Aikojen alussa Prahan kaupunginosassa Nové Mestossa eli Uudella puolella oli vain kaksi kirkkoa. Toinen kirkoista on Pyhän Henrikin ja Pyhän Kunhutan kirkko. Kirkko sijaitsee kolmen kadun keskiöön jäävällä puistoaukiolla. Kirkossa on torni, jota kutsutaan nimellä Jindrisska Torni (Jindrisska vez).
Torni sijaitsee Jindrisska kadulla, joka yhdistää kolme tärkeintä Prahan aukioista-Venceslauksen aukio, Kaarlen aukion ja Senovazne Aukion. Jindrisska Torni on 67.7 metriä korkea, mikä tekee siitä suurimman erillisen kellotapulin Prahassa.
Aikoinaan kirkon oman tornin seinät eivät olleet tarpeeksi vahvat kantamaan raskaita kelloja. Siksi päätettiin, että erillinen kellotapuli rakennetaan, joka tunnemme tänään Jindrisska Tornina. Torni rakennettiin vuosina 1472-1475. Perusta tälle tornille muurattiin Václav IV:n aikakautena, mutta rakennustyöt keskeytyivät Hussilaissotien ajaksi. Lopulta tornin rakentaminen saatiin päätökseen. Kellotapulista tulikin yhtäkkiä ylpeydenaihe. Ulkoseinät on tehty leikatuista kivistä, sisäseinät ovat peräisin rauniokivistä.
Vuosisatojen aikana torni on nähnyt monia vastoinkäymisiä, kuten sääolosuhteita ja vihollisen pommitukset sodan aikaan. Torni olikin vihollisille helppo pommituskohde. Kirkonkellot kärsivät sotien aikana sen sijaan ehkä vähiten. Torni pitää sisällään kolme suurta kirkonkelloa. Kello nimeltä Maria on tehty vuonna 1518 ja se painaa 500 kg. Suurin kirkonkelloista on nimeltään Jindřich, joka on tehty vuonna 1680 ja painaa 3350 kg. Kolmas kelloista on nimeltään Dominik, se on tehty vuonna 1850 ja painaa 1000 kg.
Kellotapuli huonontui vuosien saatossa, ja 20-luvulla sen käyttö oli vähäistä. 1990-luvulla tuli paikalle ryhmä henkilöitä, jotka hankkivat pitkäaikaisen vuokrasopimuksen torniin sillä ehdolla, että entinen kellotapuli on kansalaisten käytettävissä ja turisteillakin on Prahassa vieraillessaan siihen mahdollisuus tutustua.
Itsekantava rauta-betonirakenne on rakennettu tornin sisälle. Tornia on myös nykyaikaistettu ja varustettu ilmastoinnilla, valaistuksella sekä hissillä. Sen kymmenessä kerroksessa on kahviloita, ravintoloita ja saniteettitilat. Entisöity historiallinen Marie-kello on tänään nähtävillä tornissa sijaitsevassa Ravintola Zvonicessa. 10. kerroksessa (ylin) on poikkeuksellisen kaunis observatorio. Vuonna 2003 maaliskuun lopulla tornin kello, joka näyttää aikaa, alkoi toimia uudelleen. Kellossa on neljä mekanismia. Jokaisessa kellotaulussa on oma mekanisminsa, ja ne on synkronoitu yhteen tietokoneeseen.
Restaurant Zvonice, joka sijaitsee Tornissa |
Tornin huipulta voit nauttia panoraamanäkymistä kaupungin keskustaan, mukaan lukien Venceslauksen aukion, Prahan linnan sekä kuunnella tornin kirkonkellojen soittoa. Tänään tornin kellot koostuvat kymmenestä kellosta, jotka on tarkoitettu kuunneltaviksi tornin sisällä; ratkaisu on ainoa lajiaan Euroopassa. Kellojen melodioita voi kuulla joka päivä klo 9:00, 12:00, 15:00 ja 18:00. Kuudennessa kerroksessa voi tutustua Prahan tornimuseoon, jossa esitellään 120 tornia valokuvin.
Jindrisska Tornissa järjestetään myös vaihtuvia taidenäyttelyitä.
Tornin osoite: Jindrisska, Prague 1
Jindrisska on kävelymatkan päässä Venceslauksen aukiolta. Sinne pääsee vihreän linjan metrolla, A-linja tai keltainen linja B (Mustek- pysäkki molemmissa), tai punainen linja C (Muzeum). Voit myös mennä raitiovaunulla (3, 9, 14, 24) ja jäädä pois Jindrisska kadulla.
Pääsymaksut: aikuiset 75 korunaa
Avoinna ma-pe klo 9-18, la-su klo 10-18.
Teksti: vinkki Prague.net -sivuilta
Tornin kuva: http://www.myczechrepublic.com/images/photos/jeffshanberg/prague/jindrisska-tower.jpg
Ravintolan kuva: http://www.ccservis.cz/img/zvonice.jpg
Ei kommentteja
Lähetä kommentti