11. tammikuuta 2015

Pitsiä ja Dvořákia


Teplá -joen rannalla Karlovy Varyssa on paljon nähtävää. Yritän saada teille vierailustamme tähän ihanan pittoreskiin kaupunkiin muutamia juttuja aikaiseksi, tässä niistä jälleen yksi.
Tämä kaunis kolonnadi, Sadová kolonadá (eli Hedelmätarha-pylväikkö), on avattu 5. kesäkuuta 1881 ja sen ovat suunnitelleet Ferdinand Fellner ja Hermann Helmer. Ja kun kerran kuumien lähteiden kaupungissa ollaan, lähde löytyy täältäkin: nimeltään Hadí pramen (Käärme-lähde), näkyy yllä olevassa kuvassa.

Pylväikkö sijaitsee kauniissa Dvořák - puistossa, miltei vastapäätä joen toisella puolella sijaitsevaa Thermal-kylpylää (joka on hyvä maamerkki).

Dvořák-puiston on suunnitellut arkkitehti Jan Hahmann ja se avattiin yleisölle vuonna 1878. Hahmann istutti alueelle vaahteroita, jalavia ja tammia. Puisto täydentyi hiekkatiellä ja pyramidin muotoon istutetuilla ruusupensailla, sekä muilla kukkaistutuksilla. Kaiken kruunasi pieni suihkulähde.

Kaunis puisto tarvitsi vielä jotain muutakin, jossa kävelijät voisivat istuskella, viettää aikaansa ja kuunnella vaikkapa konsertteja. Siispä päätettiin rakentaa paviljonki puiston laitaan pari vuotta myöhemmin.
Koristeltu valurautainen pylväikkö oli alunperin osa suurempaa katettua kävelykatua näillä kohdin ja sen nimi oli tuolloin Blanenský Pavilion. Pylväikkö rakennettiin paikallisen rakentaja Josef Waldertin avustuksella ja wieniläiset arkkitehdit Fellner ja Helmer saivat suunnitella pylväikön muodon ja mallin. Avajaiset pidettiin 5. kesäkuuta 1881 samalla kun kylpyläkausi virallisesti avattiin.
Vuonna 1965 Blanenský Pavilionin veranta, oli tullut niin huonokuntoiseksi, että se jouduttiin purkamaan. Vain itään päin oleva siipiosa, joka nykyään tunnetaan nimellä Sadová kolonadá, on säilynyt yhä näihin päiviin asti. Ilman kunnostusta tätä kaunista pitsipylväikköä ei kuitenkaan olisi:  vuosina 2000 ja 2002 kaupunki toteutti pylväikön entisöinnin. Siksipä se ilahduttaa matkaajia yhä tänäkin päivänä.
Säveltäjä Antonín Dvořákin muistolle omistettu patsas löytyy myös puistosta. Sen on suunnitellut kuvanveistäjä Karel Kuneš  ja se on pystytetty vuonna 1974. Puistosta löytyvät lisäksi kaksi 200 vuotiasta puuta: toinen on nimeltään säveltäjämestarin mukaisesti "Dvořákův platan", jonka korkeus on 22 metriä ja ympärysmitta 472 cm. Toisen nimi on "Sadový platan" ja sillä on pituutta 23 metriä, leveyttä 452 cm.
 


Osoite/address:

Sadová kolonadá
Dvořákovy sady, Karlovy Vary


SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig