Prahaan ja tšekkiläsyyteen keskittyvä blogi ~ Matkavinkkejä & omia kokemuksia meille rakkaasta Prahasta

23. helmikuuta 2015

Juhlapyhät ja tärkeät päivät



Seuraavassa tšekkien juhlapyhät listattuna tammikuusta joulukuuhun.

Huomioksi muuten, että nuo pyhäpäivät eivät yleensä estä turistin liikkumista ja olemista kaupungissa, sillä suurin osa ravintoloista ja nähtävyyksistä (kuten linna-alue) on kyllä auki, mutta kaikki liikkeet eivät. Vinkkinä siis shoppailijoille.





1. tammikuuta: Nový rok/Den obnovy samostatného českého státu

Uuden vuoden päivä ja Tšekin itsenäisyyspäivä. Tšekki irrottautui Slovakiasta 1. tammikuuta 1993. Sen jälkeen Tšekkoslovakia jäi nimenä historiaan. Uskomus: älä syö kanaa uuden vuoden päivän aterialla tai muutoin onnesi lentää pois.





6. huhtikuuta: Velikonoční pondělí

Pääsiäismaanantai. Tšekkiläistä perinnettä: naiset ruoskitaan kevyesti pajunvitsoilla kyseisenä pääsiäispäivänä. Miehet saavat sen sijaan maalatut kananmunat tai snapsin luumubrandya (Slivovicea) vastineeksi naisten ruoskinnasta.  Vaihtoehtoisesti tai vielä edellisen lisäksi naiset voidaan heittää kylmään veteen, mieluiten virtaan tai jos ei muuta ole, niin kylpyammekin käy.





1. toukokuuta: Svátek práce

Vapunpäivä, joka tunnetaan monissa maissa myös työn päivänä. Nyt kannattaa suunnata askeleensa kohti Petřín-kukkulaa ja kukkivia hedelmäpuita: suutelemalla rakastasi kukkivan puun alla (mielellään kirsikkapuu) vahvistat yhteiselämäänne ja liittonne jatkuvuutta.





8. toukokuuta: Den Osvobození

Vapauden päivä. 8.toukokuuta 1945 Saksa allekirjoitti ehdot Tšekin vapautumiseksi toisessa maailmansodassa. Saksan armeija antautui Prahassa aamulla 9. toukokuuta 1945.





5. heinäkuuta: Den slovanských věrozvěstů Cyrila Metoděje

Pyhän Cyrilin päivä. Päivää vietetään uskonnonopettajanakin toimineen Cyrilin muistoksi, joka käänsi kristillisiä teoksia slaavilaiselle kielelle 900-luvulla.






 6. heinäkuuta: Den upálení Mistra Jana Husa

Jan Husin päivä. Uskonnollista uudistajaa Jan Husia, joka poltettiin roviolla 6. heinäkuuta 1415, muistetaan tänä päivänä. Kansalaiset viettävät usein tällöin (eli edellisen heinäkuun viidennen, että tämän kuudennen päivän)  aikaansa kesämökeillä nautiskellen.





28. syyskuuta: Den české státnosti

Pyhän Wenceslauksen päivä ja Tšekin Valtionpäivä. Pyhä Wenceslausta muistetaan tänään; hän kuoli syyskuussa vuonna 929 tai 935 (joitakin eroavaisuuksia on koskien kuolinvuotta). Tšekin valtion asemaa myös juhlitaan tänä päivänä.





 28. lokakuuta: Den vzniku samostatného československého štátu

Itsenäisen Tšekkoslovakian valtion päivä. Tšekkoslovakia julistettiin itsenäiseksi ensimmäisen maailmansodan lopussa. Hapsburgien valtakausi päättyi.





17. marraskuuta: Den boje za Svobodu demokracii

Vapaustaistelun ja demokratian päivä, sekä vuoden 1989 Samettivallankumouksen merkkipäivä. Tuolloin 17. marraskuuta 1989 järjestettiin opiskelijamielenosoituksia kommunistihallinnon kukistamiseksi, päivää vietetään täten myös kansainvälisenä opiskelijoiden päivänä (International Students Day).





24. joulukuuta: Štědrý den

Tärkein joulun ajan päivistä Tšekissä, jouluaatto. Lahjoja vaihdetaan ja syödään perinteistä jouluateriaa: karppia sen kaikissa muodoissa.





25. joulukuuta: 1. Svátek vánoční

Ensimmäinen joulupäivä. Perheet viettävät yhdessä aikaa, lisäksi myös kyläillään ystävien ja sukulaisten luona.





26. joulukuuta: 2. Svátek vánoční

Toinen joulupäivä, myös Tapaninpäiväksi kutsuttu kuten meillä Suomessa. Pyhä Tapani (Saint Stephen) oli ensimmäinen kristitty marttyyri, josta päivän nimi juontaa juurensa.




Seuraavat ovat kulttuurisesti tärkeitä päiviä Tšekissä, mutta eivät ole pyhäpäiviä:



27. tammikuuta: Den památky obětí holokaustu

Päivää vietetään niiden ihmisten kunniaksi, jotka kuolivat holokaustin aikana. 27. tammikuuta 1945 Osvětimin keskitysleirin asukkaat (Auschwitz) vapautettiin.




 
8. maaliskuuta: Mezinárodní den zen

Kansainvälinen naistenpäivä.






12. maaliskuuta: Vstup České republiky do NATO

12.  maaliskuuta 1999 Tšekin tasavalta liittyi Natoon.







5. toukokuuta: Květnové povstání Českého lidu

Tšekin kapina ja kansannousu Saksan miehitystä vastaan aloitettiin 5. toukokuuta 1945.






27. kesäkuuta: Den památky obětí komunistického režimu

Päivä muistaa niitä, jotka kuolivat kommunismihallinnon uhreina.  Poliittinen aktivisti Milada Horáková teloitettiin 27. kesäkuuta 1950 kommunistihallinnon toimesta.





11. marraskuuta: Den válečných veteránů

Kansallinen veteraanipäivä muistaa niitä, jotka ovat palvelleet armeijassa. Ensimmäinen maailmansota päättyi virallisesti "yhdennellätoista hetkellä"  eli 11.11.1918.




SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Karhunkadun Kafka
Blog Design by pipdig