4. elokuuta 2010

Jan Neruda ja Malá Strana

Jan Nerudan muistolaatta kotitalonsa seinässä, osoite Nerudova 47, Praha 1

Jan Nepomuk Neruda (9.7.1834 - 22.8.1891) oli tsekkiläinen kirjailija, kriitikko sekä modernin tšekkiläisen runouden uranuurtaja. Nerudan runot ovat monipuolisia ja niihin sisältyvät niin filosofiset runot kuin isänmaalliset hymnit. Neruda kuitenkin vihasi yläluokkaa, minkä voi huomata esimerkiksi hänen kertomuskokoelmastaan nimeltä Malostranské povídky vuodelta 1878. Prahan Malá Stranan kaupunginosan elämästä kertova kirja on suomennettu nimellä Prahalaistarinoita vuonna 2000. Nerudaa suomeksi on myös kokoelmassa Slaavilaisten kirjallisuuksien kultainen kirja vuodelta 1936. 

Čertovka, Pirunpuro, Malá Stranassa
Kirjailija Jan Neruda on tehnyt Pienenpuolen eli Malá Stranan kaupunginosan kuuluisaksi hulvattomilla kertomuksillaan sen äkkivääristä asukkaista. Nerudan tarinoiden kapeat kujat ja portaikot ovat edelleen tallella. Nerudan kotikatu on nimetty kirjailijansa mukaan Nerudovaksi.

Pienenpuolen arkkitehtuuri on parhaiten säilynyttä vanhaa Prahaa. Kaupunginosa rakennettiin nykyiseen barokkiasuunsa 1600-luvun lopussa ja 1700-luvulla.
Pienelläpuolella kulkiessaan kannattaa terästää katseensa talojen yksityiskohtiin: nimikyltteihin, komeisiin portinpieliin ja ovien kauniisiin puukaiverruksiin.Tekstiotteet: ylin Neruda-tieto Wikipediasta,
alimmat Antti Helin (2004) Pienipuoli Malá Strana, teoksessa Mondo-matkaopas Praha

SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig