita. Tämän vuoksi monia pienpanimoita joutui sulkemaan ovensa. Myös Nedvídekin panimo koki huonoja aikoja kunnes 1920-luvulla panimorakennusta uudistettiin ja siitä muotoutui yksi Prahan suurimmista.

1950-luvulla sosialistinen hallitus otti panimon pois sen silloisilta omistajilta kunnes Samettivallankumouksen jälkeen 1989 alkuperäisten omistajien perilliset saivat tilat takaisin haltuunsa ja panimotoimintaa alettiin kehittää uudelleen. Rakennus sai myös tiloihinsa pienen hotellin.
Viimeinen vaihe panimorakennuksen jälleenrakentamisessa valmistui vuonna 2005, kun alkuperäinen mallastamo uusittiin ja tiloihin saatiin myös panimon oma myymälä, kongressisali ja mini-panimo.  Ensimmäinen panimoerä remontoinnin jälkeen valmistuikin symbolisesti 17. marraskuuta 2004 eli tasan 15 vuotta Samettivallankumouksen jälkeen, sen vuosipäivänä.

Panimossa on näkyvillä esimerkiksi puisia käymistankkeja ja vuosien saatossa tuotannossa olleita olutmerkkejä (pulloja), sekä muuta oluen valmistukseen liittyvää materiaalia.  Panimossa järjestetään mm. erilaisia opastus- ja opintokäyntejä ryhmille.

Meidän ruokaoluemme olivat panimon omaa tuotemerkkiä (kuvassa); miehellä tummaa olutta, itselläni vaaleaa.

Lisäksi tarjoilija ehdotti minulle (naispuoliselle) ruokailumme jälkeen jälkiruoaksi myös olutta; tummaa kirsikkaista pienen puolikkaan tuopin verran. Erikoinen jälkiruoka, ajattelin, mutta maistettavahan sitä sitten oli. Ja voi hyvä tavaton: se oli hyvää!
U Medvídků on ehdottomasti käymisen arvoinen paikka!

Na Perštýně 345/7
Praha 1 - Staré Město (vanhakaupunki)SHARE:

2 kommenttia

 1. Kiva, kun oot takasin :-) Aika hyvin, jos ette ole tuohon paikaan törmänneet. Onhan se ihan Tescon kulmilla etc. Me itse eksyimme sinne ekan kerran sateen suojaan ja joka kerta siellä olemme sen jälkeen käyneet. Paikassa on turhankin isot ruoka-annokset tai ainakin meillä on sattunut olemaan.
  Asiasta toiseen, oletko hommannut uuden kameran vai käsitteletkö kuvia enemmän, koska ne ovat entistä värikkäämpiä? T. Ari

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Oltiin kyllä luettu aikaisemmin (Mondo matkaopas Praha, Helin Antti) ko. paikasta, mutta jostain syystä tämä on jäänyt kokematta tai oikeastaan huomaamatta. Mutta hienoa, jos teilläkin on hyvät kokemukset paikasta. Kyllä mekin Karhunpoikiin vielä tulemme palaamaan. Ja kuten aikaisemminkin olen täällä sanonut: ne ruokapaikat joissa kuulee paikallisten puheensorinan ja väkeä tuntuu olevan, kertoo siitä, että sinne kannattaa mennä syömään; jos tarjonta kelpaa paikallisille, se on yleensä hyvää.
   Täältä poissaoloni aikana on kamera vaihtunut pikkuiseen taskussa mukana kulkevaan Sony-järjestelmäkameraan. Kuvia käsittelen vain tämän tietokoneeni perusasetuksissa mukana olevan Windows Live valokuvaohjelman avulla, joka on yksinkertainen "tavisohjelma". Eli ei millekään ammattikuvaajille. Tykkään joskus vähän värittää enemmän kuvia, tehdä niistä ehkä pikkuisen satumaisen näköisiä. Aina kaiken ei tarvitse olla realistista, mukaan voi liittää ripauksen mielikuvitusta. Ja nyt kuvat ovat isompiakin kuin ennen, ehkä sekin auttaa asiassa : )

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig