28. marraskuuta 2010

Tšekkien jouluperinteet


Vltava-joki - kuva täältä

Tšekkien joulu on perheen juhla. Joulunpyhät vietetään perheen kesken, syöden ja rauhallisesta tunnelmasta nauttien. Toki ystäviä ja sukulaisia saatetaan tavata, mutta pääperiaate on perheen kanssa yhdessä vietettävä jouluaika. 

Adventtiaika alkaa neljä viikkoa ennen jouluaattoa. Tänään siis vietetään myös siellä kuten täälläkin ensimmäistä adventtia. Tšekeissä jokaisena adventtisunnuntaina sytytetään adventtiseppeleen kynttilä, joka annetaan palaa loppuun asti. Adventtiajan suosituimpiin pyhäpäiviin kuuluu Pyhän Nikolauksen päivä 5.12.  Kyseisenä päivänä kylien toreilla ja kaduilla voit tavata kolmikon, johon kuuluu Nikolaus, enkeli ja piru. Kolmikko jakaa lapsille makeisia ja hedelmiä, mutta toisinaan myös kovia perunoita ja hiiltä. Kerron tästä lisää sitten 5.12. 

Mikäli olet tuolloin 5.12. Prahassa, käy ihmeessä illan tullen Vanhan kaupungin torilla viinikojujen ja joulumarkkinoiden keskellä: siellä ainakin tuon kolmikon tulet näkemään useampaankin kertaan. Itse jouluaattoa 24.12. vietetään päivää edeltävällä paastolla. Vanha taru nimittäin kertoo, että paastoava henkilö näkee illalla kultaisen porsaan, jonka on tiedetty tuovan onnea ja menestystä seuraavalle vuodelle. Jouluaattoiltana tarjoillaan jouluateria, johon kuuluu mm. kalakeittoa, leivitettyä karppia ja perunasalaattia. Aterian jälkeen siirrytään joulukuusen luo, jonka alla on lahjoja lapsille. Tšekkien jouluperinteen mukaan lahjat tuo Jeesus-lapsi. Joulukarppi on yksi maan joulun symboleista. 
Ennen joulua voi jokainen kaduilla kävelevä nähdä liikkeiden edessä suuria sammioita, joissa karppeja uiskentelee. Sammioista ostaja valitsee mieleisensä karpin, jota ei kuitenkaan tarvitse syödä vaan maan tavan mukaan sen voi myös päästää aivan oikeaan veteen takaisin vapaaksi. Mikäli karppi tai karpit tuodaan kotiin asti, niitä säilytetään yleensä kylpyammeessa valmistukseen asti. Uskomuksen mukaan se, joka laittaa lompakkoonsa jouluna karpin suomun, ei joudu kärsimään rahanpuutteesta koko seuraavan vuoden aikana. 

Český Krumlovin kaupungissa, Vltava-joen mutkassa, järjestetään muuten jouluaattoisin ns. Karhujen joulu, jolloin lapsiperheet tuovat aattona lahjoja linnan vallihaudan karhuille ja laulavat joululauluja.


Tekstiote: www.czechtourism.com
SHARE:

2 kommenttia

  1. Hei! Tarkoitatko tekstiä vai kuvaa, vai molempia? Kuten huomaat, juttu on kirjoitettu miltei kuusi vuotta sitten, 2010. Olen päivittänyt tätä bloggeripohjaa noin vuosi takaisin, ja kaikki nuo vanhat jutut eivät ole päivittyneet kuten nykyiset vaan pohja näyttää omastakin mielestäni kurjalta. Mutta olisi kova työ alkaa niitä uudestaan muokkailemaan, joten olen jättänyt niille sijoilleen sellaiseksi kuin ovat.

    Tsekkien jouluperinteistä on uudempi ja mielestäni parempi versio, jos niihin haluat tutustua, katsopas tämä juttuni vuodelta 2014: http://karhunkadunkafka.blogspot.fi/2014/12/palasia-jouluperinteista-pieces-of.html

    Hyvää joulua sinulle ja kiitos kommentistasi : )

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig