Prahaan ja tšekkiläsyyteen keskittyvä blogi ~ Matkavinkkejä & omia kokemuksia meille rakkaasta Prahasta

30. marraskuuta 2010

"Samettivallankumouksen perintö" YLE Areenassa 29.12. asti

Kuva täältä

Jos sinua kiinnostaa tietää lisää Samettivallankumouksesta, alla on linkki YLE Areenaan. 

Teema-kanavalla esitettiin 29.11. mielestäni hyvä dokumentti ja siksi linkitin sen myös tänne. Historian kuulemisen (ja näkemisen) lisäksi saat nähdä Prahan kaupunkia ja tuntea, miten kaikki silloin tapahtui, aikalaistensa kertomana. Tarina alkaa hieman Prahan kevään edeltävästä ajasta jatkuen Samettivallankumoukseen ja sen jälkeiseen perintöön: mitä ihmisille jäi. Mukana on myös ajan omaa tv-kuvaa ja muuta filmausta. Dokumentin kesto on tunti, ja siinä on selostus suomeksi ja tekstitys tietysti myös suomeksi. 

Itseäni liikuttaa erityisesti dokumentin loppupuolella nähtävät ihmismassat: mielenosoitukseen otti osaa kahtena viimeisenä päivänä arviolta 500 000 ihmistä. Kuinka paljon he halusivatkaan muuttaa maansa hallintoa, ja sitkeydellään sekä  yhdessä tekemisellään muutoksen he myös saivat.

Ohjelma on nähtävissä 30 päivää eli 29.12.2010 asti, ja se on ainakin kerran esitetty aikaisemmin; olisikohan siitä vuosi aikaa. Olen siis itse katsonut sen ennenkin.


Jos ei onnistu, etsi YLE Areena ja Samettivallankumouksen perintö.

Samettivallankumouksesta voit lukea lisää täältä.



Vinkki: YLE
SHARE:

29. marraskuuta 2010

Franz Kafka museo Prahassa

Kafkan kuva täältä

Prahassa sijaitseva Franz Kafka Museum pitää sisällään näyttelytilan sekä kaupan. Nähtävillä ovat mm. Kafkan ensimmäisiä alkuperäisiä painoksia töistään, aitoja kirjeitä ja kirjeenvaihtoa, päiväkirjoja, käsikirjoituksia, sekä valokuvia ja piirroksia joita ei muualla ole koskaan ollut esillä. Nähtävillä on myös kolmiulotteinen näyttely. Kaupassa on myynnissä kaikkea Kafkaan liittyvää tavaraa lähinnä matkamuistoesineiksi kuten mukeja, postikortteja, yms. Mutta sieltä löytyy myös Kafkan teoksia, jos sellaisen haluaa ostaa.

Museo sijaitsee Malá Stranassa eli Pienellä puolella, aivan Vltava-joen rannalla. Kaarle-silta on aivan lähietäisyydellä. Museon  katuosoite on Cihelná ja se on auki joka päivä klo 10-18 (joulupyhien ajalta on museon omilla sivuilla infoa aukioloajoista). Sisäänpääsymaksu on 180 korunaa.


Kuva museon sisäpihalta - kuva täältä


Tekstivinkit: Kafka museon sivuilta
SHARE:

28. marraskuuta 2010

Tšekkien jouluperinteet


Vltava-joki - kuva täältä

Tšekkien joulu on perheen juhla. Joulunpyhät vietetään perheen kesken, syöden ja rauhallisesta tunnelmasta nauttien. Toki ystäviä ja sukulaisia saatetaan tavata, mutta pääperiaate on perheen kanssa yhdessä vietettävä jouluaika. 

Adventtiaika alkaa neljä viikkoa ennen jouluaattoa. Tänään siis vietetään myös siellä kuten täälläkin ensimmäistä adventtia. Tšekeissä jokaisena adventtisunnuntaina sytytetään adventtiseppeleen kynttilä, joka annetaan palaa loppuun asti. Adventtiajan suosituimpiin pyhäpäiviin kuuluu Pyhän Nikolauksen päivä 5.12.  Kyseisenä päivänä kylien toreilla ja kaduilla voit tavata kolmikon, johon kuuluu Nikolaus, enkeli ja piru. Kolmikko jakaa lapsille makeisia ja hedelmiä, mutta toisinaan myös kovia perunoita ja hiiltä. Kerron tästä lisää sitten 5.12. 

Mikäli olet tuolloin 5.12. Prahassa, käy ihmeessä illan tullen Vanhan kaupungin torilla viinikojujen ja joulumarkkinoiden keskellä: siellä ainakin tuon kolmikon tulet näkemään useampaankin kertaan. 



Itse jouluaattoa 24.12. vietetään päivää edeltävällä paastolla. Vanha taru nimittäin kertoo, että paastoava henkilö näkee illalla kultaisen porsaan, jonka on tiedetty tuovan onnea ja menestystä seuraavalle vuodelle. Jouluaattoiltana tarjoillaan jouluateria, johon kuuluu mm. kalakeittoa, leivitettyä karppia ja perunasalaattia. Aterian jälkeen siirrytään joulukuusen luo, jonka alla on lahjoja lapsille. Tšekkien jouluperinteen mukaan lahjat tuo Jeesus-lapsi. Joulukarppi on yksi maan joulun symboleista. 




Ennen joulua voi jokainen kaduilla kävelevä nähdä liikkeiden edessä suuria sammioita, joissa karppeja uiskentelee. Sammioista ostaja valitsee mieleisensä karpin, jota ei kuitenkaan tarvitse syödä vaan maan tavan mukaan sen voi myös päästää aivan oikeaan veteen takaisin vapaaksi. Mikäli karppi tai karpit tuodaan kotiin asti, niitä säilytetään yleensä kylpyammeessa valmistukseen asti. Uskomuksen mukaan se, joka laittaa lompakkoonsa jouluna karpin suomun, ei joudu kärsimään rahanpuutteesta koko seuraavan vuoden aikana. 

Český Krumlovin kaupungissa, Vltava-joen mutkassa, järjestetään muuten jouluaattoisin ns. Karhujen joulu, jolloin lapsiperheet tuovat aattona lahjoja linnan vallihaudan karhuille ja laulavat joululauluja.






Tekstiote: www.czechtourism.com
SHARE:

27. marraskuuta 2010

Prahan joulumarkkinat 27.11.2010 - 2.1.2011



Prahan joulumarkkinat ovat avoinna joka päivä alkaen 27.11., ja päättyen 2.1.2011. Joulumarkkinoilla aika pysähtyy ja on hetki aikaa nauttia jouluisesta ihmemaasta, nauttia joululauluesityksistä, lämpimästä ruuasta ja juomasta.



Joulumarkkinat on tärkein markkinatapahtuma  Tsekkien kaikista juhla-ajoista. Prahassa joulunaikaa ollaan vietetty kautta aikain jouluisilla markkinoilla, joihin sekä paikalliset että turistit ottavat vuosittain osaa. Päämarkkina-alueet ovat Vanhan kaupungin tori (Staré Mesto) sekä Venceslauksen aukio, mutta kaupungin muiltakin pienimmiltä aukioilta löytää samaa tunnelmaa samoin varusteltuna.




Prahan joulumarkkinoilla on jouluvaloin koristeltuja pieniä mökkejä, joista myydään  olutta, kuumaa viiniä ja punssia, grillattua makkaraa ja lihaa sekä makeita leivonnaisia. Lisäksi myynnissä on käsitöitä, Bohemian kristallia, käsintehtyjä koruja ja keramiikkaa, huiveja ja hattuja sekä perinteisiä nukkeja. Vanhan kaupungin torilla voit nähdä omassa aitauksessaan lampaita, karitsoja ja vuohia, ja varsinkin lapset pitävät eläimistä kovasti. 





Vanhan kaupungin torilla on perinteisesti myös valaistu suuri joulukuusi. Se  tuodaan Pohjois-Tsekeistä Kronose-vuorilta. Paikalliset kuorot viihdyttävät lauluesityksillään torilla käveleviä ihmisiä.

Talvinen Kaarle-silta - kuva täältä

Suosittelen lämpimästi tutustumista Prahaan, erityisesti joulun aikaan. Tunnelma vie mennessään; näin uskon myös kohdallasi käyvän, kuten on käynyt monelle muullekin. Kaupunkiloma talvisaikaan yleensäkään ei ole paha vaihtoehto: hotellit ovat tammi-helmikuussa halvempia kuin turistiaikoina ja alennusmyynnit shoppaileville ovat tarjolla joka paikassa. Kun turistejakaan ei ole pahemmin, tutustuminen eri nähtävyyksiin ja kaupungissa kulkeminen sujuvat helpommin.







Tekstivinkit: www.pragueexperience.com
SHARE:

24. marraskuuta 2010

Petřínin kukkula, pienois-Eiffel ja Ravintola Nebozizek



Petřínin näköalatorni, Petřínska Rozhledna, on Prahan eräs maamerkeistä. Pienen puolen eli Malá Stranan ylle nouseva puisto tarjoaa kokonaisuudessaan komeat näkymät yli kaupungin. Runoilija Jaroslav Seifert kuvasi täältä näkemäänsä kaupunkimaisemaa kuin shakkilaudaksi, jossa Nikolauksen kirkon kupoli on kuningas, kellotorni kuningatar ja Malá Stranan asunnot ja huvilat sotilaita.

Maisema joka kukkulan laelta avautuu silmien eteen on huikaisevan kaunis. Punatiilisten kattojen ja kauniin Vltava-joen näkymä on tallentunut monen kameraan näiltä korkeuksin.


Puiston 63,5 metriä korkea näköalatorni on rakennettu Pariisin Eiffel-tornin pieneksi jäljennökseksi, rakennusvuosi on 1891. Muita kukkulan nähtävyyksiä on kaunis ruusutarha ja peililabyrintti, sekä observatorio. Puiston rinnettä Ujez-kadun puolella mutkittelee Nälkämuuri. Nimensä muuri sai Kaarle IV:n mukaan, joka rakennutti sen työllistääkseen nälänhädän uhkaamia työläisiä.

Petřínin kukkulalle pääset kävellen monia polkuja pitkin, jotka luikertelevat kauniin puistoalueen läpi, mutta se vaatii hieman kuntoa varsinkin jos nousee kukkulan laelle nimenomaan Ujez-kadun puolelta. Helpoiten pääset huipulle köysiratajunalla, jonne kelpaa julkisen liikenteen lippu. Lippu näytetään tarkastajalle ennen vaunuun pääsyä. Korkeusero maanpinnalta ylös huipulle on 130,5 metriä. Raidehissin kaltevuus on sama kuin kukkulan eli 45 astetta; hieman vinossa mennään siis ylös asti, samoin kuin alaspäin tullessa. Raidejuna lähtee päiväsaikaan aina 15 minuutin välein. Aikataulu on nähtävissä asemalla.

Lisäksi voit ottaa raitiovaunun nro 22 ja ajaa sillä ylös linnakukkulalle. Jää pois Keplerova-kadulla, Hotelli Savoyn pysäkillä. Siitä on pieni kävelymatka kukkulalle.

Näköalatorni on avoinna päivittäin klo 10 -22, pääsymaksu on 50 korunaa, jos menet ylös tornin näköalatasanteelle asti. Portaita on yhteensä 299. Tornin alakerrassa on kahvila ja matkamuistomyymälä.

Keväisin ja syksyisin puistossa on arkipäivisin usein koululaisryhmiä käymässä, joten varaudu hieman jonottamaan esimerkiksi tornin huipulle mennessäsi.



Petřínin kukkula on omasta mielestäni kaunein keväällä omenapuiden ja mangolioiden kukkiessa, tulppaanit ja narsissit kehystävät tätä kauneutta. Ja puistossa kuulet satakielten laulavan.

Kukkulan laelle menevät köysiratasjunat pysähtyvät väliasemalle. Pysäkki on ravintola Nebozizekin kohdalla. Varsinkin kesäaikaan vaunusta kannattaa piipahtaa ravintolan terassille vaikkapa oluelle tai viinilasilliselle, sekä ihailemaan eteen avautuvaa Prahan maisemaa.

Me kävimme ravintolassa lounaalla toukokuussa 2010. Otimme tuolloin lounastarjouksen, johon kuului kolme lajia. Lounas piti sisällään alkusalaatin, pääruokana voissa paistettua kalaa uunivihannesten ja perunan kera, sekä jälkiruokana suussa sulavaa suklaata, marjoja ja moussea. Tuolloin lounaan hinta oli 280 korunaa per henkilö. Ruoka oli maukasta ja meille jäi hyvä maku tuon käyntikerran perusteella. Sittemmin olemme menneet vaunulla ohi paikan, pitäisi kertaalleen vielä ravintolassa piipahtaa.




Ravintolan kotisivut tässä: http://www.nebozizek.cz/en/











SHARE:

23. marraskuuta 2010

Slavik


Petrinin kukkulalta otettu kuva pienestä lammesta ja suihkulähteestä



- Upea yö, Kupka kehuskelee. - Mikä hiljaisuus! Tänään pohjapadot humisevat kuin Sankarin uni. Ja Petrinin satakielet... mikä riemu, kuuletko!
- No, kolmen päivän kuluttua on Vituksen päivä ohi ja liverrys loppuu... Onpa kaunista. Mistään hinnasta en haluaisi asua Vanhassa kaupungissa.
- Sanos muuta! Ei linnun lintua maillla halmeilla. Elleivät toisi joskus Hiilitorilta kotiin paistettua hanhenkoipea, eivät varmaan tietäisi, miltä lintu näyttääkään.


Herra Kupkan ja herra Hovoran jutustelua Malá Stranassa. Katkelma Jan Nerudan novellista "Iltapuhteella" vuodelta 1875.

Jan Nerudasta voit lukea lisää tämän linkin takaa.

Otsikko Slavik = Satakieli

SHARE:

22. marraskuuta 2010

Holešovická tržnice tai Pražská tržnice - Prahan markkinatori


Holešovická tržnice on Prahassa sijaitseva ns. "Mustamäen tori" eli suuri basaarialue katettuine myyntikojuineen, joissa myydään pääasiassa Aasiasta tuotuja piraattivaatteita, laukkuja, lompakkoja, vöitä, leluja, hajuvesiä, yms.

Mutta myös muutakin on tarjolla, kuten perinteisiä tshekkiläisiä käsitöitä. Alueella on erillisiä rakennuksia, joista löytää lisää myyjiä kojuineen, sekä tietysti ruokaa ja juomaa; alueella kun menee tunti jos toinenkin, mikäli oikein koko paikan aikoo rauhassa kiertää.
Alue löytyy Bubenské nábřeží - kadun varrelta.

Me olemme kerran käyneet torilla ja viivähtäneet siellä hetken. Shoppailijoille ja jotain pientä etsiville paikka on hauska vierailukohde.
Osoite:
Bubenské nábřeží 306/13, Praha 7 (karttalinkki)

Pääset tänne helpoiten raitiovaunuilla: linjat 1, 12, 14 ja 25, kulkevat markkinatorin ohi, pysäkki on miltei portin kohdalla.

Kuvat: täältä, täältä ja täältä - itse muokattu
SHARE:

21. marraskuuta 2010

Minna Pyyhkälän valokuvia näytteillä Prahassa 10. - 24.11.

Minna Pyyhkälä ja eräs työnsä - kuva täältä


Suomessa syntynyt taitelilija Minna Pyyhkälä, asuu Prahassa. Hän muutti lapsena USA:n Bostoniin, jossa hän varttui ja myöhemmin asui myös New Yorkissa. Eurooppaan hän palasi 23-vuotiaana ja asettui asumaan Prahaan.

Minna Pyyhkälä kuvaa kuvissaan ohikiitäviä tai näennäisiä hetkiä, ja kuvat ovat melko teatraalisia. Nyt Prahassa avoinna oleva näyttely on nimeltään "Velvet 17" ja siellä on näytteillä Pyyhkälän lisäksi seitsemän muun valokuvaajan kuvia. Valokuvat kuvaavat Tsekin aikaa kommunismista vapautumiseen sekä sen jälkeiseen muutokseen, ja se on osa Samettivallankumouksen 21. vuosipäivää. Minna Pyyhkälän oma veli on sokea, joten näytteillä on häneltä 13 isoa musta-valkoista valokuvaa, joissa kuvattavina ovat olleet tsekkiläiset näkövammaiset. Tsekeissä näkövammaisilla on edelleen vaikeuksia työllistyä tai edetä työurallaan, toisin kuin monissa muissa maissa.

Jos kiinnostuit, pidä kiirettä, sillä näyttely on auki enää marraskuun 24. päivään asti.

Näyttely löytyy Superstudio Bubenskásta, jonka osoite on Bubenská 1, Praha 7 (Holesovicén kaupunginosaa). Pääset sinne metrolla: punainen linja, pysäkki Vltavská tai raitiovaunuilla 3 ja 26. Superstudio Bubenská avoinna päivittäin klo 11-19. 





Tekstivinkki: Prague Monitor
SHARE:

Tsekkiä aloittelijoille, osa 6


Numerot tsekkiläisittäin.

SHARE:

18. marraskuuta 2010

Pražská Sunka - Prahan kinkkua





Pražská Sunka eli Prahan kinkku (italiaksi: Prosciutto di Praga) – on erinomaisen makuista, luun vierestä leikattua porsaan kinkkua, jota tarjotaan mieluiten kerman ja piparjuuren kera. Kinkkua on liotettu suolavedessä ja sen jälkeen se on savustamalla kypsytetty. Herkullisinta kinkku on vielä lämpimänä oluen kanssa nautittuna.


Talviaikaan ja pääsiäisenä kinkkua grillataan myös kaduilla (kuva oma)

Kinkun varsinainen tuotanto aloitettiin Prahassa vuonna 1906, ja se oli tsekkiläisten tärkein vientituote ensimmäisen- ja toisen maailmansodan välisenä aikana. Sitä kutsutaankin (ainakin Tsekeissä) kaikkien kinkkujen isoäidiksi. Edelleenkin se tunnetaan maailmalla yhtenä herkullisimmista kinkkulaaduista. Sitä saa Tsekeistä ympäri vuoden.








Kuvat täältä:
http://farm5.static.flickr.com/4036/4301041747_005901d2bd_z.jpg
http://farm4.static.flickr.com/3470/3736043646_35e8404fcd.jpg
SHARE:

17. marraskuuta 2010

17.11. Samettivallankumouksen vuosipäivä



Samettivallankumouksen muistolaatta - kuva täältä



17.11.1989 Tsekkoslovakiassa alkoi veretön ja rauhallinen opiskelijamielenosoitus, jolla kukistettiin lopullisesti maata hallinnoinut kommunistihallinto. Poliisi hajoitti tuolloin rajuin ottein rauhallisesti sujuneen mielenosoituksen. Muutamina sen jälkeisinä päivinä satoja tuhansia ihmisiä kerääntyi kaduille osoittamaan mielipidettään asiasta. 

Tsekit painostivat kommunistista puoluettaan ja kaikkialla Itä-Euroopassa sosiaaliset hallinnot romahtivat. Lopulta marraskuun 28. päivänä Tsekkoslovakian kommunistinen puolue luopui vallastaan. Demokraattiset vaalit pidettiin 29. joulukuuta ja ne toivat Tsekkoslovakiaan ei-kommunistisen hallinnon yli 40 vuoteen. Presidentiksi nousi tuolloin kommunististen vainojen kohteeksi joutunut ja tämän vuoksi  vankilassakin ollut kirjailija Vaclav Havel. 

17.11. Prahassa vuosittain järjestetään samettivallankumouksen juhlistamiseksi useita tapahtumia seppeleiden laskuista muistokonsertteihin.





Lähde: Wikipedia

SHARE:

13. marraskuuta 2010

Fransiskaanipuutarha ja Lumisen Neitsyt Marian kirkko

Puutarhan käytäviä ja taustalla Lumisen Neitsyt Marian kirkko


Aivan Venceslauksen aukion kulman taakse kätkeytyy pieni sisäpuutarha, jota Fransiskaanipuutarhaksi kutsutaan eli tsekiksi Františkánská Zahrada.

Puisto sijaitsee Lumisen Neitsyt Marian kirkon takana. Se on mukava paikka paeta kaupungin kiireistä vilinää rauhalliseen, kukilta tuoksuvaan vehreään keitaaseen. Aikoinaan viereisen luostarin fransiskaanimunkit kasvattivat täällä vihanneksia ja yrttejä. Puiston käytäviä reunustavat penkit, joihin on mukava istahtaa ja katsella vaikkapa puiston pientä suihkulähdettä.



Lumisen Neitsyt Marian kirkko eli Kostel Panny Marie Snezné on Kaarle IV:n perustama ja rakennusvuosi on 1347. Kirkossa sijaitsee Tsekinmaan suurin renesanssialttari; miltei kerrostalon kokoinen. Kirkko itsessään on 33 metriä korkea. Kirkko on saanut nimensä roomalaiselta esikuvaltaan. Legendan mukaan Neitsyt Maria ilmestyi paavi Liberiukselle elokuussa vuonna 358 lumisateen keskeltä ja piirsi kirkon pohjapiirrokseen maahan sataneeseen lumeen.





Kirkon historia pitää sisällään mm. ensimmäisen defenestraation, jossa Jan Zeliviläinen piti tulikivenkatkuisen saarnan, jonka jälkeen hussilaiset marssivat hänen peräsään Uuden kaupungin eli Nové Meston raatihuoneelle. Siellä hussilaiset heittivät keisarin neuvosmiehet istuntosalin ikkunasta alas. 

Nykyisin kirkossa ei räyhätä vaan se on pyhitetty rauhallisislle rukoilijoille, eivätkä suuret turistiryhmätkään ole tervetulleita.

Kirkko on avoinna päivittäin klo 6 - 19:30.

Kirkon osoite on Jungmannovo námesti 18, (karttalinkki) - lähin metropysäkki Mustek (vihreä linja)

Fransiskaanipuutarha on kirkon vieressä, ja sinne pääsee pientä käytävää pitkin. Puisto suljetaan yöksi eli se on avoinna kesäisin klo 7 - 22 ja talviaikaan klo 8 - 19. Puistoon voi ensikertalaisella olla hiven vaikea löytää, mutta ei kannata lannistua.






Teksti: Omaa, sekä Antti Helin (2004) Mondo matkaopas Praha 
SHARE:

11. marraskuuta 2010

Prahan pääposti



Rapiat 100 m Venceslauksen aukiolta kun kävelet Jindrisska-katua, sieltä löydät Prahan pääpostin, joka on avoinna joka päivä klo 02-24. Kyllä vain. 

Pääpostin katuosoite on Jindrisska 14, Praha 1.


Talo on suuri ja kun astut kadulta sisään, löydät portaiden yläpäästä koneen, josta sinun tulee painaa numero 1:stä, mikäli olet hakemassa postikortteihin postimerkkejä. Saat lapun, jossa näkyy palvelunumerosi. Kävele tämän jälkeen sisään upeaan aulaan. Näet edessäsi istumapenkkejä ja seinänlevyisen rivin postivirkailijoita, jotka istuvat lasiluukkuisissa kopeissaan. Vuoronumerotauluja on useita, joten istahda rauhassa ja odota omaa vuoroasi. Taulu kertoo palvelunumerosi perusteella, mille luukulle menet, kun vuorosi tulee. Helppoa kuin heinänteko.

Postimerkki Suomeen maksaa 17 korunaa.



Aulan istumapenkkejä ja postivirkailijoiden palvelutiskejä.


Teksti: Omaa

Kuvat täältä:
http://www.prague-guide.co.uk/image/posta.gif
http://hello-unknown.com/wp-content/uploads/2010/07/PraguePosta.jpg
SHARE:

10. marraskuuta 2010

Jindřišská Torni

Aikojen alussa Prahan kaupunginosassa Nové Mestossa eli Uudella puolella oli vain kaksi kirkkoa. Toinen kirkoista on Pyhän Henrikin ja Pyhän Kunhutan kirkko. Kirkko sijaitsee kolmen kadun keskiöön jäävällä puistoaukiolla. Kirkossa on torni, jota kutsutaan nimellä Jindrisska Torni (Jindrisska vez).


Torni sijaitsee Jindrisska kadulla, joka yhdistää kolme tärkeintä Prahan aukioista-Venceslauksen aukio, Kaarlen aukion ja Senovazne Aukion. Jindrisska Torni on 67.7 metriä korkea, mikä tekee siitä suurimman erillisen kellotapulin Prahassa.


Aikoinaan kirkon oman tornin seinät eivät olleet tarpeeksi vahvat kantamaan raskaita kelloja.  Siksi päätettiin, että erillinen kellotapuli rakennetaan, joka tunnemme tänään Jindrisska Tornina.  Torni rakennettiin vuosina 1472-1475. Perusta tälle tornille muurattiin Václav IV:n aikakautena, mutta rakennustyöt keskeytyivät Hussilaissotien ajaksi. Lopulta tornin rakentaminen saatiin päätökseen.  Kellotapulista tulikin yhtäkkiä  ylpeydenaihe. Ulkoseinät on tehty leikatuista kivistä, sisäseinät ovat peräisin rauniokivistä.

Vuosisatojen aikana torni on nähnyt monia vastoinkäymisiä, kuten sääolosuhteita ja vihollisen pommitukset sodan aikaan. Torni olikin vihollisille helppo pommituskohde. Kirkonkellot kärsivät sotien aikana sen sijaan ehkä vähiten. Torni pitää sisällään kolme suurta kirkonkelloa. Kello nimeltä Maria on tehty vuonna 1518 ja se painaa 500 kg. Suurin kirkonkelloista on nimeltään Jindřich, joka on tehty vuonna 1680 ja painaa 3350 kg. Kolmas kelloista on nimeltään Dominik, se on tehty vuonna 1850 ja painaa 1000 kg.


Kellotapuli huonontui vuosien saatossa, ja 20-luvulla sen käyttö oli vähäistä. 1990-luvulla  tuli paikalle ryhmä henkilöitä, jotka hankkivat pitkäaikaisen vuokrasopimuksen torniin sillä ehdolla, että entinen kellotapuli on kansalaisten käytettävissä ja turisteillakin on Prahassa vieraillessaan siihen mahdollisuus tutustua.

Itsekantava rauta-betonirakenne on rakennettu tornin sisälle.  Tornia on myös nykyaikaistettu ja varustettu ilmastoinnilla, valaistuksella sekä hissillä. Sen kymmenessä kerroksessa on kahviloita, ravintoloita ja saniteettitilat.  Entisöity historiallinen Marie-kello on tänään nähtävillä tornissa sijaitsevassa Ravintola Zvonicessa. 10. kerroksessa (ylin) on poikkeuksellisen kaunis observatorio. Vuonna 2003 maaliskuun lopulla tornin kello, joka näyttää aikaa, alkoi toimia uudelleen. Kellossa on neljä mekanismia. Jokaisessa kellotaulussa on oma mekanisminsa, ja ne on synkronoitu yhteen tietokoneeseen.


Restaurant Zvonice, joka sijaitsee Tornissa

Tornin huipulta voit nauttia panoraamanäkymistä kaupungin keskustaan, mukaan lukien Venceslauksen aukion, Prahan linnan sekä kuunnella tornin kirkonkellojen soittoa.  Tänään tornin kellot koostuvat kymmenestä kellosta, jotka on tarkoitettu kuunneltaviksi tornin sisällä; ratkaisu on ainoa lajiaan Euroopassa. Kellojen melodioita voi kuulla joka päivä klo 9:00, 12:00, 15:00 ja 18:00. Kuudennessa kerroksessa voi tutustua Prahan tornimuseoon, jossa esitellään 120 tornia valokuvin. 


Jindrisska Tornissa järjestetään myös vaihtuvia taidenäyttelyitä.


Tornin osoite: Jindrisska, Prague 1

Jindrisska on kävelymatkan päässä Venceslauksen aukiolta. Sinne pääsee vihreän linjan metrolla, A-linja tai keltainen linja B (Mustek- pysäkki molemmissa), tai punainen linja C (Muzeum). Voit myös mennä raitiovaunulla (3, 9, 14, 24) ja jäädä pois Jindrisska kadulla.

Pääsymaksut: aikuiset 75 korunaa

Avoinna ma-pe klo 9-18, la-su klo 10-18.





Teksti: vinkki Prague.net -sivuilta
Tornin kuva: http://www.myczechrepublic.com/images/photos/jeffshanberg/prague/jindrisska-tower.jpg
Ravintolan kuva: http://www.ccservis.cz/img/zvonice.jpg
SHARE:

9. marraskuuta 2010

AAA - Taxi Praha / Luotettavin ja varmin




Mikäli taksia Prahassa käytät, käytä AAA-Radiotaxia.


Keltainen AAA-taksi Prahassa

Yritys on toiminut luotettavuuden lipunkantajana jo 20 vuoden ajan Prahan taksipalvelujen alalla. Se on Prahan suurin taksiyritys. Taxit tunnistaa keltaisesta väristä ja kolmesta A-kirjaimesta auton kyljissä.

Harmillista myöntää, mutta kaikki Prahassa toimivat taksiyrittäjät eivät aina ole sieltä luotettavimmasta päästä. Matkansa voi pilata ottamalla tunnukseton tai tunnuksellinen taksi ns. lennosta kaupungilla. Kaikissa takseissa ei aina ole taksamittaria, maksu määräytyy vähän kuskin mukaan. Maksettaessa matkaa saattaa asiakkaalla ja kuljettajalla olla eri näkemys matkan hinnasta, eivätkä kaikki taksikuskit puhu edes välttävää englantia. Helpointa on käyttää turvallista, taksamittarin omaavaa, luotettavaa palvelua, jossa henkilökunta puhuu englantia. Käytä siis AAA-Taksia.

AAA Radiotaxi Prahan tarjoamat palvelut:
 
- Taksipalvelut Prahassa, Tšekin tasavallassa ja ulkomailla.
- Elintarvikkeiden ja pienten esineiden kuljetus kotiovelle.
- Asiakkaan auton kuljetus kotiin (drinkservis).
- Tavarakuljetusten välitys.
- Useampien henkilöiden kuljetus (tila-autot).
- Kuriiripalvelut (päivittäin 2 500 km reiteillä koko Tšekin tasavallan alueella).
- Lähimmän auton välitön etsintä tietokoneen avulla.
- Hinta-arvio ennen matkaa.
- Auton paikalle tuonti Prahassa maksutta.


Voit tilata taksin jo valmiiksi lentokentälle saapuessasi Prahaan. Tilaus käy näppärästi netin kautta tai tottakai voit myös soittaa puhelimitse. Hyvät nettisivut suomenkielellä löydät tämän linkin takaa.

Tarkastele sivuja ennen matkasi alkua ja laita taksin tilauspuhelinnumero muistiin. Taksikeskus puhuu sujuvaa englantia.
 



Teksti: Omaa sekä AAA-Taxi-sivuilta
Kuva oma.


SHARE:

6. marraskuuta 2010

Museum Hracek eli Lelumuseo


Kuka sanoi, että lelut ovat vain lapsille ? 

Museum Hracek eli Lelumuseo (Toy Museum) Prahassa on näkemisen arvoinen käyntikohde kaikille lapsille ja lapsenmielisille. Prahan Lelumuseon sanotaan olevan maailman toiseksi suurin lelumuseo. Entisajan lelut saattavat lumota siis aikuisenkin. Leluja on kahdessa kerroksessa alkaen Kreikan muinaisista ajoista ja päättyen Barbeihin.



Heti ensimmäisessä vitriinissä on esillä ranskalaisen leluteknologian ihme: vedettävä uiva nukke vuodelta 1878. Käsiään ja jalkojaan heiluttamalla nukke ui Pariisissa sijaitsevan Luxenbourgin puiston altaan poikki. Esillä on tietenkin nukkekoteja, posliininukkeja, puunukkeja ja junaratoja. Tinasotilaita kannattaa katsoa tarkemmin: yksi esittää mustaa heimosoturia tappamassa kirveellä eurooppalaista kotiopettajatarta ja ovatpahan joukossa myös Adolf Hitler ja Winston Churchillkin. Näytteillä on myös lelulaiva, joka löytyi Loch Nessin järven pohjasta kuuluisaa hirviötä etsittäessä.

Museon osoite on: Jirská 4, Praha 1 (Prahan linnakukkulalla, linnalle menevän kävelykujan vieressä) 

Pääsymaksu aikuisilta 60 korunaa (2,40 euroa) ja alle 15-vuotiaat ilmaiseksi.

Museo on auki joka päivä klo 9:30 - 17:30.




Tekstiote: Prague-net/toymuseum ja Antti Helin: Mondo matkaopas Praha

Kuva 1: http://lh3.ggpht.com/_cInnb_0vxaM/SjpcvfnjWII/AAAAAAAAALY/OryEzUqs0dk/DSCF1132.JPGKuva 2: http://farm1.static.flickr.com/52/141094940_3f79d91d73.jpg
SHARE:

4. marraskuuta 2010

Pictures of Prague by Paul Pacey

Paul Pacey: " Prague Impressions, Volume 1"


Paul Pacey on kanadalainen valokuvaaja. Hän on neljän vuoden ajan valokuvannut Prahassa kaikenlaista, pääasiassa ihmisvilinää ja kaupunkitunnelmia. Hänen töissään näkyy impressionistinen ote ja valokuvat ovat mielestäni aika hauskoja, osat jopa ihania. Paul Pacey on itse sanonut olevansa maalari, joka on jäänyt loukkuun valokuvaajan ruumiiseen.

Prahassa oli alkuvuonna maaliskuussa Paul Paceyn näyttely, tällä hetkellä valitettavasti näitä ihania kuvia ei ole näytteillä, mutta infoan heti kun saan vinkin.

Taiteilijalla itsellään on hauskat kotisivut, joissa näet enemmän hänen töitään. Sivut löytyvät tämän linkin takaa. 

Kaverilla on myös oma blogi, sen löydät  tästä linkistä.
 






Teksti: vinkki Prague Monitor, maaliskuu 2010

Kuva 1: http://www.oneeyeland.com/photo4/fine%20ar/one_eyeland_prague_impressions_001_by_paul_pacey_16889.jpg
Kuva 2: http://www.benjaminarthur.com/wp-content/uploads/2010/04/paul-e1270498971111.jpg
SHARE:

Dopis



- "No, pojat. Mitä puuhailette?"
-"Kehun Malá Stanaa", vastaa Hovora.
-"Katson kuuta", virkkaa Kupka,"Kuollutta miestä, jolla on elävä sydän".
- "Nyt jokainen luulee voivansa katsoa kuuta", Novomlýnský virnistää. "Tulkaapa virastoon numeroita lukemaan niin kuin minä!"

Hänen sointuva äänensä ei ole hiukkaakaan hiljennetty vai vaimennettu, Novomlýnský kailottaisi metsässä, autioilla paikoilla ja vuorillakin samalla vilpittömällä äänellään.

- "Mitä uutta? Niin, kuulkaapas, onko totta, että Jäkl meinasi eilen hukkua Keisarinmyllyllä?", hänen kasvonsa levisivät hymyyn.
- "Ihan totta", Hovora nyökkää hymyillen, "Hän ui kuin myllynkivi. Juuri minun viressäni luiskahti syvänteeseen, kuului hirveää korinaa, pinnalle nousi kuplia ... kylläpäs hänessä oli kiskomista, eikö vain Kupka! Sitten kysyin häneltä, mitä hän ajatteli hukkuessaan, ja hän sanoi, että häntä nauratti, siksi oli kuulemma korissut".

Kaikki kolme purskahtavat nauruun, Novomlýnskýn nauru tuntuu soivan.

- "Entä mikä metakka tänään oli opettajien luona?", kysyy Novomlýnský taas. "Te tulitte sitten sieltä, Hovora."
- "Aika arkaluontoinen juttu", Hovora suipistaa suutaan. "Opettajan rouva löysi miehensä pöytälaatikosta kirjeen. Se oli naiselta, täynnä tulta ja rakkautta ... opettajan rouvalta itseltään. Hän oli kirjoittanut sen kaksikymmentä vuotta sitten ja löysi sen tänään, ja se oli yhä avaamatta. Voitte kuvitella, miten hän loukkaantui!"




Tekstiote: Jan Neruda (1875) Iltapuhteella. Teoksessa Prahalaistarinoita

Otsikko: Dopis - Kirje

Kuva täältä: http://freepages.history.rootsweb.ancestry.com/~history/grafton/GraftonWhitensvilleLetterOld.jpg
SHARE:

2. marraskuuta 2010

Petr Nikl ja näyttely Prahassa

Dáma pod závojem (Petr Nikl) 2003

Parempi myöhään kun ei milloinkaan...

Eli vielä ehtii näkemään hauskan näyttelyn Prahassa, Galerie Havelkassa 6. marraskuuta asti.


Taiteilija itse

Petr Nikl (8.3.1960) on Zlínissä syntynyt tsekkiläinen kuvataiteilija ja näytelmäkirjailija. Hän kävi Uherske Hradisten taidekoulun vuosina 1976-1980 ja Academy of Fine Arts in Prahan vuosina 1981-1987. Nikl asuu ja työskentelee Prahassa. 

Petr Nikl on pitänyt useita näyttelyitä ja hänen töitään on edustettuna monissa arvostetuissa gallerioissa.

Petr Nikl kuvaa mielellään luonnon aiheita, kasveja ja eläimiä. Eläinten maailma on kietoutunut myös hänen runokokoelmaansa.





Taiteilijan omat hauskat kotisivut löydät tästä linkistä. 




Petr Nikl: piirustuksia "New World "

Galerie Havelkassa ajalla 6.10.- 6.11.2010
 

Osoite: Martinská 4, Praha 1- Vanha kaupunki, Staré Mesto. 

Avoinna ma-la klo 11-18.

Gallerian omat kotisivut löydät tämän linkin takaa.  




Tekstiote: vinkki Prague Post
Taulun kuva täältä: http://www.artmikulov.cz/root/portfolio/petr-nikl/velke/2003_nikl.jpg
Taiteilijan kuva täältä: http://img.radio.cz/pictures/vystavy/orbis_pictus_niklx.jpg
Gallerian kuva täältä : http://www.galeriehavelka.cz/en/_img/obrazek180.php?id_obrazek=34
SHARE:

1. marraskuuta 2010

Tančící dům eli Tanssiva Talo

Tančící dům eli Tanssiva Talo (Dansing house) sijaitsee Prahan Nové Meston-kaupunginosassa eli Uudella puolella. Talon osoite on Vltava-joen rannalla, Jiraskuv-sillan kohdalla: Rašínovo Nabrezi 80. 

Talon on suunnitellut Kroatian-tšekkiläinen arkkitehti Vlado Milunic yhteistyössä kanadalaisen arkkitehti Franc Gehryn kanssa. Rakennus on suunniteltu vuonna 1992 ja valmistui vuonna 1996. Rakennusaikanaan talon epätavallinen muoto ja sen tekniset ratkaisut aiheuttivat paljonkin julkista keskustelua. Kieltämättä prahalaiset olivat aluksi kauhuissaan talosta, mutta nyt siitä ollaan reilusti ylpeitä.

Talon muoto on saanut vaikutteita amerikkalaisten näyttelijä-tanssijoiden Fred Astairen ja Ginger Rogersin taivutuksista. Talo erottuu helposti muista rantakadun jugend- ja art nouveau -rakennuksista, joista Praha on kuuluisa. Talon ylimmässä kerroksessa on ravintola, josta on hulppeat näköalat kaupunkiin ja Vltava-joelle.




Tekstiote: Wikipedia
SHARE:
© Karhunkadun Kafka
Blog Design by pipdig