14. maaliskuuta 2011

Radio Free EuropePrahassa sijaitseva Radio Free Europe - rakennus - kuva täältäRadio Free Europe/Radio Liberty eli RFE/RL on Yhdysvaltain kongressin rahoittama radio- ja viestintäorganisaatio. Se lähettää ohjelmaa Itä- ja Kaakkois-Euroopassa, Venäjällä, Kaukasiassa, Lähi-idässäKeski- ja Lounais-Aasiassa yhteensä 28 kielellä, ja sillä on yli 30 miljoonaa kuulijaa (radio, internet ja televisio). RFE/RL:n tavoite on ”edistää demokraattisia arvoja ja instituutioita kertomalla uutisia maissa, joissa vapaa lehdistö on hallinnon tukahduttama tai vasta kehitysasteella”. 
 
National Committee for a Free Europe perustettiin vuonna 1949 New Yorkissa ja RFE oli tämän organisaation viestintäosasto. Päämaja perustettiin vuonna 1950 Müncheniin ja ensimmäinen lyhytaaltolähetys suunnattiin 4. heinäkuuta 1950 Tšekkoslovakiaan

Kanava oli pitkään osa CIA:n psykologisen sodankäynnin kampanjaa rautaesiripun takana.. Radio Libertyn perusti American Committee for the Liberation of the Peoples of Russia -niminen antikommunistinen organisaatio vuonna 1951. RFE ja RL fuusioitiin vuosina 1973–1976, ja nykyisin organisaation päämaja sijaitsee Václavské náměstílla Prahassa.

Radio Liberty suuntasi ohjelmansa Neuvostoliiton alueelle ja lähetyskielinä olivat venäjän lisäksi muutkin maassa puhutut kielet, kuten viro. Radio Free Europe suuntasi ohjelmansa Neuvostoliiton satelliittivaltioihin Itä-Euroopassa ja ohjelmat olivat kohdemaan kielellä. Lähetyksiä varten oli rakennettu voimakkaita lähettimiä Länsi-Eurooppaan Saksaan, Portugaliin ja Espanjaan sekä myös Taiwanille. Neuvostoliitto ja sen sateelliittivaltiot suorittivat laajamittaista radiohäirintää estääkseen niiden mielestä valheellisen propagandan leviämisen.

Neuvostoliiton hajottua kanavien toiminta on supistunut ja levittäytynyt Lähi-itään ja Keski-Aasiaan sekä Venäjälle että Lounais-Aasiaan. Vuoden 2008 aikana kanava joutui supistamaan toimintaansa edelleen, tällä kertaa Yhdysvaltain dollarin heikkenemisen vuoksi, mikä leikkasi voimakkaasti sen budjettia.


Radion kotisivut löydät tämän linkin takaa.


Teksti: Wikipedia
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig