HEL- PRG ... and other Czech stories

25. helmikuuta 2017

Libeň - Rauhallinen kaupunginosa kukkulalla, Praha 8Libeňin kaupunginosa sijaitsee hieman kukkulalla. Sinne rakennettiin asutusta varsinkin 1800- ja 1900 luvuilla, sillä usein tulviva Vltava-joki kasteli taloja Prahan matalimmilla alueilla. Tähän kaupunginosaan tulvat eivät koskaan tulleet ja asunnot pysyivät kuivina. Alueelta on löydetty arkeologisissa kaivauksissa merkkejä ihmisasutuksista jo rauta- ja pronssikaudelta asti.

1800-luvun lopulla ympäri Eurooppaa alkanut teollistuminen toi alueelle asukkaita ja väestö kolminkertaistui. 1900-luvun alussa Libeňin kaupunginosassa asui 21 000 ihmistä. Alueella sijaitsikin hyvin tärkeä ja Prahan vanhin konepaja nimeltään Rustonka. Sen perusti englantilainen liikemies John Rushton vuonna 1850. Konepajalla tehtiin mm. rautaveneitä Vltava- ja Elbe-jokien tarpeisiin.


Kaupunginosassa oli myös vuonna 1907 perustettu autotehdas Praga. Yhtiö oli maansa suurin kuorma-autojen valmistaja ja se teki autoja myös armeijan tarpeisiin. Kuten Rustonka, myös Praga-tehtaiden rakennukset on jo purettu. Rustonkan tilalla on asuintaloja ja autotehtaan paikalla sijaitsee nykyisin urheiluareena.

Libeňissä on yksi Prahan maamerkeistä. Se on metallinen pallo (Libeň Gas Tank) , joka pystytettiin vuonna 1881 kaasuyhtiön toimesta ja se toimi aivan oikeasti kaasuvarastona. Toisen maailmansodan jälkeen kaasuvarastojen tarve väheni huomattavasti ja metallipallon sisusosaa alettiin käyttää 1950-luvulla ilmailulaitoksen tarpeisiin: siellä suoritettiin aerodynaamisia testejä. Nykyisin rakennus kuuluu osaksi kansallisen teollisuuden perintöä.Libenský Zamecek on renesanssiaikaisen arkkitehtuurin upea rakennus. Se on rakennettu 1600-luvulla ja on toiminut historiansa jossain vaiheessa myös kunnanjohtajan asuntona. Rakennuksessa on kestitetty Prahassa vierailulla olleita kuninkaita ja keisareita, sekä muita tärkeitä henkilöitä. Tänään sitä voi vuokrata häihin tai muihin juhliin - puitteet ovatkin kauniit juhlien järjestämiseen (kuva yllä). Renesanssikartanon löydät osoitteesta U Libenskeho Zamku 2, Praha 8.

Itse olemme ajelleet tähän kaupunginosaan raitiovaunulla. Metropysäkki Palmovka (keltainen linja B) sijaitsee Libeňissä. Astuessasi pois metrosta on aivan kävelyetäisyydellä mm. Bohumil Hrabalin aukio (nám. Bohumila Hrabala) ja juutalainen synagoga. Kaupunginosasta on osittain hienot näkymät alas Prahan keskustaan. Muutoin alue on hiljainen ja rauhallinen.

Ota siis raitiovaunu allesi ja ajele tänne. Kulje kävellen kaduilla, pysähdy oluella ja nauti maisemista. Tämä kaupunginosa on erilainen kuin keskustan vilkas ja turistientäyteinen Praha.Me olemme vierailleet viimeksi tässä kaupunginosassa pääsiäismarkkinoiden aikaan vuonna 2010 eli siitä on jo kotvanen. Alla olevasta omasta kuvasta, varsinkin sen vasemman puoleisesta, huomaa korkeuseron. Täältä on kyllä osittain aivan huikean kauniit näkymät alas Prahan keskustaan. 

Pääset kaupunginosaan seuraavilla:

Metro: keltainen linja B - jää pois asemalla Palmovka.

Raitiovaunut: linjat 1, 3, 5, 6, 7, 8, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 - ajelevat näillä kulmin eri katujen kautta.


Valitettavasti kaikki (paitsi yllä oleva) kuvat poimittu netistä:
Vanha karttakuva täältä. - Libeň rautatieasema: kuva - Kirjankansi; kuva - Vanha postikortti: kuva - kuva - Praga-auto; kuva - Libenský Zamek; kuva

 
Share:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Blog Design Created by pipdig