Prahaan ja tšekkiläsyyteen keskittyvä blogi ~ Matkavinkkejä & omia kokemuksia meille rakkaasta Prahasta

18. tammikuuta 2011

Jan Palachin paměti

Opiskelija Jan Palach


"On kylmä harmaa tammikuun aamu neljä vuosikymmentä sitten. Nuori Tšekkoslovakialainen mies nousee junaan hänen kotikaupungissaan Všetatyssa.  Hän on matkalla Prahaan, tunnin junamatkan päähän, jossa hän opiskelee politiikkaa ja historiaa Kaarlen yliopistossa.  Hän on 20-vuotias. Hänellä on tummat hiukset, tummat silmät ja karu ulkonäkö.

Saavuttuaan Prahaan, hän menee ensin yliopistoasuntolaan, jossa hän istuu alas ja kirjoittaa neljä kirjettä.  Sen jälkeen hän suuntaa Pääpostiin,  Jindřišská kadulle, ja lähettää kolme niistä. Neljännen kirjeen hän sujauttaa salkkuunsa.  

Postissa on vilkasta. Kirjeiden postituksen jälkeen hän menee Wenceslaus-aukion yläpäähän, Kansallismuseon lähelle. Kello on muutamaa minuuttia vaille 14:30, on 16. tammikuuta 1969. 

Silminnäkijät näkevät nuorukaisen pysähtyvän.  Hän jättää salkkunsa maahan vähän matkan päähän itsestään ja riisuu takkinsa. Hän avaa salkkunsa ja ottaa sieltä kaksi pientä kanisteria bensiiniä. Sekuntia myöhemmin on koko mies kuin kirkkaan oranssi pallo. Liekit loikkivat yli kaiteiden ja nuolevat katua alas aukion myötäisesti.


Hän kaatuu maahan, hänen kasvojaan kehystää palanut aavemainen valkoinen tukka, kirkkaanpunaiseksi palanut päänahka, iho ja sormet ovat täynnä rakkuloita.  Hän ummistaa silmänsä sen jälkeen, kun on hetken tuijottanut yleisöä, joka on kerääntynyt hänen ympärilleen."  

(Rob Cameron, BBC: n Prahan kirjeenvaihtaja)

****************************************************


Jan Palach (11.8.1948 - 19.1.1969) oli tšekkiläinen opiskelija ja toisinajattelija, joka teki polttoitsemurhan Prahassa protestiksi Neuvostoliiton suorittamalle Tšekkoslovakian miehitykselle.

Vuonna 1968 tšekkoslovakialaiset halusivat kehittää sosialismin aatteita inhimillisempään ja demokraattisempaan suuntaan. Tämä ns. Prahan kevät tukahdutettiin kuitenkin päättäväisesti. Neuvostoliitto ei katsonut liberaaleja uudistuksia suopeasti ja 21. elokuuta prahalaiset joutuivat todistamaan Varsovan liiton joukkojen maahantunkeutumista.

Muutamaa kuukautta myöhemmin, 16. tammikuuta 1969, Prahan yliopiston historian opiskelija Jan Palach, sytytti itsensä tuleen Venceslauksen aukiolla. Palach kiidätettiin sairaalaan ja 85 % hänen ihostaan oli palanut sekä vaikeiden palovammojen peitossa.

Kun Jan Palach kuoli vammoihinsa kolme päivää myöhemmin 19.1.1969, se oli ratkaiseva hetki Tšekkoslovakian historiassa.  

"Hän toisti: Kerro kaikille miksi tein sen. Kerro kaikille," muistaa Jaroslava Moserová, joka oli yksi ensimmäisistä lääkäreistä, jotka hoitivat pahoin palanutta Palachia.  "Syy on se, että ihmiset eivät antaisi periksi ", Moserová sanoi.
 
Hiljainen ja vakava hautajaissaattue kulki rauhallisesti Prahan katuja pitkin. Surullisia silmiä ja itkeviä nuoria. "Sillä oli valtava vaikutus nuoriin, opiskelijoihin."

20 vuotta hänen kuolemansa jälkeen tammikuussa 1989 näki  Wenceslas-aukio opiskelijamielenosoituksen ja valtavan ihmismassan, joka lopulta kaatoi Tsekkoslovakian kommunismin 10 kuukautta myöhemmin.






Jan Palach halusi teollaan ilmaista vastalauseensa miehitykselle ja koko vallitsevalle poliittiselle tilanteelle.

Palachin hautajaisiin osallistui kymmeniä tuhansia ihmisiä.

Samettivallankumouksen ja sosialismin sortumisen jälkeen Venceslauksen aukiolle asetettiin muistomerkki Palachin kunniaksi. Se löytyy Ratsastajapatsaan luota. Lisäksi Kansallismuseon edustalla on kadulla monumentti tapahtuneen johdosta, siitä lisää ja kuvia tästä aikaisemmasta kirjoituksestani.

Jan Palachin mukaan on nimetty Prahassa aukio: Náměstí Jana Palacha, lähellä Vltava-jokea Mánesův most -sillan lähellä.

Prahan viranomaiset ovat luvanneet, että kunnollinen veistos Jan Palachin muistolle pystytetään.  Neuvottelut ovat edenneet ja tarjousta odotetaan maailmankuululta yhdysvaltalaiselta kuvanveistäjältä, John Hejduk:ilta. Asiasta informoi Prague Monitor 17.1.2011.


Otsikko: Jan Palachin paměti - Jan Palachin muistolle


Tekstiote: Wikipedia ja 
Rob Cameron, BBC Praha/Prague Post
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Karhunkadun Kafka
Blog Design by pipdig