27. helmikuuta 2017

Buštěhradin antiikkimarkkinat (keräilijämarkkinat)Vanhoista tavaroista, markkinatunnelmasta ja pienestä päivämatkasta Prahasta muualle pitäville tulee nyt vinkki antiikkimarkkinoista, joita keräilijämarkkinoiksikin kutsutaan.
 
Prahan lähialueilla on mukavia vierailukaupunkeja, jonne menee useita kertoja bussivuoroja päivittäin. Ja kuten tiedetään maassa julkisilla kulkuvälineillä matkustaminen on edullista. Päivämatkat muualle maahan avaavat silmiä näkemään toisenlaista Tshekkiä kuin mitä Praha tarjoaa - ja hyvää sellaista.

Buštěhradin pieni ja suloinen kaupunki (yläkuva) sijaitsee ihan lähellä Prahaa ja on nimen omaan tunnettu näistä antiikkimarkkinoistaan. Kaupunkiin on helppo matkustaa Prahasta bussilla, sillä matkaa on vain 19 km.
 
Kaupungissa on rapiat 3000 asukasta ja se sijaitsee Keski-Böömissä. Tämä jo keskiajalla perustettu pieni suloinen kaupunki (alakuva) on kokenut kovia 1600-luvulla Kolmikymmenvuotisen sodan tiimoilta: kaupunki ryöstettiin ja poltettiin miltei kokonaan maan tasalle. Tästä oli suunta kuitenkin vain ylöspäin jälleenrakentamisen kautta.


Vuonna 1932 kaupungissa asui 3400 asukasta. Siellä sijaitsi mm. oma lennätin, posti, puhelinasema, poliisiasema, kirkko, köyhäintalo, kauppoja ja liikkeitä, oma VPK eli palokunta. Liikkeistä Wikipedia mainitsee mm. konditorian, elokuvateatterin, apteekin, kaksi hotellia Bůhzdař ja Buštěhrad, sahan, panimon (tietysti!), hattukauppiaan ja kenkäliike Batán. Hammaslääkäri ja yleislääkärikin tuolloin kaupungista löytyi.
 
Toisen maailmansodan jälkeen kaupunki on saanut uusia omakotitaloja ja väki on pysynyt tuossa reilun 3000 asukkaan määrässä. Prahaan on lyhyt työmatka ja silti saat asua pienessä kodinomaisessa kaupungissa - siitä varmasti tykätään.
 

Mutta itse antiikkimarkkinoista:
 
Antiikkimarkkinoiden kerrotaan saaneen alkunsa vuonna 1979 ja ovat siis olleet olemassa jo jokusen kymmenen vuotta. Täältä voi siis tehdä mukavia pieniä löytöjä, varaa mukaasi käteistä rahaa, myös kolikoita.
 
Markkinat ovat avoinna joka kuukauden kahtena perjantaina kello 06:00 - 12:00 ja tämän vuoden 2017 päivät löydät heidän omilta kotisivuiltaan, klikkaa auki "Dates", niin saat päivät selville.
 
Huhtikuussa markkinat ovat 14. ja 28 päivä, toukokuussa 12. ja 26 päivä, ja niin edelleen.

Markkinapaikkana toimii Sběratelske trhy (karttalinkki). Kuten kartasta huomaatte, se ei ole ihan keskustan tuntumassa. Kannattaa ottaa netistä printattu kartta mukaan, näyttää sitä bussikuskille ja kysyä, meneekö hän läheltäkään ko. paikkaa ja missä kannattaa jäädä pois, mikäli ei halua lähteä tutustumaan kaupungin keskustaan. Keskustasta saa alleen taksin ja rohkeammat kysyvät tietä vaikkapa kahvilasta.

 
Miten mennä:
 
Bussilla matkustaminen Prahasta muualle on helppoa. Lisää infoa aikatauluista ja lipunostosta tästä aikaisemmasta jutustani. 

Antiikkimarkkinoiden omilta kotisivuilta löytyy seuraava meno-ohje Prahasta: ota vihreä metrolinja A ja jää pois asemalla Dejvická. Poistu asemalta kadulle Evropska ja katso ympärillesi, näet korkean hotellin Diplomat ja lähde sitä kohti. Hotellin edessä on bussipysäkkejä ja 20 minuutin välein menee busseja suuntaan Lidice, Buštěhrad, Kladno. Bussimatkan hinta on 20 korunaa.

Varman päälle pelaaja sen sijaan tarkistaa bussien lähtöajat ja -paikat tämän aikatauluhaku-linkin kautta. Tämä ko. osoite kannattaa tallentaa oman puhelimen nettisuosikkeihin.  Tästä on matkalla ollessa ainakin meille ollut hyötyä nopeille ex-tempore päiväretkille Prahan ulkopuolelle. Äkkiseltään katsottuna em. sivun kautta Prahasta Buštěhradiin matka bussilla kestää n. 15-20 minuuttia ja matkan hinta näyttää tätä kirjoittaessani olevan 29 - 33 korunaa (1 - 1,20 euroa).
 
 

Täällä olisi mukava joskus käydä - pitänee laittaa vinkki omankin korvan taakse.
 

Valitettavasti kaikki kuvat netistä: täältä, täältä, täältä, täältä, täältä, täältä.SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig