Prahaan ja tšekkiläsyyteen keskittyvä blogi ~ Matkavinkkejä & omia kokemuksia meille rakkaasta Prahasta

17. maaliskuuta 2011

Vinohrady - rauhallisuutta, vehreyttä, arkkitehtuuria ja hautausmaita








Tämä on mielikaupunginosani. 

Alue, jossa Prahassa ollessani tunnen olevani "kotona." Tähän on omalta osaltaan vaikuttanut Hotel Sibelius, joka sijaitsee tällä alueella ja jossa usein ollaan yövytty. Lisäksi ravintola U Posty, jossa muutamia kertoja ollaan ruokailtu, on tullut tutuksi.

Koska Vinohradyn kaupunginosa on itselleni rakas, tässäpä tekstiä alueen historiasta ja sen tärkeimmistä nähtävyyksistä lyhyesti. Suosittelen varsinkin kesäaikaan, kun käveleminen ympäriinsä on helpompaa, tutustumista tähän alueeseen. Vinohradyssa saa yhden päivän kulumaan mukavasti poissa turistivilinästä, edullisten ja hyvien ruokapaikkojen läheisyydessä, sekä vehreässä jugend-maisemassa.




Vinohradyn jugend-taloja ja puita - kuva täältä


Vinohrady on kaunis asuinalue Prahassa, joka kattaa osat Praha 2, 3, ja 10. Suurin osa tämän kaupunginosan rakennuksista ovat Neo-renesanssin-, art nouveaun-, Pseudo barokin ja Neo-goottilaisen rakennustyylin rakennuksia. Tämän kaupunginosan talot on pääasiassa rakennettu 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa. 

Vinohrady ja Náměstí Míru  - kuva täältä

 
Nimi Vinohrad tarkoittaa viiniviljelmää. Tällä alueella on aivan oikeastikin sijainnut useita viinitarhoja, joiden historia alkaa 1400-luvulta. Silloinen Tšekin kuningas Kaarle IV oli niitä istuttamassa.  Viinitarhat kestivät noin neljäsataa vuotta, ja myöhemmin ne korvattiin ruusutarhoilla ja hedelmätarhoilla, sekä asuinrakennuksilla.
 
Alueeksi Vinohrady perustettiin vuonna 1849, ja se kattoi silloin nykyiset Vinohradyn ja Žižkovin alueet.  Alue jaettiin Královské Vinohradyksi (Kuninkaallinen Vinohrady) ja Žižkoviksi vuonna 1875. Alueena Královské Vinohrady liitettiin Prahan kaupunkiin vuonna 1879.  Raitiovaunulinja pysäkkien välillä Muzeum ja Flora, käynnistettiin vuonna 1897.  

Královské Vinohrady liitettiin Suur-Prahan piiriin vuonna 1922, ja sen nimi lyheni pelkäksi Vinohradyksi vuonna 1968. Alue on melko taajasti rakennettu, mutta silti siellä sijaitsee useita aukioita ja muuta avointa tilaa, jotka antavat tilavuuden tuntua kaupunkikuvaan. 


Náměstí Míru ja Pyhän Ludmilan kirkko - kuva täältä




Vinohradyn keskipiste on Náměstí Míru (Rauhanaukio), jonka alla sijaitsee muuten saman niminen metroasema (vihreä linja). Tämä metroasema sijaitsee Prahan kaikista metroasemista syvimmällä, 53 metriä maanpinnan alla. Siksipä täällä ovat myös yhdet Euroopan pisimmät liukuportaat: 87 metriä pitkät.

Kostel svatého Ludmily (Pyhän Ludmilan kirkko) on aivan Rauhanaukion vieressä. Kirkossa on 60 metriä korkeat kaksoistornit. Se rakennettiin vuosien 1888 - 1892 välisenä aikana ja sen on suunnitellut arkkitehti Josef Mocker. Kirkosta on kaunis kuva sen omilla kotisivuilla, klikkaa: http://www.ludmilavinohrady.cz/.


Alueen nähtävyyksiä, mm.:

Kauppahalli "Pavillon" - kuva täältä
Historiallinen Vinohradyn Kauppahalli (Pavilon), osoite Vinohradská 50. Lähin metropysäkki on Jiřího z Poděbrad (vihreä linja) josta kävellen Vinohradská katua kauppahallille. Tai voit mennä raitiovaunulla 11 (pysäkki Vinohradská trznice).  

Kauppahalli on rakennettu vuonna 1902, ja sen on suunnitellut arkkitehti Antonín Turek. Se on yksi kolmesta jäljellä olevista kauppahalleista Prahassa. Halli on sisältä ostoskeskusmainen.



Vinohradský Národní dům - kuva täältä
 Vinohradyn kansallistalo (Vinohradský Národní dům) seisoo osoitteessa Namesti Miru 9.  Se on rakennettu vuosina 1893 - 1894, ja sen on suunnitellut arkkitehti Antonin Turek.




Rakennus on toiminut paikkana eri järjestöille ja yrityksille. Tänä päivänä rakennuksessa järjestetään satunnaisesti näyttelyitä ja konsertteja.







Osoitteessa Náměstí Miru 7, seisoo majesteettinen jugendrakennus Vinohradyn teatteri (Divadlo na Vinohradech), joka on yksi Prahan vanhimmista ja maineikkaimmista teattereista.  

Teatteri avattiin vuonna 1907.






Mánesova - kuva täältä
Mánesova katu. Kadun nimi kunnioittaa Josef Mánesia, 1900-luvulla vaikuttanutta tšekkiläistä taidemaalaria ja kirjailijaa. 

Mánesova on kaunis, puiden reunustama katu. Kadun varrella näet rakennusten värikkäitä jugend-julkisivuja, joista monet on palautettu alkuperäisasuihinsa. Katua on varsinkin kesäaikaan ihana kävellä ja se kulkee rinnan samansuuntaisesti Vinohradská-kadun vieressä, ja päättyy Jiřího z Poděbrad aukiolle. (Karttalinkki kadulle tässä.)


Laubova-katua  Jiřího z Poděbrad aukiolla - kuva täältä

Náměstí Jiřího z Poděbrad. Aukio on saanut nimensä Hussilaisten kuninkaan George Poděbradyn mukaan, joka hallitsi maata 1500-luvulla. Aukio on hyvä lähtökohta kävelemään Vinohradyssa. Täällä sijaitsee myös saman niminen metroasema (vihreä linja). 
Aukion näyttävin rakennus on Herramme Pyhän Sydämen kirkko, josta seuraavassa:


Kirkko - kuva täältä
Chrám Nejsvětějšího Srdce Páně (Herramme Pyhän Sydämen kirkko) on slovenialaisen arkkitehti Josip Plecnikin suunnittelema.

Tummalla tillellä verhoillussa ja harmailla graniittikivillä kevennetyssä temppelimäisessä pyhäkössä on mahtavan kokoinen torni, jossa on pyöreään syvennykseen sijoitettu iso kello.

Kirkko valmistui vuonna 1932.

Osoite: Náměstí Jiřího z Poděbrad 19, Praha 3.
(Karttalinkki tässä.)



Vila Amerika - kuva täältä
Vila Americka. Tämän kauniin kesähuvilan rakensi vuonna 1720 arkkitehti Kilian Ignác Dietzenhofer. Huvila rakennettiin kreivi Jan Václav Michnalle aikana, jolloin Vinohradyn alue sijaitsi kaupungin laidalla ja siellä oli hedelmäpuutarhoja.

Talo on kadusta hieman sisäänpäin, pienen muotopuutarhan keskellä, jossa on Matthias Bernand Braunin (1684 - 1738) veistoksia. Talon kummallakin puolella on samanlainen paviljonki. Vila Americka on ilahduttava barokkipalatsi pienoiskoossa.

Vuodesta 1932 talossa on toiminut Anton Dvorakin museo. Rakennuksessa järjestetään pääasiassa musiikki-iltoja

Huvilan osoite: Ke Karlovu 20, Praha 2. (Karttalinkki tässä.)




Sisäänpääsymaksu aikuisilta 50 korunaa, aukioloajat löydät: museon kotisivuilta, tästä linkistä.



Huvila ja huvimaja - kuva täältä
Havlíčkovy Sadyn puisto (Havlíčekin hedelmäpuutarhat) on saanut nimensä Karel Havlíček Borovskýn (1821 - 1856) mukaan. Hän oli tsekkiläinen kirjailija, runoilija, kriitikko ja vaikka mitä, joka kuoli tuberkuloosiin 35-vuotiaana Prahassa.

Puisto on Prahan toiseksi suurin pinta-alaltaan, ja sen merkittävin maamerkki on kaunis Villa Grobe (Grébovka).  Tämä hieno  Neo-Renesanssiajan rakennustyylin huvila rakennettiin kesähuvilaksi teollisuusmies Moritz Grobelle vuosien 1871-1888 aikana.  Talo seisoo majesteetillisesti ja tyylikkäästi maisemoidun pengerpuutarhan päällä. 

Villa ei ole tällä hetkellä avoinna yleisölle, mutta voit nauttia kauniista laajoista puistonäkymistä huvilan viereisessä huvimajassa, vaikkapa kera viinipullon. Se on avoinna puistossa kävelijöille.


 (Karttalinkki puistoon tässä.)



Riegorovy sady - kuva täältä
Riegrovy sady (Riegrovyn puisto) on nimetty 1900-luvulla vaikuttaneen tšekkiläisen poliitikon František Ladislav Riegerin mukaan. Puistossa on häntä esittävä patsas, jonka on tehnyt taiteilija Josef Václav Myslbek vuonna 1913.

Riegrovy sady perustettiin vuonna 1904 - 1908 kun englantilaistyylinen puutarhasuunnittelu nosti päätään. Alueella oli myös muinoin rakennettu ulkoilmaterassi, jota ei enää ole. Puistoon on useita sisäänkäyntejä ja sen sijainti korkealla kukkulalla antaa kauniit näkymät alas Prahan kaupunkiin.

(Karttalinkki puistoon tässä.)



 Hautausmaat

Prahan suurimmat hautausmaat sijaitsevat Vinohradyn kaupunginosassa. Niitä on kolme, ja ne ovat tässä:

Vinohradyn hautausmaa (Vinohradský hřbitov). Hautausmaa perustettiin vuonna 1885, ja monia tärkeitä merkkihenkilöitä on haudattu sinne. Sieltä löydät mm. seuraavat haudat: taidemaalari Jakub Schikaneder, kuvanveistäjä Otto Gutfreund, runoilija Stanislav Kostka Neumann, kirjailijat Karel Václav Rais ja Zikmund Winter. Ex-presidentti Havelin perhehauta sijaitsee siellä samoin.

Metrolla: vihreä linja A, jää pois pysäkillä Želivského. Siitä sitten kävellen palan matkaa eteenpäin.

Raitiovaunut: 11, 19 ja 26 (jää pois pysäkillä Vinohradské hrbitovy).


(Karttalinkki hautausmaalle tässä.)




Suuri Olšanyn hautausmaa (Olšanské hřbitovy) sijaitsee ehkä osittain myös Žižkovin alueella, mutta pääsisäänkäynti on Vinohradská kadun puolella. Hautausmaa perustettiin vuonna 1680 ruttoon kuolleille uhreille.  Tänään yli miljoona ihmistä on aikojen saatossa haudattu tänne.  Jotkut haudatuista henkilöistä ovat tunnettuja Tšekin historiasta, kuten kielitieteilijä Josef Jungmann, lehtimies ja runoilija Karel Havlíček Borovský, kirjailija Karolina Svetla, käsikirjoittajat ja toimittajat Jan Voskovec & Jan Werich, sekä opiskelija Jan Palach joka sytytti itsensä tuleen Prahan Wenceslauksen aukiolla vuonna 1969, protestina Neuvostoliiton hyökkäykselle.

Metrolla: vihreä linja A, jää pois pysäkillä Želivského tai Flora; molemmat hautausmaan lähellä. Siitä sitten kävellen pieni matka.


Raitiovaunut: 5, 10, 11 ja 16. Jää pois pysäkillä Olšanské hřbitovy. Hautausmaa ja sen pääsisäänkäynti on tien toisella puolella.

(Karttalinkki hautausmaalle tässä.)



Uusi juutalainen hautausmaa (Nový židovský hřbitov) on paikka, josta löytyy Franz Kafkan hauta.  Kun me vierailimme ko. hautausmaalla, päästessämme portista sisään viereisestä rakennuksesta tuli ulos mies, joka kysyi, olemmeko kenties menossa Kafkan haudalle? Myönsimme olevamme ja hän avuliaasti kertoi, mistä haudan löytää. Hauta on aivan miltei hautausmaan aidan vieressä, ja hauta oli tuolloin peitetty palavin muistokynttilöin ja erilaisin muistoesinein: sinne oli tuotu mm. Kafkan kirjoittamia kirjoja eri kielillä, eri maista.

Metrolla: jälleen vihreä linja A, ja pysäkki Želivského. 

Raitiovaunut: 10, 11, 16, 19 tai 26 ja jää pois pysäkillä Želivského .

(Karttalinkki tässä.)



Tässäpä siis vierailukohteita Vinohradyyn, jos Prahassa haluat tutustua kaupunkiin hieman keskustavilinää kauemmaksi. Vinohrady on viehättävä asutusalue, ja varmasti jos haluat tutustumista prahalaiseen arkeen, suosittelen kävelyretkiä tänne! 

Ja mikäs sen mukavampaa kun viettää aurinkoista kesäpäivää Vinohradyn puistoissa rennosti kävellen, kirjaa lukien ja eväistä nauttien.


Vehreä Vinohrady - kuva täältä





Vinkit: Wikipedia, Mondo-matkaopas Praha, Myczechrebuplic.com, Näe ja koe Praha -opaskirja.
SHARE:

2 kommenttia

  1. Mukava kohde etenkin kesällä on Gröbovkan viinitarha ja paviljonki http://www.vinicni-altan.cz/800/ochutnavky.asp
    Tosin taitaa olla jo ehkä Vrsovicen puolella? =)

    VastaaPoista
  2. Kiitos vinkistä ! Pitänee katsastaa joskus kun on Prahassa kesä- tai syysaikaan.

    VastaaPoista

© Karhunkadun Kafka
Blog Design by pipdig