Prahaan ja tšekkiläsyyteen keskittyvä blogi ~ Matkavinkkejä & omia kokemuksia meille rakkaasta Prahasta

5. syyskuuta 2011

Arcibiskupský palác - Linna-aukion muhkea palatsi



Arkkipiispan palatsi - kuva täältä

Olen aikaisemmin kertonut tällä samaisella paikalla sijaitsevasta toisesta, tämän palatsin hieman taakse jäävästä Sternbergin palatsista. Tämä nyt esittelyssä oleva Arcibiskupský palác eli Arkkipiispan palatsi, on ehkä se, jonka turistit näkevät ensin. Stenbergin palatsiin mennään hieman ns. "nurkan takaa". 

Arkkipiispan palatsi seisoo muhkeana aukion kupeessa ja ainakin me olemme reissuillamme huomanneet, kuinka mustapukuiset nunnat kävelevät palatsiin sisään ja ulos.

Alunperin rakennus rakennettiin romaaniseen tyyliin, ja koki muutoksen goottilaiseen tyyliin, silloisen piispa John IV:n toimesta 1400-luvun lopulla. Palatsi on aikojen saatossa kokenut monen monta asukasta, piispoja ja arkkipiispoja, ja sitä on rakennettu aina tyylisuuntien mukaan, sekä laajennettu.
 
Muun muassa Ferdinand I osti tämän ylellisen palatsin vuonna 1562 hussilaissotien jälkeiselle, ensimmäiselle katoliselle arkkipiispalle. Palatsi korvasi silloin Pienellä puolella eli Malá Stranassa olleen vanhan arkkipiispan palatsin, joka oli tuhoutunut sodassa. Valkeavuoren taistelun jälkeisenä aikana arkkipiispan palatsin sijoittaminen linnan viereen oli selviö, sillä silloin katoliset hallitsivat maata ja kaupunkia. 


Portaalin yllä oleva vaakuna - kuva täältä

Palatsin kauniin vaalean rokokoojulkisivun suunnitteli Johann Joseph Wiech 1700-luvulla silloiselle arkkipiispa Antonin Prichovskylle, jonka vaakuna on muuten yhä tänä päivänä portaalin yllä.

Rakennus ei ole sisältä yleisölle nähtävänä, mutta toisinaan siellä järjestetään palatsin saleissa konsertteja. Rakennuksessa toimii yhä tänäänkin arkkipiispahiippakunnan toimisto, ja siksi sen edustalla näkyykin joskus kävelevän katolisia nunnia.

Rakennuksen vasemmassa laidassa on turistikauppa, ja taitaa olla pieni kahvilakin.


Arcibiskupský palác

Hradčanské náměstí 14, Praha 1 - Linna-aukio (karttalinkki tässä).


Info: Kaupunkikirjat Praha
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Karhunkadun Kafka
Blog Design by pipdig