Václavin aukio on elänyt kulta-aikaansa ennen, ja toisella tapaa nykyään. Tämä aukio on ollut kautta aikain elintärkeä Prahan kaupungille, ja yksi sen tärkeimmistä kaupunkikuvista.
Täällä on ollut aina tavarataloja, ravintoloita ja muuta yrityselämää. Täällä on tehty ostoksia, syöty ja käyty töissä, mutta myös asuttu.
Kahviloissa on tavattu ystäviä, elokuvateattereissa katsottu elokuvia ja yökerhoissa tanssittu aamun pikkutunneille asti.
Aukiolla nähtiin ennen jalankulkijoiden lisäksi hevosajopelejä, kunnes 1920-luku toi mukanaan moottoriajoneuvot. Raitiovaunut ajoivat läpi ja poikki tämän bulevardin, autot, hevosajoneuvot ja jalankulkijat menivät siellä mukana sulassa sovussa.
Mutta aukio on ollut todistamassa myös monia historiallisia tapahtumia viime vuosisadalla, kuten kommunistisen diktatuurin sortuminen. Myös Jan Palachin itsemurha on jättänyt muistolaatan aukiolle.
Meille Václavin aukio on rakas ja siellä käydään useasti kävelemässä Prahan visiiteillämme, monesti näillä kulmin ollaan myös majoituttu.
Valokuvia Václavin aukiosta itse ko. aukiolla, linkki |
Valokuvanäyttely Václavin aukion historiasta on nähtävillä aukion toisessa päässä "katuneliössä". Paikka sijaitsee lähellä Kansallismuseota (kts. kuva yllä), jossa on esillä 24 valokuvaa aukion elämästä 1920-1970 -luvuilta. Siis ulkotiloissa.
Tästä näyttelystä, mm. kuvia siitä, voit katsoa lisää tästä linkistä; teksti valitettavasti vain maan omalla kielellä. Näiden ulkotilojen valokuvien koko on 180 x 120 cm.
Valokuvanäyttely on nähtävillä 3.6.2015 asti.
Ei kommentteja
Lähetä kommentti