3. helmikuuta 2012

Kampa-museon Kupka-kokoelma lisääntyi
Helmikuun pakkasiin sopii kerrottavaksi näiden kuvissakin esiintyvien ihanien keväisten värien lämmittämänä tieto siitä, että Prahan Kampa-museon Kupka-kokoelma on lisääntynyt.


Kampa-museon runsas kokoelma František Kupkan taideteoksia on entisestäänkin lisääntynyt, sillä museo on ostanut yhteensä 41 maalausta lisää. Tšekkiläinen Kupka, joka vietti suurimman osan elämästään Ranskassa, on yksi uranuurtaja abstraktisen taidemaalauksen saralla. Kampa museo on ostanut kokoelman amerikkalaiselta taidehistorioitsija Lilli Lönngren Andersilta.

 
"Kaiken kaikkiaan saimme yhteensä 41 maalausta, kuten mielenkiintoisen öljymaalauksen, muotokuvan Kupkan tytärpuolesta: Andrée (1906), joka ennakoi hänen myöhempää abstraktista aikaansa", sanoo Jiří Machalický, Kampa-museon kuraattori.
 
Museon Säätiö maksoi puoli miljoonaa Yhdysvaltain dollaria tästä "paketista", joka pitää sisällään näiden öljyvärimaalausten lisäksi piirustuksia ja erilaisia hahmotelmia, ym.


"The yellow scale", Kupka, omakuva (1907) - Kuva täältä

Vaikka Kupka ei olekaan ehkä niin kansainvälisesti tunnustettu kuin esimerkiksi Picasso tai Matisse, Kupkankin maalaukset ovat nousseet kuitenkin melko korkeisiin hintoihin ympäri maailman. Esimerkiksi maaliskuussa 2009 Kupkan maalaus nimeltä "Zhroucení Vertikal" vuodelta 1935, myytiin lähes 26 miljoonalla korunalla (1 033 799 euroa).
 
"Viime kesänä 2011 Kupkan maalaus "Movement from the Hascoe Collection" myytiin 43 miljoonalla korunalla, ja ostaja oli ulkomainen", sanoo Jan Skřivánek, päätoimittaja  Art & Antiques lehdestä .
 

Kokoelman entinen omistaja, amerikkalainen Lönngren Anders on tavannut itse henkilökohtaisesti iäkkään Kupkan vuonna 1957 hieman ennen tämän kuolemaa. Mukana kokoelmassa on myös joitakin asiakirjoja ja alkuperäisiä luetteloita Kupkan näyttelyistä. Näissä luetteloissa on myös Kupkan omia muistiinpanoja teostensa hinnoista, jotka ovatkin täydellinen materiaali lisätutkimuksia varten. 

"Se on upea kokoelma. Lönngren Anders halusi aikoinaan kerätä yhteen mahdollisimman paljon Kupkan töitä ja välittää ne edelleen jollekin museolle, jossa Kupka on suurin tähti" Skřivánek sanoo.
 
Kupka syntyi vuonna 1871 Opočnossa, itäisessä Böömissä. Nuori mies perusti  pienen maalaustyöpajansa, ja sitten lähti opiskelemaan maalausta Prahan taideakatemiaan vuonna 1886. Myöhemmin hän opiskeli Wienissä, ja sitten hän muutti Pariisiin opiskellakseen kuuluisassa taidekoulussa nimeltä École des Beaux-Arts. Vuonna 1905 hän muutti Puteauxiin, Pariisin esikaupunkialueelle, jossa hän kuoli vuonna 1957.
 
Kampa-museo avattiin syyskuussa 2001 ja siitä lähtien se on ollut tärkeä osa Prahan taidemaailmaa.  Info museosta on tässä aikaisemmassa jutussani. 


Kampa-museon löydät Malá Stranasta, osoite U Sovových mlýnů 2 (karttalinkki tässä). Avoinna päivittäin klo 10 - 18.
 Info: Prague Monitor


SHARE:

2 kommenttia

  1. No nytpä selvisi tämäkin,oltiin taannoin Opocnossa, ja pensionaatin seinillä oli ko. herran teoksia (kopioita ehkä kuitenkin?). Jäi silloin ottamatta selvää taiteilijasta.
    Opocno on muuten äärimmäisen viehättävä paikka!

    VastaaPoista
  2. Itse pidän Kupkasta kovin, ihanat vahvat värit ja hauska tyyli. Teokset tuovat aina hyvälle mielelle, eikä niihin väsy.

    Paikkakunta Opočno pitänee siis laittaa "korvan taakse", kun valitsee junayhteyttä Prahasta jonnekin muualle, käyntivisiitille : )

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig