Prahaan ja tšekkiläsyyteen keskittyvä blogi ~ Matkavinkkejä & omia kokemuksia meille rakkaasta Prahasta

14. joulukuuta 2014

Palasia jouluperinteistä


Joulukortti Josef Lada

Yksi Tšekin perinteisimmistä joululauluista taitanee olla "Vánoce přicházejí, tak zpívejme přátelé", joka tarkoittaa "Joulu on tulossa, joten laulakaamme ystäväni". 

Hyvän joulun tervehdyksistä suosituin on "Veselé Vánoce" eli suora käännös sanoista "Hyvää joulua". Perinteisempi tšekkiläinen joulutervehdys  "Štastné a Veselé" tarkoittaa "Iloista joulua".

"Bohatého Ježíška" taas on suomennettuna jotensakin "rikas Jeesus-vauva" eli toivotellaan vastaanottajan saavan paljon lahjoja, sillä täällä joululahjat tuo Jeesus-lapsi.

Sitten lyhyesti jouluillallisesta. Perinteisesti ensin tarjoillaan kalakeittoa, rybi polévka, jonka jälkeen syödään pääruokana karppia ja perunasalaattia,  kapr a bramborový salát.

Moni tšekkiläinen ei syö lounasta jouluaattona, vaan he odottavat illan ateriaa.  Päivän mittaan napostellaan kuitenkin pieniä makeita välipaloja, vánoční cukroví,  joita ovat esimerkiksi erilaiset leivotut keksit tai sokerissa paahdetut mantelit. Näitä makeita herkkuja saattaa pöydällä olla tarjolla jopa yhdeksää erilaista ja jokaisella lajikkeella on omat hauskat nimensä, joita voivat olla vaikkapa karhun käpälät tai ampiaisen pesät.  Tšekkiläistä huumoria. Ohjeita pikkuleipiin löytyy tästä linkistä.

Joulu on  Tšekissä kuten meilläkin, perheen omaa aikaa ja yhdessäoloa. Sadut, pohádky, ovat tärkeitä lapsille ja niitä he saavat kuulla, vaikka osaisivatkin ne jo ulkoa. Lisäksi pelataan pelejä, lauletaan joululauluja ja kerrotaan tarinoita.

Joulupäivä vietetäänkin sitten levon kannalta, mutta illalla saatetaan piipahtaa vieraisille sukulaisten tai ystävien luokse nauttimaan vielä hetken juhlavasta joulun tunnelmasta - vánoční svátky.


 
Joulukortti Josef Lada
 
Ensimmäisen kynttilöin valaistun joulukuusen kerrotaan olleen prahalaisen teatterijohtaja Jan K. Liebichin kotona. Tuolloin elettiin vuotta 1812. Kolmekymmentä vuotta myöhemmin niitä myytiin jo kaupungin toreilla ja puuta kutsuttiin "Kristuksen puuksi". Ensimmäisiä, joilla joulukuusi oli kotona, olivat kaupungin porvaristoa, mutta viimein 1920-luvun alussa perinne oli siirtynyt jo jokaiseen kotiin, säätyyn katsomatta.
 
Sen sijaan julkisilla paikoilla kuten toreilla seisovat joulukuuset yleistyivät Euroopassa vasta toisen maailmansodan jälkeen. Tšekkien ensimmäinen julkinen joulukuusi pystytettiin Plzenin kaupunkiin vuonna 1925. Tämä käytäntö levisi nopeasti sen jälkeisinä vuosina muihin Böömin ja Määrin kaupunkeihin ja kyliin.
 
Kotien joulukuusista saattaa löytää yhä vanhoja kauniita lasisia kuusenkoristeita kuten palloja ja käpyjä, mutta myös aitoja piparkakkuja tai pieniä oljesta tehtyjä enkeleitä. Muoviset helyt ovat kuitenkin täälläkin ottaneet valtaa ja kotien kuuset alkaneet näyttää yhä enemmän amerikkalaistyylisiltä ja täyteen ahdetuilta vilkkuvine värivaloineen.
 
 
Joulukortti Josef Lada
 
Niin Tšekissä kuin meilläkin perheissä aletaan hiljakseen marraskuun lopulla valmistella joulua. Kotia siivoillaan, tehdään kotona makeisia ja leivotaan. Meillä Suomessa lapset kirjoittavat kirjeen joulupukille, mutta täällä vanhemmat pyytävät lapsiaan kirjoittamaan kirjeen Ježíšekille eli Jeesus-vauvalle. Hänelle kerrotaan lahjatoiveista aivan kuten joulupukillekin.  
 
Ja nuo joulun makeisien tekeminen kotona on nimenomaan tšekkiläinen erikoisuus. Mitä useampaa lajia eri itsetehtyjä makeisia joulupöydältä löytyy, sen parempi. Lapset auttavat usein tässä puuhassa perheen äitiä.
 
Tärkein adventeista on 5. joulukuuta juhlittava Pyhän Nikolauksen päivä, Mikuláš. Valkopartainen piispan asuun pukeutunut herra jakelee lapsille karkkia tai antaa piiskaa riippuen siitä, ollaanko oltu kilttejä.
 
Adventit tuovat mukanaan myös erilaiset joulukonsertit, joissa joulun tunnelmaan voi siivittäytyä eri paikoissa kuten konserttisaleissa ja kirkoissa. Yleensä lipputulot käytetään hyväntekeväisyyteen.
 
Joulukorteista suosituimmat ovat tšekkiläisen taiteilija Josef Ladan kuvittamia (kuten kaikki tämän jutun kuvat). Nämä ovat tyypillisiä tšekkiläisiä joulutervehdyksiä ja ihmiset lähettävät paljon niitä ystävilleen, sekä sukulaisilleen.
 
 
Joulukortti Josef Lada
 
Aaton karppi-illallisen jälkeen perhe lähtee huoneesta, jossa joulukuusi on, jotta Jeesus-lapsi voi tulla ja tuoda lahjat kuusen alle. Perinteisesti lahjat sinne toimittaa perheen isä tai isoisä. Kun muu perhe tulee takaisin, lahjat jaetaan. Jokaisen lahja on tärkeä, yhdessä katsotaan paketin avausta ja sitten lahjaa ihastellaan. Jos joku lahja ei saajaansa miellytä, sitä kehutaan silti. Näin ei pilata muiden joulua. Lahjojen avaamisen jälkeen siirrytäänkin sitten television ääreen katsomaan joulun ohjelmia.
 
Aattona television ääressä viihtyvät etenkin lapset. Täällä lähetetään joka vuosi tietyt, jo perinteeksi muodostuneet tarinat ja näitä ovat mm. Pyšná princezna (Ylpeä prinsessa), Princezna se zlatou hvězdou na čele (Prinsessa jolla on tähdet kulmissaan (?)), ja Šíleně smutná princezna (Hyvin surullinen prinsessa), sekä Tři oříšky pro Popelku (Tuhkimon kolme pähkinää). Uudempia piirrettyjä ja näyteltyjä satuja näytetään myös, tottakai.
 
Ennen puoltayötä kiirehditäänkin sitten perinteiseen joulumessuun, půlnoční mše. Tosin tämäkin perinne alkaa hiljakseen menettää kannattajiaan, ja mieluummin perhe jää nykypäivänä aattoiltaa viettämään kotiin. 
 
 
Joulukortti Josef Lada
 
 
Lähde: Praha Radio

SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Karhunkadun Kafka
Blog Design by pipdig