Wallensteinin palatsi (Valdštejnský palác), joka sijaitsee viehättävässä Malá Stranan kaupunginosassa, on hieman pöyhkeilevän näköinen. Mutta tarina kertoo sen olevan juuri rakennuttajansa oloinen eli kenraali Wallensteinin. Rakennuksesta tuli hänen muistomerkkinsä.
Puutarhaan on vapaa pääsy huhtikuusta marraskuuhun klo 10-18 joka päivä. Tänne kannattaa piipahtaa pois turistihelinästä ja käydä tutkailemassa tippukiviseinästä sinne piilotettuja ihmiskasvoja; montako löydät?
Kaikki tämän jutun puutarhakuvat ovat syyskuulta 2011.
Albrecht von Wallenstein, kuva täältä |
Albrecht von Wallenstein (24.8.1583 - 25.3.1634), kuva yllä, oli alempaan aateliin kuulunut pohjoisböömiläinen. Hän saavutti eläessään hämmästyttävän paljon valtaa ja rikastui suunnattomasti, ennen kuin mies meni liian pitkälle ja hänet murhattiin.
Omaisuutensa ja rikkautensa Wallenstein keräsi aluksi solmimalla hyvin laskelmoidun avioliiton iäkkään ja upporikkaan leskirouvan kanssa. Tämän jälkeen omaisuutta kartutettiin erilaisin sotasaalein, sillä Wallenstein toimi katolisten joukkojen menestyksekkäänä päällikkönä kolmikymmenvuotisen sodan (1618 - 1648) alkuvaiheessa.
Valtansa huipulla Wallensteinilla oli alaistensa komennossa omassa yksityisarmeijassaan noin 50 000 miestä. Hän oli Böömin epälegitiimi hallitsija ja hänelle syntyi poliittisia pyrkimyksiä sen myötä kun hän menestyi sodassa.
Wallenstein johti paitsi miehiään, myös rikastui hoitamalla joukkojen kaiken huollon. Mies oli aluksi kovastikin keisarin mieleen, ja hänestä tulikin maan suurin maanomistaja: hän osti maasta karkoitettujen protestanttisten aatelisten tiloja pilkkahintaan.
Niin menestyksekäs kuin Wallenstein olikin, hän oli myös kovin taikauskoinen ja pelokas. Hän uskoi okkultismiin ja kyseli usein astrologien ja ennustajien (povareiden) neuvoja. Wallenstein oli kuitenkin tavattoman kunnianhimoinen: hän hallitsi pienestä pääkaupungistaan Jičínistä valtavia maa-alueitaan kuin paraskin kuningas ja hänen epäiltiin juonittelevan keisarin vihollisten kanssa.
25.2.1634 muuan palkkasoturijoukko herätti Wallensteinin kesken unien Egerin, silloisen Chebin kaupungissa. Miehet surmasivat Wallensteinin työntämällä hänen ruumiiseensa poikkiteräisen bardisaanin.
Palatsi puutarhoineen on kuin kenraali itse: mahtipontinen ja pröystäilevä. Vuosien 1624 - 1630 välillä rakennetun palatsin tieltä purettiin tuolloin kaksi tusinaa taloa, kokonainen tiilimuuri ja yksi kaupunginportti, jotta Wallenstein sai mitä halusi.
Palatsin pääfasadi hallitsee Wallensteinin aukiota, mutta rakennuksen tunnetuin osa on upea kolmikaarinen Sala Terrena eli puutarhapaviljonki (kuva yllä), joka yhdistää palatsin korkean muurin ympäröimän ja patsaiden koristaman muotopuutarhan parterreihin.
Sala Terrenaan vievää hiekkakujaa ympäröivät patsaat ovat jäljennöksiä
Adrian de Vriesin Wallensteinille tekemistä patsaista. Alkuperäiset
sijaitsevat tänään Ruotsin kuninkaallisessa hovissa, sillä vuonna 1648
ruotsalaiset valloittivat Malá Stranan ja veivät patsaat sotasaaliina
mennessään. Drottingholmin linnan puistossa nuo alkuperäiset patsaat voi
käydä katsomassa yhä tänäkin päivänä.
Itse palatsirakennus on varattu valtion käyttöön ja siellä järjestetään satunnaisesti myös konsertteja, sekä näyttelyitä. Puutarhassakin, varsinkin kesäaikaan, voi päästä kuulemaan kauniita säveliä konserttien muodossa.
Puutarhasta löytää myös tippukiviluolaa jäljittelevän seinän. 1600-luvun Euroopassa tapa oli sen ajan muotioikku. Löydätkö ihmiskasvot yllä olevasta kuvasta?
Wallenstein vetäytyi puutarhaansa miettimään sotaretkiään ja tappioitaan tuijottamalla tippukiviseinää ja kuuntelemalla lintujensa laulua. Tippukiviseinän vieressä sijaitsee nimittäin lintuhäkki (kuva yllä), jossa Wallensteinin aikaan asusteli lähes 400 laululintua.
Nykyään lintuhäkissä voi tavata muutaman huuhkajan (kuvat alla).
Kehoittavat oppaissa vilkaisemaan myös puutarhapaviljongin suihkukaivon hurmaavaa Venus-patsasta; se jäi meiltä seuraavaan käyntikertaan! Mutta kultakaloja nähtiin kyllä.
Valdštejnský palác
Palatsin puutarhaan pääsee Letenská-kadulta tai Malostranskán metroaseman portista.
Palatsi avoinna: ympäri vuoden lauantaisin ja sunnuntaisin klo 10 - 17, puutarha huhti-lokakuussa joka päivä klo 10 - 18.
Sisäänpääsy on ilmainen.
Lähin metropysäkki: vihreä linja A - pysäkki: Malostranská
Lähimmät raitiovaunut:12, 20, 22, 23 - pysäkki: Malostranské námesti.
Ei kommentteja
Lähetä kommentti