27. lokakuuta 2010

Museum of Kampa
Kampa museo. Nimestään huolimatta museo ei esittele hiustenhoitotuotteita vaan sieltä löytyy mielenkiintoinen modernin taiteen kokoelma. 


Tsekkisyntyisen taiteenkerääjä Meda Mládkován perustaman museon avaamista hidasti 14 vuoden ajan byrokratia, jossa kiisteltiin mm. rakennuksen modernista lasikatosta. Kun museota oltiin viimein avaamassa vuonna 2002, Prahan tulvat pyyhkäisivät sen yli. Museon avajaisia vietettiin viimein syyskuussa 2003. Lopputuloksena on erinomainen taidemuseo tyylikkäästi modernisoidussa keskiaikaisessa myllyssä. 


Kampa museota ei ole turhaan kutsuttu "Prahan Guggenheimin museoksi". Kokoelman nimekkäimpiä taiteilijoita ovat Otto Gutfreud ja Frantisek Kupka. Vltava-jokeen 37-vuotiaana hukkunut Gutfreud oli Keski-Euroopan ensimmäisiä kubismikuvanveistäjiä. Museon arvokkaimpiin töihin kuuluvat Kupkan Katedraali ja monta eri hahmotelmaa Amorphasta, joka oli maailman ensimmäisiä näytteillä olleita abstrakteja maalauksia. Pariisissa vuonna 1912 esillä olleen teoksen hahmotelmista näkee, miten se on kehittynyt. 

Frantisek Kupka, Amorpha, Fugue in Two Colours 1912


Mielenkiintoisia ovat myös näyttelyn pysyvän rungon muodostavat Tsekkoslovakian, Unkarin ja Puolan taiteilijoiden työt sosialismin ajalta. Teokset kuvaavat ihmisiä koneina ja kasvottomina Golemeina, jotka sosialistinen pakkojärjestelmä on muovannut savesta tai säkkikankaasta tahdottomiksi palvelijoiksi. Lisäksi museossa on aina jokin vaihtuva näyttely edellisten lisäksi.

Museon osoite on: U Sovových mlýnu 2, Kampa-saari, Malá Strana eli Pieni puoli

Museon kotisivut löydät tämän linkin takaa.


Tekstiote: Antti Helin (2004) Mondo matkaopas Praha.

Museon kuva: http://judyhudsonphotos.com/photo/pr315.jpg
Amorpha täältä: http://www.shafe.co.uk/crystal/images/lshafe/Kupka_Colour_Music_in_the_new_Age_De-mystifying_De_Maistre.jpg
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig