Prahaan ja tšekkiläsyyteen keskittyvä blogi ~ Matkavinkkejä & omia kokemuksia meille rakkaasta Prahasta

13. marraskuuta 2010

Fransiskaanipuutarha ja Lumisen Neitsyt Marian kirkko

Puutarhan käytäviä ja taustalla Lumisen Neitsyt Marian kirkko


Aivan Venceslauksen aukion kulman taakse kätkeytyy pieni sisäpuutarha, jota Fransiskaanipuutarhaksi kutsutaan eli tsekiksi Františkánská Zahrada.

Puisto sijaitsee Lumisen Neitsyt Marian kirkon takana. Se on mukava paikka paeta kaupungin kiireistä vilinää rauhalliseen, kukilta tuoksuvaan vehreään keitaaseen. Aikoinaan viereisen luostarin fransiskaanimunkit kasvattivat täällä vihanneksia ja yrttejä. Puiston käytäviä reunustavat penkit, joihin on mukava istahtaa ja katsella vaikkapa puiston pientä suihkulähdettä.



Lumisen Neitsyt Marian kirkko eli Kostel Panny Marie Snezné on Kaarle IV:n perustama ja rakennusvuosi on 1347. Kirkossa sijaitsee Tsekinmaan suurin renesanssialttari; miltei kerrostalon kokoinen. Kirkko itsessään on 33 metriä korkea. Kirkko on saanut nimensä roomalaiselta esikuvaltaan. Legendan mukaan Neitsyt Maria ilmestyi paavi Liberiukselle elokuussa vuonna 358 lumisateen keskeltä ja piirsi kirkon pohjapiirrokseen maahan sataneeseen lumeen.





Kirkon historia pitää sisällään mm. ensimmäisen defenestraation, jossa Jan Zeliviläinen piti tulikivenkatkuisen saarnan, jonka jälkeen hussilaiset marssivat hänen peräsään Uuden kaupungin eli Nové Meston raatihuoneelle. Siellä hussilaiset heittivät keisarin neuvosmiehet istuntosalin ikkunasta alas. 

Nykyisin kirkossa ei räyhätä vaan se on pyhitetty rauhallisislle rukoilijoille, eivätkä suuret turistiryhmätkään ole tervetulleita.

Kirkko on avoinna päivittäin klo 6 - 19:30.

Kirkon osoite on Jungmannovo námesti 18, (karttalinkki) - lähin metropysäkki Mustek (vihreä linja)

Fransiskaanipuutarha on kirkon vieressä, ja sinne pääsee pientä käytävää pitkin. Puisto suljetaan yöksi eli se on avoinna kesäisin klo 7 - 22 ja talviaikaan klo 8 - 19. Puistoon voi ensikertalaisella olla hiven vaikea löytää, mutta ei kannata lannistua.






Teksti: Omaa, sekä Antti Helin (2004) Mondo matkaopas Praha 
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Karhunkadun Kafka
Blog Design by pipdig