30. lokakuuta 2010

Univerzita Karlova v Praze
Prahassa sijaitseva Kaarlen yliopisto, Univerzita Karlova v Praze, on perustettu vuonna 1348 ja on yksi maailman vanhimmista yliopistoista. Yliopistossa oli alunperin neljä tiedekuntaa: teologinen, lääketieteellinen, oikeustieteellinen sekä taiteiden tiedekunnat. Nykyään tiedekuntia on 17, joista 14 sijaitsee Prahassa. Tänään yliopisto sen kaikkine yksikköineen työllistää 7 500 henkilöä. Opiskelijoita on 51 000, joka on kuudesosa kaikista Tsekin opiskelijoista. Vuosittain yliopistossa on kirjoilla noin 6 000 ulkomaalaista opiskelijaa. 
Alun alkaen se oli Alppien pohjoispuolen ainoa yliopisto ja seurasi mm. Pariisin yliopistoa kehittymisessään. Kaarlen yliopistosta tulikin lyhyessä ajassa kansainvälisestikin tunnettu opinahjo. Kuuluisia yliopistossa vaikuttaneita henkilöitä ovat olleet mm. Tyko Brahe ja Joannes Kepler. 

Yliopisto koki moderneja uudistuksia vuosien 1848-49 aikana. Vähitellen se alkoi kouluttaa asiantuntijoita julkisille aloille. Vuonna 1882 alkoi kansallinen poliittinen liike, joka jakoi yliopiston kahtia: tsekkeihin ja saksalaisiin. Toinen maailmansota ja Hitler toivat tullessaan myös yliopistoon katastrofin. Erilaisia opiskelijamielenosoituksia järjestettiin. Lopulta yliopistot suljettiin sodan ajaksi. Samettivallankumous 17.11.1989 oli yksi Prahan yliopistojen suurimmista opiskelijamielenosoituksista. 

Tänään Kaarlen yliopisto on kehittynyt kansainvälisen yhteistyön ja modernin yhteiskunnan vuorovaikutuksella hyväksi ja maailmallakin arvostetuksi opinahjoksi. Yliopisto on mukana erilaisissa Euroopan ohjelmissa ja omalta osaltaan kehittää järjestelmällisesti tutkimusta sekä erilaisia yhteistöitä yritysten ja yhteiskunnan eri osa-alueiden kanssa.
Yliopiston omat kotisivut löytyvät tästä linkistä.   
Jos kiinnostuit esim. opiskelijavaihdosta, siitäkin löytyy asiaa ko. sivuilta.Tekstiosat lainattu Kaarlen yliopiston sivuilta.
Kuvat netistä, osoitteet tässä:
http://en.academic.ru/pictures/enwiki/83/Seal_of_Charles_University_of_Prague.png
http://www.prague-life.com/media/pics/charles-university.jpg
http://ipc1.cuni.cz/iis/foto/ipc.jpg
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig