Prahaan ja tšekkiläsyyteen keskittyvä blogi ~ Matkavinkkejä & omia kokemuksia meille rakkaasta Prahasta

25. toukokuuta 2011

Kuljetusalan yleislakko mahdollisesti tulossa kesäkuussa

Prahan Radio uutisoi tänään:

Prahan Malostránske námesti, 17.6.2007


Kuljetusalan Työntekijäliitto valmistelee yleislakkoa, joka vaikuttaa mm. kaupunkien joukkoliikenteeseen ja rautatieliikenteeseen. Lakko pidetään kesäkuussa. Kuljetusalan Työntekijäliiton puheenjohtaja, Luboš Pomajbík, ilmoitti päätöksestä keskiviikkona. Hän totesi, että jos hallitus päätyy ammattiliiton kattojärjestö ČMKOS:in kanssa tekemään suunniteltuja uudistuksia maan eläke-, sosiaaliturva-ja terveydenhuoltojärjestelmiin, lakko pidetään suunnitellusti. Hän lisäsi, että tarkka ajankohta lakon alkamisesta pidetään salassa viime hetkeen.  Pääministeri Petr Nečas pahoitteli liiton päätöstä sekä, että liitto ei suostu yhteistyöhön jatkoneuvottelujen osalta liittyen suunniteltuihin uudistuksiin.

Tämä tiedoksi kesäkuussa Prahaan matkustaville. Mikäli lakko alkaa, Prahassa eivät ratikat, bussit ja junat tällöin ilmeisesti sitten kulje.

Ollaan kuulolla ja informoin heti kun jostain tietoa asian suhteen tulee lisää.

SHARE:

Katujen nimikylttien historiasta



Eräs kyltti Dejvicen-kaupunginosassa, 9.12.2010



Prahassa käyneet ovat varmasti huomanneet katujen nimikyltit, jotka näkyvät hyvin punaisesta taustaväristään johtuen. Mutta ennen vanhaan ne olivat talojen seiniin maalattuja.

Historia kertoo, että perinteiset katukyltit oli nimetty aikoinaan kaksikielisiksi: katujen nimet lukivat ensin saksankielellä koristeellisilla goottilaisilla kirjaimilla ja sitten tsekin kielellä. Näitä kaksikielisiä kylttejä on säilynyt Prahassa hyvin vähän, mutta ainakin yhden voi löytää linna-alueelta: Gerogi Grasse/Jiřská ulice. 

Itse olemme löytäneet yhden Malá Stranasta, josta kuva alla:


Wanha ja nykyinen kadunnimi kohtaavat, 18.5.2010

Eli jos kuljet silmät auki ja näet talojen sivuun maalatun saksalaisen kadunnimen talon numeroineen, se on juuri tuon wanhan ajan nimikyltti.

Kun tsekit 1860-luvulta lähtien saivat enemmistön kaupunginvaltuustossa, kaksikielisyyttä alettiin pitää sietämättömänä. Käsky kävi vaihtaa siis kielten järjestys katunimikylteissä. Nimi tuli lukea ensin tsekinkielellä ja sitten vasta saksalaisittain. 


Wanhan ajan saksalainen ja tsekkiläinen kadunnimi - kuva täältä


Vihdoin ja viimein kun viimeiset saksalaiset valtuutetut olivat eronneet, päätettiin vuonna 1892 luopua kokonaan nimikylttien saksalaisista nimistä. Siitä lähtien katujen nimet on kylteissä kirjoitettu vain tsekinkielellä: valkoisin kirjaimin punaiselle pohjalle. Punainen on Tsekin kansallisväri.


Info: Näe ja koe Praha

SHARE:

23. toukokuuta 2011

Välimeren tuoksut ja maut markkinoilla Prahassa 2.-5.6.2011



Nizzan Enkeltenlahti syyskuussa 2005


Välimerelliset markkinat järjestetään Prahassa Tasavallan aukiolla (Náměstí Republiky) 2.-5. kesäkuuta. (Karttalinkki aukiolle tässä.)

Markkinapaikalla on  tuoksuja, makuja ja Välimerellistä tunnelmaa. Ohessa listaa mm. seuraavista tarjottavista:

- Viinejä, juustoja, makkaroita, pateita, vihanneksia, oliiviöljyjä, hilloja ja luonnonkosmetiikkaa.

- Italialaista pastaa, mozzarellaa ja Pata Negra-kinkkua, sekä salaatteja.

- Live-musiikkia, mm. jazzia ja flamencoa: kaksi konserttia joka päivä klo 14 ja 20.


Löysin markkinoiden kotisivut, tsekkaa tämä linkki. 



Nyt mukaan maistelemaan tuotteita, välipaloja ja herkkuja jos olet Prahassa tuolloin !




SHARE:

21. toukokuuta 2011

Června večer



Eräs hotelli Malá Stranassa 22.5.2008


Kaunis, lämmin kesäkuun yö. 

Tähdet juuri ja juuri tuikkivat, niin iloisesti kuu kuumottaa, ja ilma on pelkkää hopeista valoa. Kaikkein iloisimmin kuu tuntuu loistavan Kannuskadun katoille. Luullakseni juuri kahden vierekkäisen talon, Kahden Auringon ja Syvän kellarin, hiljaisille katoille. 

Ne ovat merkilliset katot: toiselta pääsee toiselle leikiten ja ne ovat täynnänsä nurkkia, kouruja, ulokkeita. 

Etenkin Kahden Auringon katto on profiililtaan erikoinen, niin sanottu satulakatto ja kaksi koristepäätyä kadulle ja kaksi pihalle. Sen kahden harjan välissä on leveä kouru, jonka katkaisee keskeltä poikittainen ullakkokäytävä. Tuon käytävän päällä on tietysti taas katto, sekin on katettu kuperilla kattotiilillä, jotka muodostavat katolle sata kourua. 

Käytävastä avautuu kaksi isoa kattoikkunaa tuohon keskellä olevaan levään kouruun, joka kulkee talon poikki kuin hyvin kammattu jakaus prahalaisen tyyliniekan päässä.



Června večer = Kesäkuun yö

Tekstiote: Jan Neruda (1875) Iltapuhteella. Teoksessa Prahalaistarinoita.

SHARE:

20. toukokuuta 2011

Uutisia lyhyesti ....








Prahalaiset palomiehet kävivät torstaina 19.5. häätämässä pois mehiläisparven Prahan kuuluisasta astronomisesta kellosta, Orlojista.  Parvi oli alkanut tehdä pesäänsä kellon enkelipatsaalle.  Palomiehet poistivat mehiläiset erityisellä hyönteisten imurointilaitteella. Sivulliset ja turistit osoittivat suurta kiinnostusta asian suhteen ja katselivat tapahtumaa, joka kesti vain noin 10 minuuttia. 

Kansalaisten luottamus maan presidentti Václav Klausiin on pudonnut kaikkien aikojen alhaisimmalle tasolle mielipidekyselyn mukaan. Presidentin kannatus on  laskenut 47 prosenttiin, kun se viime joulukuussa 2010 oli 63 %. Poliittiset analyytikot ovat epäilleet kannatuksen pudonneen eniten hallituksen äskettäisen kriisin myötävaikutuksella.

Sir Nicholas Wintonin kunniaksi, joka järjesti pelastusoperaation lähes 700:lle juutalaiselle lapselle Saksan miehittämässä Tšekkoslovakiassa vuonna 1939, järjestetään Prahan Vyšehradin puistossa tulevana lauantaina valokuvanäyttely. Näyttelyssä on nähtävillä  valokuvia, joissa näkyy juna, joka kuljettaa 669 juutalaista lasta turvaan, Prahasta Lontooseen vuonna 1939. Juna oli Wintonin järjestämä.  Sir Winton, joka juhli 102-vuotissyntymäpäiväänsä torstaina 19.5., on ehdolla Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi.  Uusi draama-dokumentti miehestä ja hänen tarinastaan sai ensi-iltansa tämän vuoden tammikuussa ja on osoittanut tämän vuoden Cannesin elokuvajuhlilla suurta kiinnostusta.

Museum of Iron Curtain - nimistä museota ollaan perustamassa Tsekin ja Saksan rajalle risteykseen, jossa monet tsekit  jäivät kiinni yrittäessään paeta länteen ja kiinnioton jälkeen heidät ammuttiin. Museossa tullaan järjestämään erilaisia vieraileviä näyttelyitä, mutta myös pysyviä. Nähtäville tulee muun muassa "kuuman linjan puhelin" , jolla saatiin suora yhteys kommunistisen aikakauden viimeiseen Tšekkoslovakianlaiseen presidenttiin Gustáv Husákiin.
 
 
Uutiset infosi Prague Post & Prague Radio
 
SHARE:

8. toukokuuta 2011

Radio Free Europe 60 vuotta !




Tässä kuussa tulee kuluneeksi 60 vuotta  Radio Free Europen ensimmäisestä lähetyksestä 

Kanava perustettiin  kylmän sodan aikana ja sillä on monen mielestä on ollut keskeinen rooli kommunismin romahtamisessa.  Edelleen Radio Free Europe tarjoaa  uutisia ja tietoa maihin, joissa riippumattomien tiedotusvälineiden raportointi on joko kielletty valtion viranomaisten toimesta tai ei ole täysin kehittynyt.

 
SHARE:

Šternberský palác - Taidemuseo vailla vertaa




Šternberský palác eli Sternbergin palatsi sijaitsee Prahan linnan lähellä, Hradčanyn kaupunginosassa.


Tämä upea barokkityyliin 1700-luvulla rakennettu palatsi on saanut nimensä rakennuttajansa kreivi Václav Vojtěch Sternbergin mukaan. Tämän kerrottiin olevan Prahan rikkainpiin kuuluva mies. Tätä barokkilinnaa ennen hän oli rakennuttanut perheelleen Troijan palatsin (josta info tässä).

Italialainen arkkitehti Giovanni Battista Alliprandi sai Sternbergin palatsin valmiiksi vuonna 1708. Vuosisadan lopulla myöhempi Sternberg, kreivi Franz Josef, perusti eräiden muiden taiteenystävien kanssa isänmaallisen seuran, jonka taidekokoelma sijoitettiin lyhyeksi aikaa tähän rakennukseen. Kyseinen kokoelma palasi takaisin tähän palatsiin vasta kun kansallisgalleria sai rakennuksen käyttöönsä vuonna 1946.

Palatsin sisäänkäynti on hyvin vaatimaton, että sen ohi kävelee helposti, varsinkin kun vieressä olevalla Hradčanyn aukiolla on paljon prameampi rakennus, Arcibiskupský palác (Arkkipiispan palatsi).

Sternbergin palatsin taidekokoelmat ovat upeat. Ne ovat laajat ja joukkoon mahtuu todellisia aarteita. Tarjolla on mm. saksalaisia, flaamilaisia ja alankomaalaisia töitä, oman maan mestareita unohtamatta. Taidetta on alkaen 1400-luvun lopulta 1800-luvun loppuun asti.

Museo on tosin kärsinyt menetyksiä kun alkuperäisiä töitä on palautettu omistajille, joilta ne pakkolunastettiin valtiolle kommunismin aikaan. Kaikesta huolimatta jäljellä on yhä niin paljon nähtävää, että taiteen ystävä viihtyy palatsin saleissa sekä käytävillä hyvässä lykyssä koko päivän.


Šternberský palác

Hradčanské náměstí 15, Praha 1 (karttalinkki tässä).

Raitiovaunut: 22 ja 23, pysäkki Pražský Hrad eli Prahan linna.

Avoinna: klo 10 - 18 kaikkina muina päivinä, paitsi maanantaisin suljettu.

Sisäänpääsymaksu: 150 korunaa aikuisilta.





Info: Näe ja koe Praha
SHARE:

7. toukokuuta 2011

Náprstek Museo & Muumionäyttely 30.9. asti




Náprstek Museossa on avattu egyptiläisten muumioiden näyttely. Kyllä vain, täällä voit nähdä erilaisiin kääreliinoihin pakattuja ihmisruumiita sekä muuta egyptiläiseen tuohon asiaan liittyvää materiaalia. Näyttely on avoinna syyskuun loppuun.





Muumioiden lisäksi voit nähdä mm. kymmenen kappaletta aikuisten sisäelintä, kaksi lasten sisäelintä ja kymmeniä muumioituneita päitä, käsiä, jalkoja sekä myös muutaman muumioituneen eläimen. Esillä olevat muumiot ovat laitettuina hyvin ilmastoituihin lasivitriineihin, joissa niiden kosteutta ja lämpötilaa seurataan tiiviisti. Näyttelyn vanhimman muumion kerrotaan olevan 1300 vuotta ennen Kristuksen syntymää.

Suuntaa siis askeleesi kaukaiseen mytologiaan ja muumioiden pariin, jos kiinnostaa. 

HUOMIO: Museossa kannattaa muutenkin kiertää, kuin vain tämän näyttelyn tiimoilta. Kyseinen museo tarjoaa kaikenlaista Aasian, Afrikan ja Amerikan kulttuureista. Osoitetiedot alla:




Náprstek Museum

Betlemske námesti 1,  Praha 1 (karttalinkki tässä).

Avoinna: maanantaisin suljettu, ti-su klo 10-18

Sisäänpääsymaksu: aikuisilta 80 korunaa

Raitiovaunut: 17 ja 18 menevät rantakadulla (Smetanovo nabrezi), jää pois pysäkillä Karlovy lázně, siitä vain pieni kävelymatka museoon.

Metro: keltainen metrolinja B, ja pysäkki Národní třída taitaa olla lähin. Siitä on jonkin verran kävelymatkaa museoon.


Info: Prague Monitor

SHARE:

6. toukokuuta 2011

Tyršův dům tai Michnův palác - kumpikin nimi käy



Palatsin sisäpihaa - kuva täältä


1500-luvun lopulla rakennettu palatsi on yhä paikoillaan Malá Stranassa. Aikojen alussa siinä on toiminut Dominikaaninen luostari, ja se on ollut mm. asuinrakennuksena Michna-nimiselle perheelle ja siksi sitä kutsutaan nimellä Michnův palác.

1700-luvun puolivälissä rakennuksesta tehtiin ammustehdas. 1920-luvulla rakennuksesta tuli pitkään Sokol-organisaation majapaikka. Organisaatio toimii urheilun ja voimistelun saralla. Sokol-liikkeen myötä rakennus sai nimen Tyršův dům (Tyrsin talo), organisaationsa perustajajäsenen mukaan.

Miroslav Tyrš  - kuva täältä


Tyršův dům on kaunis barokkityylinen palatsi. Palatsin sisällä on suihkulähde ja sen atrium on helmi Malá Stranassa. 

Ensimmäiset tiedot rakennuksesta ovat vuodelta 1580, jolloin palatsi on ilmeisesti rakennettu ja siinä on toiminut luostari. Myöhemmin palatsin on omistanut mm. Paul Michna Vacinov, joka osti palatsin kesähuvilakseen vuonna 1623. Rakennus säilyi Michnan perheellä lähes 50 vuotta, josta sen nimi, Michnův palác,  juontaa. Michna oli valtion virkamies ja rikas, joka loi palatsille sen barokkityylin. Suunnittelussa ja rakentamisessa on mahdollisesti ollut mukana italialainen arkkitehti Francesco Carrati. Rakennusta on tuolloin laajennettu ja sen koristelua lisätty.

Michnan jälkeen rakennuksen ovat omistaneet mm. Johannes Adolf Schwazenberg, sekä prinsessa Schwarzenberg, kunnes armeija osti sen 1700-luvun lopulla.

 
Rakennukseen tehtiin  massiivinen peruskorjaus 1920-luvun alussa, kun sen omistus siirtyi Tšekkoslovakian Sokol-organisaatiolle. Sokol oli urheilu- ja voimisteluun keskittynyt liike, joka oli perustettu Miroslav Tyršin ja Jindřich Fugnerin toimesta. Liikkeellä on ollut vahva rooli Tšekin kansallisen heräämisen ja myöhemmin sotien välisenä aikana.  Liikkeen ideoina olivat sekä fyysisen, että henkisen tasapainon saavuttaminen ja sen ylläpitäminen. Antiikin Kreikka inspiroi perustajajäseniä. Liike etsi kauan tiloja itselleen ja lopulta Michnův palác osoittautui ihanteelliseksi.
Kun Sokol osti rakennuksen vuonna 1920, rakennus oli pitkälti raunioina, koska sen tiloja oli käytetty mm. ammusten valmistukseen, sekä sotilaskasarmina Itävalta-Unkarin keisarikunnassa. Ammuksia oli kokeiltu ampumalla rakennuksen seiniin, jotka olivat murenemassa näiden kokeilujen myötä.


Rakennusta  tänään - kuva täältä


 Zdeněk Bartůněk, eläkkeellä oleva professori liikuntakasvatuksen tiedekunnasta, joka on asunut ja työskennellyt alueella vuodesta 1960-luvun puolivälissä, kertoi:

"Kun katsot valokuvia vanhoilta vuosilta huomaat, että palatsin seinät olivat 1920-luvun alussa katastrofaalisen huonot. Muutamassa vuodessa seinät uusittiin.  Seinien peruskorjauksen hinnaksi tuli 2,1 miljoonaa silloista Tšekkoslovakian korunaa. Valmistuttuaan paikka avattiin vuonna 1925 ja siihen osallistui 15 000 Sokol -liikkeen jäsentä, sekä Tšekkoslovakian ensimmäinen presidentti, TG Masaryk. "

Peruskorjausta seinien kunnostamiseksi valvoi arkkitehti František Krasnyi. Lisäksi rakennukseen remontoitiin urheilusaleja ja kellarikerrokseen uima-allas. Vihdoin vuonna 1925 rakennus oli valmis käyttöön.

"Presidentti Masaryk vieraili Tyršův důmissa useaan otteeseen sen remontoinnin aikana. Hänellä oli tapana vierailla kohteissa useita päiviä ennen kuin hänen oli määrä puhua, kuten täällä. Hänen mielestään oli hyvä tarkastella paikkaa aina etukäteen ennen sen avaamista. "

Tänään palatsin tiloja vuokrataan, esimerkiksi häiden tai muiden perhejuhlien pitopaikaksi. Edelleen se palvelee kuitenkin siinä samalla liikuntakasvatusta ja toimii mm. Kaarle-yliopiston liikuntakasvatuksen ja urheilun tiedekunnan yhtenä paikkana. Sen upeilla nurmikentillä on mahdollisuus kuntoilla, ja siellä pidetään mm. urheilukilpailuja. Vltava-joen  tulvat runtelivat rakennusta melko lailla vuonna 2002, mutta sen jälkeen sitä on pyritty korjaamaan mahdollisuuksien mukaan.


Tyršův dům / Michnův palác

Osoite: Újezd 450, Praha 1, Malá Strana (karttalinkki tässä).


Info: Prague radio ja Wikipedia
SHARE:

5. toukokuuta 2011

Ulkokirpputorikausi Prahassa on alkanut


Ulkokirpputorit ovat mitä mielenkiintoisempia tutustumiskohteita, jos vanhoista ja käytetyistä tavaroista pitää. Itse emme ole näillä alla mainituilla kirppareilla käyneet, vaikka muuten kotimaassa kirppareita joskus koluankin.

Laitan kolme kirppistä vinkiksi niille, joita asia kiinnostaa.



Auto Uvozilla 3.4.2010


Metroasema Kolbenova
Aseman alueella ulkokirppis kesäaikaan lauantaisin ja sunnuntaisin klo 6-14.
Eli metrolinja B, keltainen (karttalinkki tässä). 

Čechův most eli Čechůvin silta
Osoite:Sillan kupeessa, mitä ilmeisemmin kaupungin puoleisella rannalla, järjestetään kirpputori viikonloppuisin aina maaliskuusta syyskuuhun. Kellonaikaa en löytänyt, mutta varmaankin ne ovat auki juuri päiväsaikaan. Täältä löytää isompiakin tavaroita, kuten huonekaluja. Pääset sinne ainakin raitiovaunulla nro 17, ja jää pois pysäkillä Právnická fakulta. Siitä on kivenheitto paikalle. (Karttalinkki tässä.)

Náměstí Miru-aukio
Täälläkin tiedon mukaan järjestetään viikonloppuisin jonkinlaiset kirpparit. Avoinna jälleen varmimmin päiväsaikaan. Pääset sinne metrolla: metrolinja A, vihreä linja, ja pysäkki Náměstí Míru. Tai raitiovaunut 4, 10, 16 ja 22, joiden pysäkki on aivan aukion vieressä.  (Karttalinkki tässä.)


Jos joku Prahan matkalainen näissä joissain innostuu käymään, olisi kiva kuulla mitä tarjontaa siellä oli ja minkälaiset kirpparit olivat yleensäkin.


Vinkit: Pragueinformation
SHARE:

4. toukokuuta 2011

Dokonce i sníh



Pikku-Eiffel 3.4.2010



Pohjois-Tšekki yllättyi lumesta ja pakkassäästä eilen tiistaiaamuna 3.5.  

Kronoše-vuorilla nähtiin 30 cm uutta kevyttä lunta, ja alhaisempia lämpötiloja mitattiin alueilla Liberec, Karlovy Vary ja Pardubice. Lämpötilat maan pohjoisosassa ovat painuneet - 2,5 asteeseen.

Kylmän säärintaman kerrotaan jatkuvat tämän viikon loppuun kyseisellä alueella.

Säätiedotteesta kertoi Prahan Radio 3.5.


Dokonce i sníh = Vieläkin lunta 

SHARE:

Trojský zámek - Kreivi Sternbergin metsästyslinna



Komea barokkityylinen Troijan palatsi (Trojský zámek) sijaitsee hieman Prahan laitamilla, aivan Prahan eläintarhan vieressä. Kauniina kesäpäivänä tänne kannattaa lähteä tutustumaan, sillä täältä löydät upean ranskalaistyylisen muotopuutarhan, näyttäviä veistoksia, sekä tietysti itse palatsin kauniisti sisustetut suuret salit.

Kunnianhimoinen aristokraatti, kreivi Václav Vojtěch Sternberg, rakennutti 1600-luvun lopussa vaimolleen ja tyttärelleen hulppean Troijan palatsin. Se sijaitsee Vltava-joen rannalla, hieman Prahan keskustasta joen alajuoksun suuntaan. Palatsi rakennettiin tuolloin pääasiassa perheen kesäkäyttöön, huvilaksi. Se on sisältä hieno, sillä rakennuksen seinä- ja kattomaalaukset erottuvat todella edukseen. Maalaukset ovat eeppinen ylistyslaulu kreivi Sternbergin ajan hallitsijahuoneelle, Habsburgeille.

Troijan palatsia rakentaessaan kreivillä oli tavoitteena paitsi kohentaa omaa, mutta myös koko Böömin silloista aatelin mainetta. Hän halusi rakentaa palatsistaan ylellisen metsästyslinnan, jossa hän voisi kestitä keisaria läheiseen Stromovkan puistoon tehtyjen metsästysretkien jälkeen. Prahan rikkaimpana miehenä Sternbergillä oli varaa rakentaa äärimmäisen ylellisesti, ja sen hän myös teki.

Burgundilainen arkkitehti Jean-Baptiste Mathey (1630-1695) toi Prahaan mukanaan Ranskan barokin ideoita. Itse rakennusmestarina hääri Silvestro Carlone. Palatsin tontilla jouduttiin tekemään kalliita maansiirtotöitä, jotta palatsi voitiin rakentaa juuri siihen paikkaan mihin kreivi sen halusi. Tavoite oli, että palatsin ikkunoista oli esteetön näköala Prahan linnaan. Palatsin miljööseen kuuluivat myös tallit ja viereinen viinitila. Siellä sijaitsi myös oma mylly ja kaksi kasvihuonetta, eikä vähäisimpänä: palatsin oma panimo.

Kreivin kuoltua linnan peri hänen lapsenlapsensa John Sternberg. Tämä kuitenkin myi linnan vuonna 1763 keisarinna Maria Theresalle kesäasunnoksi. Tämän jälkeen palatsia myytiin useaan otteeseen, kunnes sen viimeinen omistaja oli maanviljelijä Alois Svoboda. Vuonna 1922 hän antoi palatsin ja sen kaikki maat valtiolle, joka rakennutti sinne mm. eläintarhan ja kasvitieteellisen puutarhan. Vuodesta 1989 palatsi on kuulunut Prahan kaupungille ja se on avoinna yleisölle.


Ilmakuva palatsin puutarhasta - kuva täältä

Trojan palatsin puutarha kuihtui kommunismin aikaan ja jouduttiin luomaan myöhemmin kokonaan uudestaan, koska pelkällä kunnostuksella sitä ei enää saatu elvytetyksi. Samalla menetettiin ehkä hieman alkuperäistä tunnelmaa, mutta upea puutarha on tänäänkin.

Puutarhan keskiakseli johtaa joelta palatsin pääovelle. Alaosa on muotopuutarhaa, jonka keskipisteenä on pyöreä suihkukaivo. Sen veistokset ovat muuten alkuperäisiä. Yläterassia rajaa muuri, jonka harjalla on isoja terrakottavaaseja. Hevosenkengän muotoisia portaita ympäröivät kauniit eloisan oloiset veistokset, jotka esittävät jumalten ja jättiläisten kamppailua. Portaiden ja patsaiden tumma kiviaines on hieno kontrasti palatsin vaaleille seinille ja punaisille korostuksille.

Palatsin kauniiden salien lisäksi sisätiloissa voi ihailla 1800- luvun Tsekkitaidetta ja lisäksi erilaisia vaihtuvia taidenäyttelyitä.





Trojský zámek

Osoite: U Trojské zámku 1, Praha 7  (karttalinkki tässä).

Palatsi on avoinna yleisölle huhti-lokakuussa tiistaista sunnuntaihin klo 10 - 18.

Sisäänpääsymaksu aikuisilta 140 korunaa.

Parhaiten palatsiin pääsee metrolla ja bussilla, mutta myös kesäaikaan laivalla:

Metro ja bussi: punainen metrolinja C, pysäkki Nádraží Holešovice. Ota siitä bussi, joka menee eläintarhaan eli bussin numero 112 tai bussi, jossa lukee Praha Zoo.

Laiva: Nové Meston eli Uuden puolen laiturista (selvitän myöhemmin osoitteen.)



Infot: Wikipedia sekä Näe ja koe Praha
SHARE:

3. toukokuuta 2011

Linnajazzia: A Tribute to Miles Davis



Tässä herkkutilaisuus teille, jotka pidätte jazz-musiikista ja satutte olemaan Prahassa maanantaina 23.5.


Linna-aluetta syyskuussa 2009

Jazz at Castle eli kotoisammin Linnajazzin konserttisarjassa on toukokuulle buukattu poppoo, joka kunnioittaa 85-vuotias Miles Davisiä ja tämän tuotantoa. Kokoonpanossa soittavat seuraavat henkilöt:

Lenny White - rummut
Jon Faddis - trumpetti
Tom Barney - basso
Jaroslav Jakubovice - baritoni saxofoni
Viklický Emil - piano

Näistä edellämainituista on rumpuja soittava Lenny White ollut mukana soittamassa itse Miles Daviksen kanssa.

Konsertti pidetään jälleen kerran Prahan linnan Espanja salissa, ja se alkaa klo 20. Lippuja etukäteen tilattavissa netin kautta, klikkaa: Ticketpro


Info: Pragueout
SHARE:

2. toukokuuta 2011

Adriena Šimotová, taidenäyttely 19.6. asti

Taiteilija itse yllä ja alla vedoksia - kuva täältä

Adriena Šimotová on yksi tärkeimmistä Tšekin taiteilijoista 1900-luvulta. Taiteilija täyttää tänä vuonna 85-vuotta.

Galerie Rudolfinum  esittelee Adriena Šimotován teoksia 2000-luvun lopulta.

Näyttely on avoinna Galerie Rudolfinumissa 19.6. asti.

Sisäänpääsymaksu 80 korunaa.

Museon osoite: Alšovo nábřeží 12, Praha 1 (karttalinkki tässä).




 
SHARE:

1. toukokuuta 2011

První máj - Vapunpäivä

  

Tänään 1.5. vietetään myös Tšekeissä työn juhlaa, První máj (Labour Day). Ensimmäisen kerran Tšekinmaassa tätä vietettiin vuonna 1890. 

Erilaisia kulkueita näkyy katukuvassa ja osa kaupoista on suljettu.

Ohessa YouTube-video, tekijänä "kobasian". Video on kuvakooste vuosilta 1962 ja 1963, siitä näkee, miten työn juhlaa tuolloin juhlistettiin erilaisin kulkuein.





SHARE:
© Karhunkadun Kafka
Blog Design by pipdig