19. syyskuuta 2011

Muzeum hlavinho mésta Prahy - Prahan kaupunginmuseo & Langweilin pienoismalli Prahasta
Tässä paikassa me koimme aivan mahtavan 3D-esityksen ! Se tuli meille yllätyksenä, sillä olimme menossa katsomaan museoon ensisijaisesti siellä esillä olevaa Prahan  pienoismallia, jonka on tehnyt pahvista Antonin Langweil vuosien 1826 - 1837 aikana.

Tämä pienoismalli on kyllä nähtävänä, mutta sen näkee myös 3D-esityksenä, joka nosti ainakin omat käsivarsien ihokarvat pystyyn. Se oli hieno kokemus. 

Mutta museosta ja Langweilin pienoismallista lisää seuraavassa:Prahan kaupunginmuseoon ei ehkä heti ensi Prahan vierailulla tule mentyä, ja sinne oli hieman vaikea löytää, mutta suosittelen paikkaa teille, joita historia kiinnostaa. (Tämä on siis eri paikka kuin Wenceslauksen aukion toisessa päässä oleva Kansallismuseo.) 

Museon osoite on Na poříčí 52, Praha 8 (karttalinkki tässä). Parhaiten sinne pääsee metrolla: keltainen linja B tai punainen linja C, jää pois Florencin asemalla. Museo on suljettu maanantaisin, ja avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 9 - 18. Sisäänpääsymaksu oli muistaakseni kahdelta aikuiselta 240 korunaa eli 120 per hlö.

Kun nousimme ylös metrosta Na poříčí-kadulle huomasimme, että ko. kadun talot päättyivät numeroon 50. Missä siis oli numero 52 ? Talo nro 50 jälkeen näkyy silta, jonka päällä menee suurempi katu. Kävele  tämän "valtatien" alitse eteenpäin ohi McDonaldsín niin näet alla olevan vanhan jugendrakennuksen: se on Prahan kaupunginmuseo.

Museon kyljessäkin on muuten metroasema, sen huomasimme vasta kun poistuimme museosta. Jos sen löydät, se on parempi nousupaikka ylös maanpinnalle ja heti museon viereen.Prahan kaupunginmuseo esittelee siis historiaa aivan kivikaudelta asti 1900-luvun puoliväliin. Tekstit esineiden vierestä löytyvät myös englanniksi. Museossa on myös aina jokin vaihtuva näyttely; meidän vierailumme aikana siellä oli näyttely Karlinin kaupunginosasta ja sen historiasta.


Antonin Lagweil näperteli siis pahvista saksin ja käsin Prahan kaupungin pienoismallin. Mallin tekeminen kesti 11 vuotta ja on hyvinkin pikkutarkka. Yli 2000 rakennusta käsittävä pienoismalli näyttää Vanhankaupungin-, Pienen puolen ja Juutalaiskaupunginosan sellaisena kuin mitä se on ollut 1700-1800 - lukujen vaihteessa. Juutalaiskaupunginosakin näkyy ghettona, eikä kauniina jugendrakennuskantana kuten nykyään. Myös Vanhankaupungin aukiolla raatihuone on kokonainen ja patsas erilainen. Vltavan rantoja Vanhankaupungin puolella maisemoittavat lautakasat.

Pienoismalli on lasivitriinissä, jonka takaa sitä voi ihastella.

Langweilin omat kotisivut löydät tästä: http://www.langweil.cz/index_en.php

Ja tämä hieno pienoismalli nähtiin siis myös 3D-kokemuksena, esityksen pituus on noin 6 minuuttia ja sitä näytetään museossa klo 9:30 - 17:30 välillä. Kun ostimme museoon oikeuttavat sisäänpääsyliput, siihen kuului myös erilliset liput ko. näytökseen. Sen kävimme heti ensin katsomassa. Museon lattiaan kiinnitetyt mainokset johdattivat alakertaan, jossa henkilökuntaan kuuluva katsoi lippumme, antoi esitykseen kuuluvat lasit ja istuimme penkeille odottamaan. Lasit päähän, valot sammuivat ja sitten lähdettiin matkaan ! Taustalta kuuluu kavion kopsetta ja hiljaista ihmisten puhetta. Välillä lennetään kattojen yllä kuin taivaan linnut ja sitten mennään taas alas mukulakivikaduille, joista matka jatkuu pitkin wanhan kaupungin katuja. 

Ohessa esitteestä otettu omakuva reitistä, jonka 3D-esitys vie, klikkaa kuvaa niin saat sen suuremmaksi.Kuten ennenkin olen maininnut, museot ovat oiva käyntikohde ainakin niinä reissupäivinä kun hieman sataa tihuttaa tai sitten meille, joita historia kiinnostaa aina yleisesti.

Ohessa vielä museon info:

Muzeum hlavinho mésta Prahy

Na poříčí 52, Praha 8 (karttalinkki tässä)

Avoinna ti-pe klo 9 - 18

Metro: keltainen linja B tai punainen linja C, jää pois pysäkillä Florenc.

SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig