22. tammikuuta 2015

Žižkovin TV-torni: Tower Park Prague


Olen aiemmin kevyesti kirjoittanut Žižkovin TV-tornista jutussani David Černýstä, mutta kerrotaanpa hieman enemmän tuosta erikoisesta Prahan maamerkistä, joka kulkee nykyään markkinointinimellään Tower Park Prague.Žižkovin TV-torni rakennettiin vuosina 1985 - 1992. Tornin suunnittelivat arkkitehdit Václav Aulický ja Jiří Kozák. Rakennus sai alusta asti kovaa kritiikkiä osakseen, varsinkin alueen omilta asukkailta. Torni koettiin rumaksi ja liian korkeaksi, joka pilaisi kauniin vanhan kaupunginosan miljöön.


 
Torni kuitenkin rakennettiin ja tänään siitä osataan olla ylpeitä; se on hieno ja yksi Prahan tunnusmerkeistä, jonka löytää monesta postikortista tai Praha-kuvasta. Se kuuluu Prahan panoramaan. Vierailun arvoinen paikka.
Torni toimii yhä erilaisten lähetysten kanavana, kuten radio- ja televisio-ohjelmien. Teknisiltä elementeiltään rakennus on ainutlaatuinen: tornin heilahtelut poistuvat erityisten rakenneratkaisujen vuoksi. Pohja sijaitsee 15 metrin syvyydessä maan alla ja tornin putkien korkeus on 134 metriä.
Tornia pitkin kiipeävät, konttaavat vauvat sen sijaan kiinnostavat aina. Vauvoja on 10 kappaletta ja ne ovat David Černýn käsialaa, tehty lasikuidusta ja valmistumisvuosi oli 2000. Alunperin niiden piti olla siellä vain tilapäisesti, mutta niin vain kävi, että ne jäivät tornin koristeeksi. Vauvoja kutsutaan paikallisesti nimellä Miminka (vauva).
Vuosina 2011-2012 torni kunnostettiin täydellisesti ja se sai uuden sisustuksen.

Korjaustiimissä oli mukana tšekkiläisiä arkkitehteja ja taiteilijoita, joiden annettiin yhdessä suunnitella uudet tilat ja luoda vuorovaikutteista ympäristöä. Samalla tornin nimi muutettiin Tower Park Prahaksi ja siellä sijaitsee erittäin kallis yhden huoneen hotelli; yhdessä tornin "kuutiossa".

Lisäksi tornissa on ravintola, observatorio ja jäärata luistelua varten sen kyljessä.

Yhden huoneen hotellin, Oneroom Hotel, kotisivut löydät tästä

Osoite:
Tower Park Prague
Mahlerovy sady 1, Prague 3 (karttalinkki tässä / map link here)
Žižkovin ja Vinohradyn kaupunginosat ovat omat suosikkimme. Ne sijaitsevat lähellä kaupungin keskustaa, mutta ovat myös kaukana melusta ja arjen kiireestä. Näiltä katujen varsilta löydät kauniita vanhoja kivisiä punatiilikattoisia kerrostaloja, edullisia ravintoloita, kahviloita ja pubeja. 


SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig