31. maaliskuuta 2011

Šítkovská vodárenská věž - Tsekin salaisen poliisin tarkkailupaikkaSitkan vesitorni - kuva täältä


Šítkovská vodárenská věž, kotoisammin Šítka-vesitorni, sijaitsee Vltava-joen eteläpäässä, Slovanský saaren lähellä, Mánes-sillan luona.

Kivinen Šítka-vesitorni rakennettiin vuosien 1588 - 1591 aikana ja rakennustöitä johti Karel Mělnický. Nimensä se sai mylläri Jan Šítkan mukaan, joka omisti silloin tornia lähellä sijainneen tehtaan. Ennen kivistä tornia paikalla sijaitsi puinen torni, joka tuhoutui tulipalossa vuonna 1588. Kivinen torni rakennettiin palaneen puisen tornin paikalle.

Kivinen Šítka-torni on 47 metriä pitkä ja sen pohjan ala on 10 x 10 metriä. Paikalla on sijainnut myös vesirattaita, jotka ajoivat vettä torniin ja sieltä pois. Näitä kerrotaan olleen kahdeksan, ja asiakirjojen mukaan ne pumppasivat vuonna 1601 jopa 3/4 Nové Meston eli Uuden puolen vedestä. Vesirattaat purettiin vuonna 1928 kun Mánes-silta rakennettiin.

Tornissa on viisi kerrosta ulospäin, mutta kahdeksan kerrosta sisällä. Torni kallistuu hieman kaakon suuntaan. Tornin käyttö vesitornina keskeytyi vuonna 1882 ja sitä suunniteltiin purettavaksi. Onneksi näin ei käynyt, ja se saa yhä koristaa kauniin Prahan jokivartta tänäänkin.
Kuten niin moni Prahan rakennuksista, myös tämäkin kätkee sisäänsä salaisuuksia. Mm. salaisen poliisin tarkkailupaikkaa pidettiin tornin ylimmässä kerroksessa. Kukaan muu ei tuolloin ei päässyt sinne. 

Tornin yhdestä ikkunasta on suora näkymä vastapäiseen taloon, jossa Václav Havel asui, ja asuu edelleen. Tästä ikkunasta pystyttiin seuraamaan Havelin talon sisäänkäyntiä ympäri vuorokauden; keitä sinne meni ja tuli. Varsinkin Samettivallankumouksen aikaan vuonna 1989 oli huhuja, että Tsekin Salainen poliisi piti siellä majaansa seuraten Havelin toimintaa. Seurantaa pitivät aina kerrallaan kaksi salaisen poliisin virkamiestä, jotka asuivat aina tornissa tietyn ajan. Jälkiä salaisesta poliisista ja sen toiminnasta löydettiin tornista myöhemmin. Tällöin tornin yläkerroksesta löytyi mm. sänky, puhelimia, kirjoituskone, astioita sekä erilaisia osia poltetuista papereista ja asiakirjoista. Viimeisen salaisen poliisiin kuuluvan henkilön on kerrottu käyneen tornissa maaliskuussa vuonna 1990.

Torni on kokenut täydellisen remontin vuosien 2005 - 2008 välisenä aikana.


Šítkovská vodárenská věž

Osoite: Masarykovo Nabrezi , Prague 2


Infot: Pragueeventscalendar.com, Stovezata.praha.eu ja  Nelso.com
SHARE:

2 kommenttia

  1. Tervehdys!Suuri kiitos sinulle tästä blogista!mahtavaa kuinka joku näkee vaivaa ja antaa näin paljon tietoa tapahtumista ja prahasta ylipäätänsä!Me olemme myös 2 kertaa kaupungissa vierailleet ja sille täysin sydämmensä menettäneet,jossain paikoissa sitä jotakin vetovoimaista vain on..:)on ihan sama sen jälkeen olemmeko olleet riikassa tai budapestissä niin prahasta vaan puhutaan kokoajan.Niinpä päätimme nyt elokuussa lähteä myös häidemme jälkeen tähän lumottuun kaupunkiin häämatkalle tietenkin!kuinka sitä voikaan jonnekkin maahan niin paljon kaivata ja ah nyt on lennot varattuna ja matkaa saa vaan odottaa!mutta siis suuri kiitos sinulle tästä blogista jonka parissa voin lievittää ikävääni Prahaan ja saan lueskella mukavia vinkkejä taas uutta reissua varten!Terv:Marika Karvo

    VastaaPoista
  2. Kiitos Marika viestistäsi !

    Mekin ollaan oltu joskus ennen Prahaa Budapestissa. Kaikki kovin sitä kehuivat romanttiseksi ja ihanaksi; meille se ei antanut mitään. Mutta kun menimme Prahaan, menetimme sydämemme kaupungille heti.

    Toivon teille kummallekin oikein hyvää reissua varsinkin kun kyse on häämatkasta ! Nauttikaahan olostanne ; )

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig