20. maaliskuuta 2011

Erilaisia turistikierroksia erilaisuutta etsiville


No niin, tässä vinkki teille, jotka haette jotain erikoista matkallanne. Teemana on: "Näe kaupungin rumat kasvot".


Vysheradin rapistuva rautatieasema - kuva täältä

Eräänä arki-iltana noin 40-50 ihmistä oli ottanut osaa kahden tunnin opastetulle kierrokselle Albertovin kaupunginosaan. Kierros sisälsi tutustumisen mm. miltei käsiin murenevalle Vyšehradin asemalle, joka on (tai on ollut) rakennusaikakautensa art deco-helmi. Nykyään aseman katto ei onnistu pitämään edes kunnolla sadetta. Rakennus on valmistunut 1800-luvun lopulla, ja sai varsinkin viime vuonna hyvin julkisuutta talon valtaajien toimesta. 

Rakennuksen historialliset seinät kertovat hiljaisia tarinoita,  jotka se kätkee sisäänsä. Liikenne asemalle lopetettiin vuonna 1989, koska junat pysähtyivät sille vain satunnaisesti, eikä se tuottanut enää voittoa Tsekin rautatieyhtiölle. Asema hiljeni kannattamattomana. Myöhemmin sen tilalle on suunniteltu kaikenmoista, mutta edelleen se seisoo hiljaa yksinään ja hylättynä.


Mutta mitä nämä opastetut turistikierrokset näihin huonokuntoisiin rakennuksiin tai rumiin maisemiin oikein ovat ?Näiden erilaisten opastettujen kierroksien takana on uusi kansalaisjärjestö, PragueWatch, joka perustettiin viime vuonna 2010.  
Yksi järjestäjistä on sosiaali-maantieteilijä Michaela Pixová.  

"Tärkein syy, miksi olemme järjestäneet näitä opastuksia on se, että halusimme antaa kriittisen näkökulman Prahaan ja sen alueisiin, sekä näyttää ihmisille myös negatiivista kaupunkikehittämistä" , kertoi Pixová.

Sekä opastettuja kierroksia, PragueWatch:illa on myös omat verkkosivunsa (linkki jutun lopussa), jossa korostetaan kaupunkien kehittämisen kysymyksiä. Sivut ovat valitettavasti vain tsekin kielellä, en ainakaan löytänyt englantia, mutta kopioi osoite ja käytä googlen kääntäjää niin saat jotain tekstiä näkyviin Suomeksikin.

"Alkuidean näille kierroksille kehitti eräs perustajajäsenistä, joka oli tympääntynyt siitä, että Prahaa näytetään useimmiten kauniina kulttuurikaupunkina,  ja siellä on runsaasti matkailua.  Turistit, jotka tulevat tänne vain nähdäkseen muutamia monumentteja tai tärkeimpiä nähtävyyksiä, lähtevät innoissaan ajatellen, että Praha on kaunis kaupunki, jossa kaikki on hyvin. Mutta todellisuus ei ole niin kirkas ja selkeä", kertoi Pixová. 
Vinkki: Prague Radio

SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig