Prahaan ja tšekkiläsyyteen keskittyvä blogi ~ Matkavinkkejä & omia kokemuksia meille rakkaasta Prahasta

30. toukokuuta 2015

Tuoksujen ja makujen markkinatunnelmaa kokemassa




Kuten aikaisemminkin olen monesti maininnut, yksi Prahan hienoista piirteistä on se, että tässä kaupungissa löytää joka päivälle jos jonkinlaista ilmaista tapahtumaa, jonne voi piipahtaa katselemaan ja nauttimaan tunnelmasta.

Markkinoilla varsinkin on mahdollista ostaa pientä syötävää ja juotavaa, ja usein paikalla on myös musiikkia tai käsityötaito-esityksiä.

Mukavaa yhdessäoloa kuitenkin.



Kerroinkin aikaisemmin täällä blogissani, että Prahan kauniissa Vinohradyn kaupunginosassa järjestetään Vietnamilaiset markkinat 21.5.2015 (juttu siitä tässä). Ja, koska me olimme tuolloin itsekin Prahassa, päätimme käydä kurkkaamassa minkälaista markkinatarjontaa vietnamilaiset tarjoaisivat.

Metron vihreä A-linja kuljetti meitä Jiřího z Poděbrad -asemalle. Sieltä sitten ylös ja valitsimme ulosmenoaukoksi Náměstí Jiřího z Poděbrad:in. Maan päälle päästyämme tälle aukiolle silmiemme eteen avautuivatkin valkoisten telttojen rivit.



Ja se tuoksu! Teltoissa valmistettavista pienistä herkuista jäi ilmaan leijumaan kerrassaan herkullinen, miltei suussa makusteltava ja kielellä kosketeltava maku.

Ihmiset kiertelivät kojuja hyväntuulisina ja uteliaina, monella oli hymy herkässä ja yleisesti tunnelma oli leppoisan kotoisa.




Me olimme liikkeellä juuri lounasaikaan, joten jonoja näille ruokateltoille oli jonkin verran. Tarjolla oli paistettua, keitettyä ja käristettyä pientä syötävää, makeita herkkuja unohtamatta. Myös viileää meloni-inkivääri -juomaa jäähileellä tarjoltuna oli saatavilla. Myytävänä oli lisäksi vietnamilaisia valmiita ruokatuotteita, kuten riisiä, hapanimeläkastikkeita, sekä käsitöitä.




Kuten kuvista näkyy, ilma oli kaunis ja lämmin. Täällä kierreltyämme olikin mukava suunnata Vinohradyyn muutoinkin kävelemään.




Tällaiset tapahtumat antavat matkamuistoihin aina jotain extraa, joten lähtekää reippaasti kokeilemaan markkinoita tai konsertteja, tai yleensäkin näitä Prahan tapahtumia, jonne on kaikilla vapaa pääsy. Näin pääsee sisään kaupunkiin vähän eri lailla ja paikallisten näkökulmaa sivuten.

Tunnelma on  leppoisa ja yhteenkuuluva, olitpa sitten turisti tai paikallinen asukas.





SHARE:

28. toukokuuta 2015

Café Reserva, uutukainen tuttavuus





Prahan Uuden puolen (Nové Mesto) katuja kulkiessamme kahvihammasta alkoi kolottaa ja silmät alkoivat etsiä sopivaa paikkaa, jonne istahtaa kupillisen ääreen. 

Katse osui eteemme ilmestyneen Café Reservan ikkunaan ja sinnehän sitten puikahdimme sisään.

Päädyimme istahtamaan ikkunan eteen, josta oli kaunis näkymä viereiselle aukiolle. Kahvila taitaa olla melkoisen uusi, sillä nimellä ja osoitteella en löytänyt Googlesta mitään.




Kahvilan sisätiloissa ei paljonkaan ollut väkeä, sillä ilma oli kaunis ja suurin osa asiakkaista näytti istuvan takapihalla sijaitsevalla terassilla.

Tämä sopi silti meille, ihanan rauhallinen tunnelma.



Kauniiden kaariholvien alla, ikkunan edessä sijaitsevilla pehmustetuilla tuoleilla oli mukava seurata kadun tapahtumia.




Valitsimme suomalaisen oloiset Amerikkalaiset kahvit ja vitriinistä herkullista sitruunaista kakkua. 




Plussaa kahvilalle siitä, että kahvit tuotiin perinteisesti pienten vesilasien kera asiakkaan eteen. Mukana tietysti tavan mukaan maitonekka ja sokeri.

Kakku oli taivaallista! Ehkä näin normaalisti tuplaespressojen tilaajille normikahvi maistuikin tällä kertaa hivenen laihalta. 




Kaikkinensa hyvä kahvilakokemus ainakin meille, joten tänne kannattaa piipahtaa toistekin. Tämän jälkeen jaksoi taas jatkaa matkaa eteenpäin.





Osoite:

Café Reserva

Martinská, Praha 1 (karttalinkki)








SHARE:

21. toukokuuta 2015

Muista: Prague Zoo!





Kuva www.zoopraha.cz


Eläintenystävä taas infoaa Prahan eläintarhasta näin kesän kynnyksellä. Muistattehan toki, että eläintarha Prahassa on auki ympäri vuoden; talviaikaan hieman lyhemmillä aukioloajoilla. Ja tämä eläintarha on ainakin meidän mielestämme aivan upea kokemus; suosittelemme!

Prague Zoon eli Prahan eläintarhan päivityksiä on helpoin seurata Facebookista, heidän omilta kotisivuiltaan, linkki sinne tässä: https://www.facebook.com/praguezoo . Sivuja voi käydä lukemassa, vaikka et olisikaan Facebookin jäsen; ovat siis avoimet kaikille kiinnostuneille.

Sivut ovat englanninkieliset ja siellä on hetkiä eläintarhan elämästä pienine juttuineen ja ihanine kuvineen.
Eläintarhan omat nettisivut löydät tästä: http://www.zoopraha.cz/en . Siellä kaikki tarpeellinen info pääsymaksuista, aukioloajoista ja ajankohtaisista tempauksista. Sieltä löytyy myös tietoa siitä, miten eläintarhaan pääsee kesäaikaan veneellä!

Lisää eläintarhanjuttujani löydät tagin alta "Zoo-Praha"; tuosta sivun oikeasta reunasta.
SHARE:

19. toukokuuta 2015

Kukoistava Václavin aukio - Valokuvanäyttelyssä 3.6.2015 asti



Václavin aukio on elänyt kulta-aikaansa ennen, ja toisella tapaa nykyään. Tämä aukio on ollut kautta aikain elintärkeä Prahan kaupungille, ja yksi sen tärkeimmistä kaupunkikuvista.

Täällä on ollut aina tavarataloja, ravintoloita ja muuta yrityselämää. Täällä on tehty ostoksia, syöty ja käyty töissä, mutta myös asuttu.

Kahviloissa on tavattu ystäviä, elokuvateattereissa katsottu elokuvia ja yökerhoissa tanssittu aamun pikkutunneille asti.


Aukiolla nähtiin ennen jalankulkijoiden lisäksi hevosajopelejä, kunnes 1920-luku toi mukanaan moottoriajoneuvot. Raitiovaunut ajoivat läpi ja poikki tämän bulevardin, autot, hevosajoneuvot ja jalankulkijat menivät siellä mukana sulassa sovussa.


Mutta aukio on ollut todistamassa myös monia historiallisia tapahtumia viime vuosisadalla, kuten kommunistisen diktatuurin sortuminen. Myös Jan Palachin itsemurha on jättänyt muistolaatan aukiolle.

Meille Václavin aukio on rakas ja siellä käydään useasti kävelemässä Prahan visiiteillämme, monesti näillä kulmin ollaan myös majoituttu.

Valokuvia Václavin aukiosta itse ko. aukiolla, linkki



Valokuvanäyttely Václavin aukion historiasta on nähtävillä aukion toisessa päässä "katuneliössä". Paikka sijaitsee lähellä Kansallismuseota (kts. kuva yllä), jossa on esillä 24 valokuvaa aukion elämästä 1920-1970 -luvuilta. Siis ulkotiloissa.

Tästä näyttelystä, mm. kuvia siitä, voit katsoa lisää tästä linkistä; teksti valitettavasti vain maan omalla kielellä. Näiden ulkotilojen valokuvien koko on 180 x 120 cm.

Valokuvanäyttely on nähtävillä 3.6.2015 asti.

SHARE:

14. toukokuuta 2015

Vietä päivä vietnamilaisittain 21.5.2015 viehättävässä Vinohradyssa




Keskellä Eurooppaa Prahassa, mutta silti lähellä muuta maailmaa:

Suuntaa kulkusi torstaina 21.5. viehättävään Vinohradyn kaupunginossaan ja aukiolle nimeltä Náměstí Jiřího z Poděbrad. Siellä vietetään Vietnamilaista Ruokafestivaali-päivää tuolloin.

Tarjolla on myös maan omaa kulttuuria erilaisin esityksin ja paikalta voi ostaa myös vietnamilaisia käsitöitä.

Festivaalille on vapaa pääsy, tapahtuma alkaa klo 10.

Karttalinkki aukiolle tässä. Sinne pääset nopeasti metrolla: vihreä linja A - jää pois pysäkillä Jiřího z Poděbrad.

PS: mikäli olet liikkeellä tuolla suunnin ensimäistä kertaa, liitä samaan käyntiin vierailu Žižkovin TV-tornissa, linkki vanhaan juttuuni tästä.

SHARE:

10. toukokuuta 2015

Mustaa teatteria: Colour dreams of Dr. Frankenstein





















Viime Prahan reissullamme päätimme jälleen pistäytyä illan tullen katsomassa Mustaa teatteria eli Black Light- teatteria.

Valitsimme meille uuden teatterin silloisen hotellimme Juliksen läheisyydestä: Black Light Theatre of Prague, osoitteessa Rytířská 31, Praha 1.
Päivällä kävimme lipunmyyntitiskillä kysymässä, mitä esityksiä heillä illalla menisi, jonne olisi vielä vapaita paikkoja? Tuon teatterin lipunmyynti on muuten sellainen "seinäkoju", eli tiski kadulle päin. Tuohon tohtori Frankensteiniin löytyi vielä aivan eturivin paikat. Mietittiin hetki, sillä ihan eturivi ei ole meidän suosikkipaikkojamme, mutta päädyimme ottamaan liput kuitenkin.














Esitys on pituudeltaan vain reilun tunnin, joten siinä ei ollut väliaikaa. Teatterikokemuksena ihan ok
Tarina ei pelkästään kerro tästä pahamaineisesta tohtorista, vaan esityksessä vilahtaa muitakin tuttuja dekkari-henkilöitä, mm. Sherlock Holmes ja Baskervillen koira.
Tarinassa matkataan ympäri maailman, pistäydytään niin Pariisin Eiffel-tornissa kuin Alpeillakin. Myös kreivi Drakulan luona Transsylvaniassa vietetään hetki muistaakseni ennustavan mustalaisnaisen kera.
























Esitys pitää sisällään paitsi tarinankerronnan, myös ne perinteiset neonvärit.
Teatterin omat englanninkieliset kotisivut ohjelmistoineen ja näytäntöaikoineen löydät tästä linkistä: http://www.blacktheatre.cz/

SHARE:

8. toukokuuta 2015

Juhlapäivä; War was over




Terezin, kaupunki, jonka Gestapo haltuunotti 10.6.1940 keskitysleireille vietäviä juutalaisia varten


Tänään 8.5.2015 vietetään Tšekissä juhlapäivää: tänään tulee kuluneeksi tasan 70 vuotta siitä, kun Toinen maailmansota virallisesti loppui. 

Professori Rychlik on antanut Radio Prahalle pienen haastattelun, sen linkin löydätte jutun lopusta. Tässä kuitenkin tiivistettynä (lue: lyhennettynä) hieman professorin ajatuksia tuosta päivästä. 

Kaikki tämän jutun kuvat ovat päiväretkeltämme vuodelta 2012 Terezinin kaupunkiin, paikkaan, joka oli yksi keskitysleireille juutalaisia vievän koontiaseman pysähdyspaikoista. Lisää tuosta vanhasta jutustani löytyy tuosta sivun oikeasta laidasta nimellä "Terezín". Kuvat saattavat olla samoja.


Terezin, keskustan aukiota


Eli lähdetään liikkeelle vuodesta 1938. Tšekit olivat valmita  ja halukaita taistelemaan, ja sitten yhtäkkiä "Münchenin diktatuuri" - kuten se tunnetaan täällä, ei "Münchenin sopimuksena", kuten sitä muualla kutsuttiin, määräsi Tsekkoslovakiaa avaamaan rajojaan, luopumaan aseistaan ja vähentämään armeijaansa. Mitä tapahtui kansakunnalle,  joka oli kuitenkin valmis taistelemaan?

"No, ihmiset olivat hyvin järkyttyneitä ja tyytymättömiä", professori Rychilk toteaa. "Kaikki tiesivät, että Tšekkoslovakia ei olisi voinut voittaa sotaa natsi-Saksaa vastaan. Maata ympäröivät pelkät vihollisvaltiot. Ja kun Ranska ilmoitti, että he eivät taistele, niin tämä sota oli hävitty. Jos olisimme lähteneet sotimaan, verilöyly olisi ollut valtava."

Moni maan sotilas olisi halunnut taistella, vaikka tiesivät tulevasta häviöstä?

"Kyllä, se on totta. Taistelu vuonna 1938 olisi yhdistänyt tšekit, slovakit ja Ruteenit. Puolet Tšekkoslovakian saksalaistaustaisesta väestöstä pakeni Saksaan tai muualle."

"Lyhyen ajan, jolloin Münchenin sopimus oli toimiva, ja ennen seuraavan natsimiehityksen alkua maaliskuussa 1939 - olivat tšekit halukkaita oppia elämään kuitenkin sopimuksen kanssa. Näin kartan, joka sisältää iskulauseen: "Malá, ale Näse", joka tarkoittaa "Se on pieni, mutta se on meidän ...". Lause sisälsi juuri tuon tunteen:  me vihaamme sitä, mutta me opimme elämään sen kanssa", professori Rychilk jatkaa.

Juutalaisten vangittujen kasarmihuone, eräs niistä

"Olen vakuuttunut siitä, että tšekit olisivat todennäköisesti nielleet sen, että osa historiallista Böömin aluetta menetettiin Saksaan, jos heillä olisi vielä Tšekkoslovakia tai Tšekin valtio kun siitä olisi erotettu Slovakia. Tšekin valtio oli ollut olemassa täällä reilu tuhat vuotta. Ja nyt ensimmäistä kertaa se katosi. Kuitenkin tšekeille alkoi olla sietämätöntä se, että maata pidettiin jonkinlaisena siirtomaahallintona.  Joten keväällä 1939 tšekit olivat luultavasti ainoat, jotka halusivat sotaa - ja suursodan - niin pian kuin mahdollista. Rauha oli hyvin vaarallista, koska se olisi matka suur-Saksaan ja todellisuuteen, joka mielestäni oli yksinkertaisesti mahdotonta kenenkään tšekin hyväksyä."


Rychilk kertoo: "Edvard Beneš, silloinen Tšekin presidentti, joka lähti maanpakoon tiesi, että tavalla tai toisella Tšekin valtion palautuisi lopulta sellaiseksi kuin mitä se oli ennen sotaa. Mutta tietenkin, kukaan ei tiennyt alussa, kuinka tässä lopulta oikein kävisi. Toinen seikka on, että Tšekin vastus oli erilainen kuin vastustukset muissa maissa, kuten Puolassa, Jugoslaviassa, Kreikassa ja Ranskassa. Eräs Tšekin historioitsija on todennut, että se oli "ei-ammuta" -vastarintaa, koska ei ollut aseita. Ei ollut aseellisia konflikteja ennen antautumista [molempien jälkeen Münchenissä vuonna 1938, ja natsien hyökkäyksen 1939]. Tämä oli erilaista kuin mitä oli tapahtunut Puolassa, Jugoslaviassa ja Kreikassa. Joten ihmisillä ei ollut mitään aseita; heidät oli pakotettu luopumaan jopa metsästysaseista. Mikäli joltain ase löytyi, Saksan lain mukaan tästä rangaistiin ​​kuolemalla. " 

Juutalaisten keskitysleirille kuljetusta odottavien vangittujen kasarmeja, edessä aidattu ulkoilualue


Slovakia julisti itsenäisyyden Saksan suojelussa, 14. maaliskuuta 1939 ja seuraavana päivänä, 15. maaliskuuta Saksan armeija tuli ja vei Böömin maakunnat ja sisällytti tämän osaksi Saksan valtakuntaa. Saksan mielestä tšekkiläiset tulisivat myöhemmin olemaan kokonaan Saksaa, vaikka puhuisivatkin omaa kieltään. Tämä oli heidän tulevaisuusnäkymänsä silloin.

Presidentti Beneš oli maanpaossa Britanniassa ja perusti siellä pakolaishallituksen, joka sai nimen Úvod (Central Leadership of Resistance at Home), joka oli kattojärjestö erilaisille muille vastaorganisaatioille. Organisaatio hoiti mm. tiedustelupalveluja ja ns. salaista palvelua. Tarkoituksena oli suorittaa sotilaallinen kansannousu kun hetki olisi paras mahdollinen.


Kaupungin pohjakuva, juutalaiskasarmit ruskealla

Paljon tapahtui tämän jälkeen ja vihdoin Toinen maailmansota loppui. Mutta miten toukokuu 1945 on saanut tästä 8:sta päivästä juhlapäivän? Siitä hieman seuraavassa:

Siirrytäämpä toukokuuhun 1945. Hitler on jo kuollut. Toinen maailmansota on jo melkein ohi Euroopassa. Paitsi protektoraatti. Mutta, kuten usein tapahtuu Tšekin historiassa, siihen sisältyy hiven tragediaa, koska monet ihmiset halusivat, että amerikkaliaset tulisivat ja sen sijaan Prahaan tulikin puna-armeija. Professori Rychilk kertoo lisää:

"Lauantaina 5. toukokuuta 1945 kapina alkoi Prahassa. Tähän liittyivät tietysti sotilaalliset syyt ja poliittiset syyt. Sotilaallisena syynä oli se, että Saksan suunnitelmassa täällä sijaitseva ns.viimeinen linnoitus. Armeija kenraali Ferdinand Schörnerin johtamana sijaitsi täällä ja hänellä oli yli miljoona miestä vielä käytettävissä. Ja Hitlerin kuoleman jälkeen he yksinkertaisesti halusivat puolustaa tätä tilaa Neuvostoliiton armeijaa vastaan. Ja, jos mahdollista, siirtyä länteen ja antautua Yhdysvaltain armeijalle.


Junavaunut pysähtyivät tähän, vaunuissa olevat juutalaiset vietiin tästä kasarmeihin ja sieltä edelleen mm. Auschwiziin.


"Heidän täytyi kulkea läpi Prahan, koska se oli viestinnän keskus. Kaikki tärkeimmät rautatiet ja tiet olivat kytköksissä Prahaan Ja siksi he halusivat hinnalla millä hyvänsä saada sen valvontaansa. Tietenkin sillä oli myös poliittinen merkitys, koska täällä meillä oli keskus, joka tunnetaan nimellä Česká národní rada tai Tšekin kansallinen neuvosto [perustettiin helmikuussa 1945], joka oli koalitio kommunisteja, sosialisteja, ay-väkeä ja vasemmistolaisia sosiaalidemokraatteja. Ja nämä halusivat näyttää lopussa, että tšekit taistelivat, ja tarjota joitakin poliittista tukea Tšekkoslovakian hallitukselle." 

"Tämä oli kohtalokasta monille vastarintataistelijoille, koska kun Saksan antautuminen allekirjoitettiin 7. toukokuuta, oli Saksan komentaja Prahassa; kenraali Rudolf Toussaint. Hän meni Tsekin kansallisen neuvoston puheenjohtajan, professori Albert Pražákin luo ja sanoi: "Katso, me tiedämme, että sota on ohi, ja  me kaikki haluamme lähteä pois". Ja Pražák tapasi neuvoston ja totesi, että antautuminen voitiin hyväksyä, paikallinen aselepo allekirjoitettaisiin ja heidän sallittaisiin poistua. Ja vaikka kommunistinen edustaja neuvostossa, Josef Smrkovský, tämän hyväksyi - hänet myöhemmin vangittiin vuonna 1950 ja hänestä tuli johtava hahmo Prahan keväälle. Venäläiset eivät pitäneet häntä luotettavana, koska hänen hyväksyntänsä johdosta saksalaisia evakuoitiin länteen. He näkivät sen maanpetoksena, koska he halusivat olla itse juuri se "vapauttava Praha." " 




"9. toukokuuta 1945 Neuvostoliiton armeija saapui Prahaan. Mutta tosiasia oli, että kun he tulivat Prahaan, saksalaiset eivät enää olleet täällä, koska he jättivät kaupungin jo edellisenä päivänä. He menivät länteen ja Yhdysvaltain armeija oli jo Plzeňissä. "

"No, se oli poliittinen sopimus. Ja myös kenraali Eisenhower oli päätöksessä mukana. Me tiedämme, että kenraali George S. Patton, komentaja kolmannessa Yhdysvaltain armeijassa, halusi mennä pidemmälle, mutta hänelle kerrottiin, että hänen täytyy pysähtyä rajalinjalle."

Ja loppu onkin historiaa.







SHARE:

6. toukokuuta 2015

Navalis; nyt juhlitaan Johannes Nepomukilaista ~ Venetsia Prahassa 15.5.2015





Oi ja voi! 

Tästä oli pakko infota teitä, jotka olette Prahassa 15.5.2015.

Sillä tuolloin kannattaa suunnata kulkunsa Vltava-joen rantaan ja Kaarle-sillalle, sillä pääsette nauttimaan italialaisesta tunnelmasta, joka on jo 300 vuotta vanha perinne; kyllä vain!

Itsekin olisimme mielellämme kokemassa tuon illan atmosfääriä, joten sitä lieventääkseni laitoin poikkeuksellisesti tähän omia Venetsian-kuviamme. Leikitään, että ne ovat Vltavalta  : )




Toukokuun 15. päivänä juhlitaan italialaiseen tyyliin veden pyhimys, Pyhä Johannes Nepomukilaista (Jan Nepomucký), vaikka varsinainen juhlapäivä on almanakan mukaan 16.5.

Johannes Nepomukilainen syntyi Böömissä 1330-1340 -luvulla, tarkkaa päivämäärää ei ole tiedossa. Mies koki marttyyrikuoleman 20.3.1393.  

Lisää tästä kuolemasta ja siihen johtaneista seikoista voit lukea lisää tästä Wikipedian suomenkielisestä linkistä.




Barokkimusiikin tahtiin, gondolien saattamana Kaarle-sillan kupeet täyttyvät Nepomukilaista juhlivista prahalaisista ja turisteista. 

Ohjelmatietoja voit käydä kurkkaamassa seuraavilta, Navalis-juhlan omilta englanninkielisiltä kotisivuilta, sieltä löydät "Program"-linkin takaa tarkempia tietoja, minne askeleet kannattaa suunnata.


Siitä, miksi ohjelma on kautta aikain ollut Venetsiaan suuntautuva ja italialaisuuteen viittava, ei itselläni ole tätä kirjoittaessa vielä tiedossa. Kenties pyhimyksen tiet ovat suuntautuneet ko. maahan ja kulttuuriin, kuka tietää sen kertokoon.




Itse vinkkaan oheisesta ohjelmasta kuitenkin kahdesta ilmaisesta iltatapahtumasta:

* klo 20:15 Kaarle-sillalta lähtee etenemään historiallisten venekuntien regatta, sekä

* barokkikonsertista Vltava-joella klo 21 alkaen. 

Iltakävely kannattaa suunnata tuolloin Kaarle-sillalle, sillä jokeen pystytetty esiintymislava konsertteineen on varmasti hieno kokemus regattaa unohtamatta. Ja taidetaan siellä rannalla illan pimetessä tarjoilla myös jonkinlainen ilotulitus.



Sitten vain italiaksi: Godetevi l'atmosfera= Nauttikaa tunnelmasta!



SHARE:
© Karhunkadun Kafka
Blog Design by pipdig