Prahaan ja tšekkiläsyyteen keskittyvä blogi ~ Matkavinkkejä & omia kokemuksia meille rakkaasta Prahasta

6. maaliskuuta 2011

Mystinen Faustin talo - Faustův dům



Faustin talo - kuva täältä

Legendaarisen tohtori Faustin kerrotaan tehneen sopimuksen itse paholaisen kanssa ja harrastaneensa mustaa magiaa. Tarina kertoo, että hän olisi käynyt Prahassa, antanut sielunsa paholaiselle, joka vei hänet läpi talon katon helvettiin, ja tästä syystä rakennuksen kattoon olisi tullut reikä.

Tarinoita on monenlaisia. Todetaan tässä nyt kuitenkin, että Faustin talo on hieno palatsi ja olen laittanut sen tässä omassa blogissani myös tunnisteisiin "Prahan palatsit". Kun taloa näin katsoo, ei se herätä minkäänlaisia tunteita siitä, että sen ympärillä leijuisi jotensakin mystinen ilmapiiri. Kertokoon talon tarina kuitenkin itsestään.

Faustin talo - kuva täältä

Tarinan mukaan tyhjilleen jääneeseen autioon taloon muutti opiskelija, joka oli rahaton. Tuolloin kulki yleisesti huhu, että tässä talossa tiedettiin kummittelevan. Heti ensimmäisenä iltana taloon kotiuduttuaan opiskelija löysi talosta kultarahan. Seuraavana päivänä samaan paikkaan, josta kolikko oli löytynut, ilmestyi toinen kolikko. Tämä sama meno jatkui aikansa, kunnes itse piru saapui ottamaan omansa ja repi rikastuneen opiskelijan katon kautta helvettiin. No, tämä tarina on kenties saanut alkunsa talossa vuorollaan asuneista alkemisteista ja ihmeiden tekijöistä. 


Tarinan alussa kerrottu todellinen tohtori Faust tuskin koskaan elämänsä aikana kävi Prahassa, mutta talo on kuitenkin saanut nimensä sen mystisestä historiasta. Totuus on kuitenkin se, että tässä rakennuksessa majaili ja asui muinoin melko usea alkemistiopiskelija ja tuolloin uskottiin näiden opiskelijoiden olevan yhteydessä jotensakin paholaisiin ja talon olevan kirottu. 

1400-luvulla rakennuksen omisti silloinen herttua Vaclav Opama, joka oli kiinnostunut luonnontieteistä ja alkemiasta. Rakennus on tyypiltään renesanssiaikainen.
 
Palatsin pihaan johtava upea portti - kuva täältä

  
Mm. astrologi Jakub Krucinek asui talossa kahden poikansa kanssa. Tuona aikana liikkui myös huhu, että taloon olisi kätketty aarre. Muita talon asukkaita on ollut mm. kuuluisa alkemisti Edward Kelley, joka omisti talon 1500-luvun lopussa ja suoritti omia kemiallisiaan kokeilujaan siellä. Kelley onnistui huiputtamaan kuningas Rudolf II:sta taikatempuillaan, ja tämä palkkasi hänet alkemistikseen, etsimään kullan tekemisen kaavaa.

Rudolf olisi selvinnut paljon paremmin innostuksestaan, mikäli hän olisi kysynyt, miksei Kelleyllä ollut korvia. Kelleyn korvat oli nimittäin leikattu Englannissa pois eriasteisten vehkeilyjen vuoksi ja rangaistukseksi niistä. (No, mitäs pienistä). Kuninkaalta pumppaamillaan rahoilla Kelley vietti aikaansa mm. viiniä litkien ja erilaisissa orgioista nauttien, kunnes Rudolf huomasi, että kulta, jota hän tältä alkemistilta sai, oli paljon vähemmän kuin hän Kelleyn palveluksista maksoi. Kelley joutukin vankitorniin ja yritettyään paeta tymästä kahdesti ja näissä epäonnistuen, Kelley tappoi itsensä myrkyllä.

Talossa asui jossain vaiheessa mm. alkemisti Solopysk, jonka kemialliset kokeet aiheuttivat toisinaan reikiä kattoon ja pelottivat lähialueen asukkaita. Kaikkein erikoisin talon asukkaista taitaa kuitenkin olla Karl Jaenig 1900-luvun alussa, joka maalasi huoneensa seiniin erilaisia hautajaistekstejä ja -muistovärssyjä, sekä rakensi huoneeseensa toimivan hirsipuun ja nukkui yönsä arkussa. 

Erilaisia epätavallisesti käyttäytyviä henkilöitä oli aina asunut Faustin talossa ja näistä se olikin saanut legendansa. On myös kerrottu, että rakennuksesta on löytynyt seitsemän kissan luurangot muurausten alta tai että Faustin talo on syttynyt palamaan useita eri kertoja, mutta aina saatu pelastetuksi. Näistä palojen alkusyistä ei ole tietoa, miten ne ovat alkaneet.


Olkoon niin taikka näin, tämä mystisen historiansa omaava rakennus on nykyään Prahan yliopiston omistuksessa.

Faustin talo on suljettu suurelta yleisöltä, mutta ainahan sitä voi ihailla ulkopuolelta. 


Faustův dům

Osoite: Karlovo namesti 40, 41. (karttalinkki tässä)




Infot: Prague.net , Antti Helin (2004) Mondo matkaopas Praha sekä Prague.cz
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Karhunkadun Kafka
Blog Design by pipdig