Prahaan ja tšekkiläsyyteen keskittyvä blogi ~ Matkavinkkejä & omia kokemuksia meille rakkaasta Prahasta

26. tammikuuta 2011

Se on tässä: Andy Warhol ja Tšekkoslovakia - näyttely 27.2. asti Prahassa



Tiesitkö, että populaarikulttuurin ikoni, Yhdysvalloissa uransa luonut Andy Warhol (1928 - 1987) oli juuriltaan tšekkoslovakialainen? Kyllä vain.

Itse taiteilija usein mainitsi olevansa "tyhjästä kotoisin" ennemmin, kuin kertoakseen  oikean taustansa. Warholin läheisemmät ihmiset ja ystävät tiesivät kuitenkin totuuden.

Nyt Prahassa näytteillä olevat Warholin kuvat ja muu materiaali, ovat tunnustus hänen perinnölleen ja juurilleen, sekä alkuperälleen.


Tästä näyttelystä on hieno infota !


Andy Warhol - kuva täältä

"Näyttely pyrkii kartoittamaan Warholin suhdetta Tšekkoslovakiaan, joka oli hänen vanhempiensa alkuperäinen kotimaa", kertoo Michal Cihlář, Prahan näyttelyn kuraattori. Suuri määrä Warholin muistoesineitä ja valokuvia kerättiin Cihlářin (tunnettu tšekkiläinen taiteilija) ja hänen kollegansa Rudo Prekopin (slovakialainen valokuvaaja) toimesta, ja miehet perustivat museon nimeltä Andy Warhol Museum of Modern Art pieneen Itä-Slovakian kaupunkiin Medzilaborceen vuonna 1991. 

Nyt Prahassa on esillä mm. kaksi tusinaa teoksia, jotka on  lainattu ko. museon pysyvästä kokoelmasta. Tämä maailman ensimmäinen Warhol-museo perustettiin Andy Warholin veljen John Warholan avulla.  John, toisin kuin Andy, on säilyttänyt alkuperäisen sukunimensä Warhola, kuten se oikein kirjoitetaan.
Andy Warholin tekemä muotokuva omasta ikääntyvästä äidistään, Juliasta (jonka tyttönimi oli Zavacká), tehtiin klassisesti silkkipainotyyliin (kuten Warholin Mao- tai Marilyn -teokset). Tämä kuva äidistä on todellinen näyttelyn kohokohta, ja se on myös yksi vähiten julkisesti nähty, vaikka Andyllä olikin hyvin läheinen suhde äitiinsä myös hänen aikuisiällään. 

"Tärkein henkilö hänen elämässään oli hänen äitinsä Julia", kertoo näyttelyn järjestäjä Boris Kršňák ja lisää, että äiti ei puhunut englantia vaan "ruteniaa". Ruteenit ovat etninen vähemmistö ja heidän historiansa on monimutkainen: heidän perimänsä tulee idästä Karpaattien vuoristosta.  Heitä on tänä päivänä noin miljoona ihmistä, jotka vaaalivat edelleen omaa perintöään ja heissä on sekoitus Slovakiaa, Ukrainaa, Jugoslaviaa, Romaniaa ja Puolaa. 




Warholin vanhempien syntymä- ja asuinpaikka oli kylässä nimeltä Miková, joka tuolloin oli vielä osa Itävalta-Unkarin keisarikuntaa. Andyn isä Andrij Warhola (kuten monet muutkin ruteenit) muutti Yhdysvaltoihin vuonna 1914, juuri ennen ensimmäisen maailmansodan puhkeamista. Andyn äiti Julia seurasi miestään Amerikkaan vuonna 1921. Myöhemmin Tšekkoslovakia jakaantui kahdeksi eri maaksi: Tšekiksi ja Slovakiaksi. Warholan pariskunnan kotikylä Miková, jäi Slovakian puolelle.

Julia ja Andrij olivat ruteeneja, mutta myös tšekkoslovakialaisia, ja on helppo ymmärtää, miksi jotkut perinteitä vahvasti vaalivat ruteenit pitävät Warholin liittämistä Tsekkoslovakiaan tämän vuoksi jotenkin vääränä. Ruteenien keskuudessa todettiin, että Warhol "itse ei koskaan osallistunut mihinkään ruteenien kulttuuriin liittyvään, mutta hänen maineensa kansainvälisenä taiteilijana on hyödynnetty Euroopassa ja täällä ihmiset haluavat lisätä tietoisuutta tästä vähemmistöstä erillisenä kansana."


"Hänen äitinsä oli elämänsä aikana koko ajan tekemisisssä hänen kotimaansa ihmisten kanssa, mukaan lukien tietenkin sisarensa Evan", Kršňák sanoi. “"Hän lähetti Andyn tekemiä piirroksia kotikonnuilleen, nykyiseen Slovakiaan, sukulaisilleen ja ystävilleen. Nämä  perinnölliset taustatekijät eivät ehkä näy Andyn töistä, mutta ne varmasti heijastuivat kuitenkin hänen elämäänsä jollain tapaa."

Julia-äiti jäi leskeksi vuonna 1951 ja muutti New Yorkiin pitämään huolta pojastaan, joka usein käytti äitinsä koristeellista käsialaa mukana hänen kuvissaan. Vuonna 1966 Andy teki äidistään elokuvan nimeltä “Mrs. Warhol”. Julia-äiti kuoli vuonna 1972. Hän oli ehtinyt palata takaisin Pittsburghin kaupunkiin, jossa Andy oli syntynyt vuonna 1928.

"Andy ei hävennyt taustaansa, vaikka ei hän siitä paljon puhunut", sanoi Morrissey. "Hän ei ollut New Yorkilaisittain hienostunut vaan hän oli pikemminkin hienostunut talonpoika."  Morrisseyn mukaan Warholin paras luonteenpiirre oli hänen huumorintajunsa. "Hänellä oli jonkinlainen tervejärkinen huumorintaju, joka tuli suoraan hänen yksinkertaisista juuristaan, hänen taustastaan ja pienen kylän ihmisistä." Kuitenkin Michal Cihlář, Medzilaborcen museon perustajajäsen väitti, että Warhol oli itse asiassa määritellyt itsensä tšekkoslovakialaiseksi suurimman osan elämästään.

"Kotona Andy puhui rutenian kieltä äitinsä kanssa. Se on kieli, joka on hieman samanlainen kuin Tšekin kieli, tai pikemminkin Slovakian", Cihlář sanoi.  "Mutta noin vuosi ennen kuolemaansa, eräs nainen puhui hänelle Tšekin kieltä jossain pubissa - ja hän ei ymmärtänyt mitä nainen kertoi. Hän oli kauhuissaan, ja  hän oli puhunut naiselle ruteniaa jota taas nainen ei ymmärtänyt. "





Mielenkiintoista Prahan näyttelyn alkuperäisten taideteosten ohella ovat materiaalit, jotka liittyvät Warholan perheeseen, mukaan lukien lentopostina lähetetyn kirjeenvaihdon välillä Julian (joissa osoite Manhattanin Lexington Avenue) ja sisarensa (osoitteena paikallisen Slovakialaisen kylän postitoimisto.) Näyttelyn järjestäjä Kršňák sanoi näyttelyssä olevan myös yksityisesti järjestettyjen hautajaisten kuvia.



"Andy Warhol ja Tsekkoslovakia" -näyttelyssä on lisäksi näytteillä haastatteluja, tšekkien ja slovakien, jotka tunsivat Andyn,  kuten elokuvaohjaaja Milos Forman ja taiteenkeräilijä Meda Mládek.




Suuntaa ihmeessä askeleesi Dvorak Sec Contemporary-näyttelyhuoneistoon, mikäli Andy sinua kiinnostaa !




Andy Warhol ja Tšekkoslovakia


Paikka: Dvorak Sec Contemporary 
Osoite: Dlouhá 5, Praha 1

Avoinna: Ma-pe klo 10 - 18, sisäänpääsymaksusta ei tietoa kirjoitushetkellä.

Metro: Pysäkki Starometská (vihreä linja), kävele vanhan kaupungin torille, ja siitä Dlouhá-kadulle. Karttalinkki tässä.

Näyttelyaika: 20.1. – 27.2.2011



Vinkki: Czechposition.com



SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Karhunkadun Kafka
Blog Design by pipdig