16. elokuuta 2011

Marionetti-teattereistaTšekkiläisten marionetti-nukketeatterien alkutarina juontaa juurensa 1800-luvulle, jolloin erityiset nukketeatterivaunut viihdyttivät kyläläisiä ympäri maan, ja kulkivat kaupungeista sekä kylistä toisiin. Kansaa säätelevät tuolloin Itävalta-Unkarin keisarikunnan lait. Nuket olivat yksi tapa pitää kiinni tšekkiläisestä kulttuurista ja kielestä. Kommunistimaissa nukketeatterit olivat valtion omistuksessa ja keskittyivät Venäjän teatterin perinteisiin ja tarinoihin. 

Nukketeattereiden upeat nuket sävähdyttävät aina ja ne ovatkin hienoja käsityötaiteen helmiä. Vaikkakin nukketeatteri on suunnattu nykypäivänä lähinnä viihdyttämään turisteja,  samalla se kuitenkin pitää yllä tšekkiläistä perinnettä.

Marionetti-teatterin mainoskyltti, Vanhakaupunki 4.4.2010


Suosittelen lämpimästi edes kerran Prahassa vieraillessasi käydä katsomassa marionettinukketeatteria. Yleisin esitetyistä näytelmistä taitaa olla Mozartin Don Giovanni, mutta muitakin löytyy. Samoin nukketeattereita on useita, mutta yksi niistä on vuonna 1991 perustettu National Marionette Theatre

National Marionette Theatre esittelee hienoja esityksiä ja sinne kannattaa etukäteen varata paikka (info jutun lopussa). Täälläkin voit nähdä nukkeversion Mozartin kuuluisasta oopperasta Don Giovanni, mutta myös lumoavan tarinan Taikahuilu. Kummassakin esityksessä sekä nuket, että lavasteet ovat 1800-luvun miljöissä.


Toinen teatterin hauska esitys on Puppet Gala Performance, joka on eloisa sekoitus nukketeatterin "hienoimpia teoksia".

National Marionette Theatre sijaitsee vain minuutin kävelymatkan päässä Vanhankaupungin aukiolta. 

Teatterin omat kotisivut, joista voit varata myös lippuja, löytyvät täältä: http://www.mozart.cz/

National Marionette Theatre

Zatecka 1, Praha 1 - Staré Mesto eli Vanhakaupunki (karttalinkki tässä)Metro: Parhaiten pääset paikkaan metrolla, vihreä linja A, jää pois pysäkillä Staroměstská‎. Siitä on lyhyt kävelymatka teatterille.

 


SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig