HEL- PRG ... and other Czech stories

6. helmikuuta 2017

Masopust * Böömiläis-karnevaalitunnelmaa helmikuussa 25.2.2017
Aikaisemmin jo kerroinkin Vinohradyssa helmikuun aikana järjestettävistä markkinoista Tylovon aukiolla. Se liittyy helmikuun lopussa eri paikoissa vietettäviin Masopust - tapahtumiin. Helmikuun loppu on hyvää aikaa matkustaa Prahaan, sillä nämä riemulliset karnevaalit saavat hymyn huulille ja keväisen odotuksen alulle itse kunkin sydämeen. Vltava-joen joutsenetkin (kuvassa) nauttivat ilmojen lämpenemisestä ja talven taittumisesta, vaikka joessa ympärivuoden asuvatkin.
Mutta mitä Masopust pitää sisällään? Makeita munkkeja, grillattua sianlihaa ja värikkäitä naamioita - sitä kaikkea ja paljon muuta on tämä paaston alkamisen juhlinta Tšekissä. Tuhat vuotta vanha perinne elää yhä ja tarkoituksena on syödä, sekä juoda mahdollisimman paljon, jotta jaksaa paastota seuraavat 40 päivää ennen pääsiäistä.

Vanhimmat merkinnät juhlasta ovat jo keskiajalta niin Böömin kuin Määrinkin alueilta. Masopust -tsekkiläisittäin on sama kuin maailmalla puhutaan Mardi Gras - karnevaalista eli sanotaan hyvästit talvelle ja toivotellaan kevät ilolla vastaan. Tämä venetsialaisvaikutteinen karnevaali oli alun perin keskiajalla ns. porvariston ja yhteiskunnan eliitin juhla. Tarkoitus oli jäljitellä muita Eurooppalaisia kollegoita italialaisvaikutteiseen tyyliin. Ihmiset pukeutuivat värikkäästi peruukkeihin ja erilaisiin naamioihin. Talosta taloon kuljettiin kulkueissa tanssien ja laulaen, syötiin ja juotiin.

Lisää tästä Masopust-perinteestä voit lukea tästä linkistä.
Mutta sitten itse asiaan: olen listannut teille muutaman juhlapaikan, jossa tätä iloa voi käydä katsomassa ja ottamassa itsekin osaa juhlahumuun.


Letenský Masopust - karnevaalit järjestetään Letnan puistossa lauantaina 25.2.2017 kello 10:00 - 17:00.
  
Karnevaali alkaa kello 10 juhlakulkueella, joka lähtee paikasta nimeltä Strossmayrově náměstí (Strossmayrověn aukio). Itse tapahtumapaikka on Letnan Metronomisella kellolla, joten jos et kulkuetta jaksa lähteä katsomaan, voit virittäytyä tunnelmaan siellä kera taikurien, klovnien, satuprinsessojen ja vaikka minkä kanssa.
Kaikille vapaa pääsy.

Miten mennä paikalle:
Karnevaalikulkueen lähtöpaikka Strossmayrově náměstí, Praha 7 - karttalinkki
Metro: punainen metrolinja C - jää pois pysäkillä Vltavská. Siitä on pieni kävelymatka aukiolle.
Raitiovaunut: Dukelských hrdinů -kadulla kulkevat linjat 1, 2, 5, 6, 7, 8, 12, 14, 17, 25 ja 26 - jää pois pysäkillä Strossmayrově náměstí ja aukio on kulman takana.
Metronominen kello - karttalinkki
Kävellen: lähde etenemään Vanhankaupungin aukiolta pitkin Pařížská -katua kohti Vltava-jokea, siltaa ja kukkulaa, josta näet heiluvan Metronomisen kellon.
Raitiovaunulla: linjat 5, 15 ja 17 menevät Letna-kukkulan ohi - jää pois pysäkillä Čechův most, siitä yli tien (suojatie ja liikennevalot) ja sitten portaita pitkin kivuten Metronomiselle kellolle.Karlínský Masopust eli Karlinin kaupunginosa juhlistaa karnevaalitunnelmin paaston alkua lauantaina 25.2.2017.
Karnevaaliparaati lähtee kello 13 paikasta nimeltä Kaizlových sadů eli Kaizlovýchin puisto, ja päättyy Karlínské náměstílle eli Karlinin aukiolle kello 14 aikaan. Sen jälkeen aukiolla onkin tarjolla niin musiikkia, näytöksiä, eläimiä voi rapsutella ja paljon muuta. Mikäli lapset ovat mukanasi Prahan matkalla, tänne kannattaa heidän kanssaan piipahtaa.
Kaikille vapaa pääsy.

Miten mennä paikalle:
Karlínské náměstí, Praha 8 - karttalinkki
Metro: keltainen metrolinja B - jää pois pysäkillä Křižíkova, siitä on pieni kävelymatka Karlinin puistoon.
Raitiovaunut: linjat 3, 8 ja 24 ajavat Karlinin puiston ohi menevää Sokolovská-katua - jää pois pysäkillä Karlínské náměstí ja olet kohteessa.
Střížkovský Masopust alkaa lauantaina 25.2.2017 kello 13 puistossa nimeltä Park Václavka. Täällä on nähtävää, kuten yläkuvassakin näkyviä alkuakantaisia ihmisiä ja eläimiä - mitähän tästä oikein tuleekaan : ) Ja tietysti musiikkia, sekä ruokaa.
Kaikille vapaa pääsy.

Miten mennä paikalle:
Park Václavka, Praha 9 - karttalinkki
Tänne pääsee busseilla nro 151, 166, 201 ja 511 - jää pois pysäkillä Madlina ja olet puiston vieressä.


Jihoměstský Masopust - täällä tarjolla lautantaina 25.2.2017 kello 10 alkaen naamiotyöpaja, sekä munkkeja (koblížky) ja gulassia (guláš). Maksamalla 40 korunaa, pääset itse tekemään oman karnevaalinaamion. Kello 14 alkaa näytelmä ja kello 15 pelataan jotakin, en saanut selvää mitä. Peliin pääsee osallistumaan 50 korunan pääsymaksulla.
Miten mennä paikalle:
Paikkana toimii Kulturni Centrum Zahrada, osoite Malenická 1784/2, Praha 11 - karttalinkki

Metro: punainen metrolinja C - jää pois pysäkillä Chodov, siitä on jonkin verran kävelymatkaa kohteeseen.
Bussit: linjat  154 ja 197 menevät Roztylska -kadulla - jää pois pysäkillä Jarníkova, siitä on pieni kävelymatka tapahtumapaikalle.Vielä yksi karnevaalikulkue tähän liittyen "Tuhkatorstaina" eli torstaina 28.2.2017. Normaalistihan puhutaan tuhkakeskiviikosta, joka aloittaa pääsiäistä edeltävän 40 päivän paastonajan läntisen kristikunnan kirkkovuodessa. Sitä vietetään laskiaissunnuntain jälkeisenä seuraavana keskiviikkona. Paastonaika jatkuu pääsiäislauantaihin asti.
Kulkue lähtee klo 15:45 Bělohorská - Pod Královkou -risteyksestä (karttalinkki, ei ihan risteyksessä) ja pystähtyy paikkaan nimeltä Kaštan Civic Centre (Kulturní Centrum Kaštan), osoite Bělohorská 150, Praha 6 (karttalinkki).
Miten mennä paikalle:
Ole ajoissa liikkeellä. Parhaiten tänne pääset raitiovaunuilla 22 tai 25. Jää pois Bělohorská -kadulla ja pysäkillä Marjánka. Kulkue menee siitä ohitse.
Muuallakin kaupungissa karnevaalikulkueita saattaa näkyä, samoin kuin aukioilla ulkogrillaillaan Prahan kinkkua.

Tästä alkaa kevät!Share:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Blog Design Created by pipdig