Prahaan ja tšekkiläsyyteen keskittyvä blogi ~ Matkavinkkejä & omia kokemuksia meille rakkaasta Prahasta

22. maaliskuuta 2011

Palanen "In Memoriam" Matti Kuortti - John Lennon seinässä



Oheinen kuva on otettu Prahassa, John Lennon seinästä, 3. huhtikuuta 2010. Hetki katseltiin kuvaa ja mitä ilmeisemmin suomalaisten tekemää taideteosta. Kotiin päästyämme googletin kyseisen herran, ja sain nämä tiedot:

Matti "Rekku" Kuortti (12.5.1948 - 21.3.2010) oli suomalainen elokuvaäänittäjä, -leikkaaja, sekä ohjaaja ja näyttelijä. Kuortti oli mukana suomalaisen elokuvan teossa 1960-luvun lopulta asti. Samoihin aikoihin Kuortti työllistyi elokuvaosakeyhtiö Filminoiriin a hänestä tuli Risto Jarva-elokuvien vakioäänittäjä ja -leikkaaja. Hän äänitti myös monia muita yhtiön tuottamia elokuvia, kuten Timo Linnasalon Vartioitu kylä 1944 (1978) ja Antti Peipon Ihmemies (1979). Tämän lisäksi hän on toiminut äänittäjänä Rauni MollberginTuntemattomassa sotilaassa (1985) sekä Pekka Parikan Talvisodassa (1989).

Kuortti ohjasi kaksi elokuvaa, kummatkin Jalmari Finnen suosittujen Kiljusen herrasväki -kirjojen pohjalta. Ensimmäinen elokuva oli Kiljusen herrasväki (1981) ja jälkimmäinen Kiljusen herrasväen uudet seikkailut(1990). Kummassakin elokuvassa pääosaa näytteli Jukka Sipilä.
 
Kuortti toimi Taideteollisen korkeakoulun elokuva- ja lavastustaiteen osastolla äänisuunnittelun professorina. Pitkän uransa ja ammattitaitonsa vuoksi Kuortti oli käytetty opettaja myös muissa alan kouluissa Suomessa.




Muiden töiden ohella Kuortti näytteli myös lukuisia pieniä osia eri elokuvissa, kuten pelikoneen pelaajaa (Mustaa valkoisella), Jumalaa (Kreivi), miestä puistonpenkillä ja saunassa (Mies joka ei osannut sanoa ei) ja pajatsoa kantavaa miestä (Ihmemies). Kuortin tunnisti hänen tuuheasta mustasta parrastaan sekä muhkean matalasta äänestään. Elokuvatutkija Peter von Bagh luonnehti Suomalaisen elokuvan kultainen kirja -teoksessaan (Otava 2005) Kuorttia ”suomalaisen elokuvan hyväksi hengeksi”. 


Mitä ilmeisemmin Kuortin kuvan ovat käyneet piirtämässä hänen oppilaansa tai hyvät ystävänsä, kenties häntä fanittaneet ihailijansa; vain kuvan tekijät tietävät salaisuuden. 

No, piirros on  onnistunut ja hieno muisto-osoitus hänestä muille. Voi olla, että Praha oli Kuortillekin paikka, jossa hän kävi usein ja joka oli hänelle itselleen tärkeä.



Kuortti-info: Wikipedia



SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Karhunkadun Kafka
Blog Design by pipdig