Prahassa törmää katettuihin kauppakäytäviin, jotka alkavat usein kaduilta ja tuntuvat ehkä aluksi jonkinlaisina porttikonkeina, joiden päässä aukeaa kauppakuja eli pasaasi (pasáž).
1900-luvun alussa rakennetuissa taloissa, varsinkin Václavské námestilla (Wencelauksen aukiolla) ja sen lähistöllä, usea niistä on herätetty uudestaan eloon. Rakennuksiin on sijoitettuna käytäviä, joiden varsilla on mm. kauppoja, baareja, ravintoloita ja yökerhoja.
Ohessa vinkkiä muutamista näistä. Jutun lopussa on linkki, josta löydät niitä enemmänkin !
Ohessa vinkkiä muutamista näistä. Jutun lopussa on linkki, josta löydät niitä enemmänkin !
Palác Lucernan hevospatsas - kuva täältä |
Tunnetuin pasaaseista taitaa olla Palác Lucerna (Lucernan palatsi), jonka rakentamista luotsasi entisen presidentti Václav Havelin isoisä vuosina 1907 - 1920. Palatsin aulassa on suuri hevospatsas väärinpäin sijoitettuna eli pää alaspäin. Se kuvaa Václavské námestilla seisovaa patsasta hieman ilkikuriseen sävyyn. Tekijänä on David Černý (info tässä).
Astuessasi tähän pasaasiin sisään, hujahdat nopeasti 1900-luvun alkuvuosiin. Se on miljööltään kaunis. Hyvä, että sen entisöintiä on tehty vanhaa kunnioittaen.
Palác Lucerna
Štěpánská 61, Praha 1 (karttalinkki tässä)
Lucernan omat kotisivut eri liikkeiden esittelyineen löytyy tästä: http://www.lucerna.cz/home.php
Palác Alfan on miljööltään Lucernaa modernimpi - kuva täältä |
Palác Alfan (Alfan tai Alphan palatsi) pasaasi on edellistä Lucernaa pienempi kokonaisuus. Tämän kautta pääsee kulkemaan myös Fransiskaanipuutarhaan (puutarhasta info tässä).
Tämä funktionalistinen rakennus toteutettiin vuosina 1928 - 29, ja se on rakennettu teräsbetonirunkoisena. Arkkitehteina on toiminut Louis ja Jan Kysela Jarolima. Rakennukseen tehtiin kolme maanalaista kerrosta ja kahdeksan maanpäällistä. Sen länsiosaan suunniteltiin teatterisali ja ensimmäiseen kerrokseen kaunis lasitettu kupoli.
Palác Alfanissa oli tuolloin Prahan suurin elokuvateatteri Alpha, jossa oli 1250 istumapaikkaa. Tammikuussa 1989 elokuvateatteri sai Dolby-surraund -äänentoiston, joka lisäsi merkittävästi esitettävien elokuvien äänilaatua.
Suuret lasi-ikkunat mahdollistavat näkymän vilkkaalle Wenseclauksen aukiolle, että rauhalliseen Fransiskaanipuutarhaan.
Palác Alfan
Václavské námesti 28, Praha 1 (karttalinkki tässä).
Pasáž Rokokon sisäänkäynti on Wencelauksen aukiolla. Tämä pasaasi kuuluu samaan yhteyteen Lucernan kanssa, jotenka rakennus on sama, sisäänkäynnit vain eri nimillä, eri kaduilta.
Kaunis sisältä, kuten Lucernakin.
Pasáž Rokoko
U Novákůssa on tilaa - kuva täältä |
Pasáž U Nováků löytyy Wencelauksen aukion kulman takaa. Talo on rakennettu vuosien 1927-29 aikana, ja tyyliltään on art nouveau. Arkkitehtina on toiminut Osvald Polivka sekä mosaiikkijulkisivun suunnitelijana Jan Preisier. Kulkuyhteys on myös pasaaseihin Lucerna ja Rokoko. Arkkitehdit ottivat mallia rakennukseen Itävallasta, jossa tämänlaisia pasaaseja jo oli rakennettu.
Talon paikka itsessään on vanha, jo keskiajalta. Vodičkova-kadun puolella asusteli mm. teurastaja John Vodicka, joka eleli paikalla sijainneessa rakennuksessa 1400-luvun puolivälistä sen loppuun.
Kauppakujilta löytyvät mm. apteekki, kahviloita, teattereita, liikkeitä ja toimistoja.
Pasáž U Nováků
Vodičkova 28, Praha 1 (karttalinkki tässä)
Pasaasin omat kotisivut tässä: http://www.dumunovaku.cz/fotogalerie.asp
Lindtův dům tai Lindtova pasáž oli ensimmäinen funktionaalinen rakennus Prahassa ja tunnetaan myös nimellä Astra Palace. Sen on suunnitellut arkkitehti Louis Kysela ja rakennettu vuonna 1925 - 29. Se suunniteltiin yksinkertaiseksi, teräsbetonirakenteiseksi, joiden ikkunat roikkuvat teräksen myötä arkkitehdin mukaan "nauhamaisesti".
Lindtův dům
Václavské náměstí 2, Praha 1 (karttalinkki tässä).
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Seznam pražských pasáží = Luettelo Prahan pasaaseista
Jos kiinnostuit etsimään lisää pasaaseja, laitan sinulle linkin, josta niitä löydät, klikkaa tästä: Prahan pasaasit.
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Ei kommentteja
Lähetä kommentti