Valkoinen Mánes vesitornin takana, syyskuu 2011 |
Moni Prahan kävijä on varmasti kiinnittänyt huomionsa Uuden Puolen (Nové Mesto) rantakadulla kauniiseen valkoiseen funkkisrakennukseen, aivan vesitornin kupeessa. Tuo valkoinen funkkisrakennus on Mánesin Taidehalli (Mánes Exhibition Hall), joka sijaitseeVltava-joen rannalla, siltojen Jiraskův ja Most Legií välissä. Tämän taidehallin historia juontaa juurensa vuoteen 1930.
Martin Pavala, Tšekin Taidesäätiön hallintoneuvoston puheenjohtaja kertoo seuraavaa:
"Mánesin rakennutti joukko tunnettuja ja vaikutusvaltaisia taiteilijoita, "The Mánes Union of Fine Arts", jotka antoivat rakennukselle tämän nimen. Tätä taiteilijaryhmää kutsuttiin puhekielessä "mánesácseiksi" (Mánesáci) ja he olivat yrittäneet saada oman näyttelytilan jostakin jo vuosia. He olivat hyvin aktiivisia, myös kansainvälisesti. Vaikutusvaltaisimmat henkilöt tässä ryhmässä olivat Emil Filla ja Josef Čapek, mutta joukkoon mahtui myös kansainvälisen taiteen tähtiä, kuten Pablo Picasso ja Salvador Dali."
Taidehalli talvella - kuva täältä |
"Mutta lopulta löytyi paikka uudelle näyttelytilalle. Paikalla sijaitsi tuolloin vanha Štítkovskýn tehdas. Kun sijainti näyttelytilalle oli löytynyt, ryhmä joutui odottamaan silti vielä muutaman vuoden, koska päätös Jiráskůvin sillasta oli edelleen vireillä. Mahdollisuus oli, että silta rakennettaisiin juuri tähän samaiseen paikkaan, lähelle Myslíková katua. Kun lopulta siltapäätös nuijittiin pöytään, sen paikaksi valikoitui rakentaa se muutama kortteli ylöspäin tehtaasta. Tämä vauhditti vanhan Štítkovskýn tehtaan purkamispäätöstä.
Niinpä arkkitehti Otakar Novotný, myös pitkäaikainen jäsen tästä mánesilaisten ryhmästä, suunnitteli tämän kauniin funkkisrakennuksen, josta aikaa myöten on tullut yksi funktionaalisen arkkitehtuurin ikoneista".
Kuva täältä |
Mánes Exhibition Hall on todellakin erittäin silmiinpistävä rantakadulla: minimalistinen iso valkoinen neliönmuotoinen rakennus. Alkuperäinen Štítkovskýn vesitorni, joka on säilynyt, tarjoaa mielenkiintoisen vastakohdan tälle uudisrakennukselle. (Vesitornista voit lukea tästä vanhasta jutustani).
"Tämä on erittäin inspiroiva esimerkki modernista arkkitehtuurista, joka nerokkaasti yhdistää vanhat historialliset rakennukset täällä Prahassa tähän moderniin arkkitehtuuriin. Riitasointuja ei ole. Tämä moderni rakennus täydentää erinomaisesti alkuperäisen vesitornin, joka on hyvin säilynyt ja siitä on tullut olennainen osa kokonaisuutta. Mánesin rakennuksen vaakasuora linja ja tornin pystysuora ovat täydellinen yhdistelmä", Martin Pavala kertoo.
Mánesin rakennus toimii kuin siltana joen ja Slovanskýn pienen saaren välillä, joka tunnetaan paremmin nimellä Žofín. Jossain vaiheessa saarella oli myös ulkoilmaterassi ja puutarharavintola. 1970-luvulla tehty peruskorjaus kuitenkin poisti nuo terassialueet.
Mánesissa on myös asuntotilat, galleria ja ravintola. Jossain historiansa vaiheessa siellä on toiminut myös osassa rakennusta autoliike ja lehtimyymälä, jotka omilla vuokratuloillaan maksoivat osan rakennuksen ylläpitokuluista, joita mánesilaiset joutuivat osittain maksamaan omista rahakukkaroistaan, sekä sponsorivaroin.
.
"Presidentti Masaryk oli suuri mánesilaisten ja Mánesin näyttelytilojen kannattaja ja jopa yksi sen suurimmista sponsoreista. Mánesin ryhmällä budjetti tämän näyttelytilan rakentamiseksi oli valtava, noin 7 miljoonaa korunaa, joka oli tähtitieteellinen summa tuohon aikaan. Lopulta se oli vieläkin kalliimpaa, sillä rakennuksen hinnaksi tuli 10 miljoonaa korunaa. Tämä rahoitettiin osittain sponsoreiden lahjoituksilla, ja kerrotaan presidentti Masarykin antaneen tämän rakentamiseen 200 000 korunaa. Ensimmäinen tapahtuma muutoin täällä oli hänen 80-vuotispäivänsä, josta meillä on valokuvia", Martin Pavala huomauttaa.
Mutta vaikka avokätisesti saadut rahat sponsoreilta ja vuokrat yrityksiltä rahoittivatkin rakennuksen ylläpitokuluja, ei kestänyt kauan kun Mánesin näyttelyhallia uhkasi konkurssi. Ironista kyllä, kommunistihallinto saattoi pelastaa "The Mánes Union of Fine Arts":in joutumisesta taloudelliseen perikatoon. "The Mánes Union of Fine Arts" purettiin ja korvattiin kommunistien hyväksymällä liitolla Tšekkoslovakian Artists. Suurin osa sen jäsenistä pysyi samana.
"Edesmennyt presidenttimme Václav Havel, joka asui kadun toisella puolella sanoi, että Mánes oli hänen suosikkirakennuksensa Prahassa. Vallankumouksen jälkeen selvisi, että salainen poliisi oli perustanut valvonta-asemansa Mánesin viereiseen vesitorniin, josta ne voisivat seurata Havelin tekemisiä, ja katsoa suoraan hänen ikkunoistaan sisään", Pavala naurahtaa.
Samettivallankumouksen jälkeisinä päivinä Mánesista tuli Kansalaisfoorumin kohtauspaikka, joka käytti sitä mahdollisuutena tulostaa mm. lentolehtisiä. Sittemmin moderni keskus on isännöinyt lukemattomia mielenkiintoisia taidenäyttelyitä ja tuonut nähtäville teoksia maailmallakin mainetta niittäneiltä valokuvaajia kuten Antonín Kratochvil. Petr Niklin interaktiivinen "Play"-näyttely veti ennätysmäärän kävijöitä eli 50 000, vuonna 2010. Mánes Exhibition Hall järjestää myös kansainväliset nykytaiteen messut Art Praha ja Praha Photo, sekä kansainvälisen Photography Festivalin.
Kuva täältä |
Jos kiinnostuit vierailusta tähän kauniiseen rakennukseen, lue vielä seuraava vinkki:
Vuoden 2012 maaliskuusta alkaen tähän funkkisgalleriaan tehdään peruskorjaus, jonka pitäisi palauttaa sen, mitä se kerran oli - funktionalistisen arkkitehtuurin helmi.
Suunnitellut muutokset ja remontointi vievät alustavasti 150 miljoonan korunaa. Tällöin uudistetaan mm. ilmastointi, joka antaa paremman säädön kosteudelle ja lämpötilalle, joka taas parantaa näyttelytilassa olevien taideteoksien säilyvyyttä. Lisäksi aiotaan virkistää kahvila- ja terassitoiminta viereisellä saarella. Rakennuksen alakertaan ollaan suunniteltu monikäyttöinen tila, jossa voidaan näyttää esimerkiksi elokuvia, pitää konsertteja ja luentoja. Remontin on määrä valmistua syyskuussa 2013.
Mutta remontin aikana rakennusta kannattaa käydä ihailemassa ulkopuolelta, osoitetiedot alla:
Mánes Exhibition Hall
Masarykovo nábřeží 250, Praha 1 (karttalinkki tässä, heittää vähän outoon paikkaan, mutta siinä saaren kohdalla, rannan puolella tuo rakennus on)
Juttuinfo: Sarah Borufka, Radio Prague, 8.2.2012
Ei kommentteja
Lähetä kommentti