Prahan katuja kulkiessa törmäilee aina vähän väliä absinttibaariin, joita kaupungista löytyy useita kymmeniä. Yleensä baarin ulkopuolella on jotakin vihreän väristä, oli se sitten ovi tai ovenkarmit, tai vihreällä neonvaloilla maustetut logot; niistä viimeistään älyää, että kyseessä on absinttiin erikoistunut ravintola.
Kun Vanhankaupungin aukiolta lähtee kohti Kaarle-siltaa, tulee Franz Kafkan aukiolle (Náměstí Franze Kafky). Ja kun useamman kerran näiltä kohdin sattuu menemään tai tulemaan, on ihan pakko kurkata sisään aukion sivulla sijaitsevaan absinttibaariin: Absintherie Náměstí Franze Kafky.
Vanhojen holvikaarten alle oli hyvä istahtaa hetkeksi illan kävelylenkillä. Sisään astuessasi näet ensin baaritiskin ja hetken kuluttua kaiken muun.
Vanhat, tummiksi sävytetyt katot paksuine palkkeineen ja seiniä koristavat maalaukset värittävät muuten sympaattisen oloista absinttipaikkaa. Kristallikruunu katossa oli kyllä piste ii:n päälle, sopi hyvin tunnelmaan.
Esimerkkejä paikan tarjoamista absinteista ja erilaisista drinkeistä on luettavissa baaritiskin läheisyydestä, seinässä olevasta taulusta. Tarkempaan tarkasteluun on tottakai saatavissa aivan kunnon menuut.
Baaritiskillä omaa vuoroa odotellessamme oli mukava seurata drinkkien tekoa. Tiskillä saattoi olla useampikin absinttisokerilusikka palamassa yhtäaikaa, sheikkerillä ravisteltiin drinkkiä toisaalle ja lorautuksia tehtiin laseihin siellä ja täällä.
Valinnan vaikeus iski itsellenikin, ja vihdoin viimein päätin ottaa mansikkaisen absinttidrinkin, kuva yllä, joka olikin kunnon tuoppiin tehty juomasekoitus. Itse absintti ei maistunut siinä mielestäni yhtään, maku oli herkullisen mansikkainen ja raikas.
Ja kertauksena vielä, mitä se absintti oikein on?
Absintti on väkevä alkoholijuoma, jota valmistetaan rypäle- tai viljaperäisestä alkoholista ja useista tietyistä yrteistä, joista tärkeimmät ovat anis, fenkoli ja koiruoho (Artemisia absinthium). Absintti keksittiin Couvet'ssa, Sveitsissä, lähellä Ranskan rajaa. Tarinan mukaan keksijä oli ranskalainen tohtori Pierre Ordinaire. (Wikipedia).
Absintti on yleensä väriltään vaaleanvihertävää, josta se on saanut
lempinimensä "vihreä keiju". Koiruohon ja aniksen lisäksi absintti sisältää Firenzen fenkolia, iisoppia, melissaa ja roomalaista koiruohoa (Artemisia pontica).
Eri absinttiresepteihin sisältyy monia muitakin yrttejä kuten esimerkiksi korianteria. Artemisia ponticaa käytetään vihreiden absinttien värjäysvaiheessa. (Wikipedia).
Antiikkiset absinttilasit ja -lusikat ovat niin ikään keräilijöiden
parissa haluttuja. Niistä valmistettuja tarkkoja kopioita on kaupan,
samaten taidokkaita väärennöksiä.
Varsinkin raittiusliikkeen piirissä uskottiin, että ylenmääräinen
absintin juominen johti vaikutuksiin, jotka olivat tavanomaisia
alkoholin liiallisen käytön seurauksia vakavampia. Esimerkiksi
ranskalainen tohtori Valentin Magnan, joka oli aikansa merkittäviä
alkoholismin tutkijoita, teki eläinkokeita tujonilla,
joka on koiruohon sisältämä terpeeniryhmään kuuluva eteerinen öljy. Hän
havaitsi sen aiheuttavan suurina annoksina koe-eläimissä kouristuksia
ja kuoleman, ja päätteli siksi absintin olevan muita alkoholijuomia
haitallisempaa. (Wikipedia).
Me emme yksikstä absinteista vielä tujonen valtaan päässeet, ja hyvä niin : )
Absintherie Náměstí Franze Kafkyyn ja kuukauden absinttidrinkki-vinkkeihin voit kurkata näiltä sivuilta lisää.
Osoite:
Absintherie Náměstí Franze Kafky (karttalinkki)