Siirrytäänpä hetkeksi ajassa hieman taaksepäin.
Wencelauksen aukio silloin ennen - kuva täältä |
Vuonna 1930 Praha oli moderni kaupunki. Innovointi oli tuolloin päivän sana ja uusia rakennuksia nousi kuin sieniä sateella. Teräs, kromi ja lasi liittyivät mukaan rakennusmateriaaleihin. Jazz ja swing soivat radiosta, vaikka maailmalla oltiin talouskriisin kourissa.
1.1.1936 Prahan kaupungin ensimmäisissä liikennevaloissa seisoo kiireinen reportteri. Liikenteen pauhu velloo hänen ympärillään ja ihmisten askeleet talvi-ilmassa ovat pikaisia; on kylmä. Hengitysten jälkeen ilmaan leijumaan jääneet huurut sekoittuvat autojen pakokaasujen höyryihin.
Sanomalehden reportteri seisoo Wenceslauksen aukiolla ja odottaa jalankulkijoiden valon vaihtuvan vihreäksi. Nyt se näyttää punaista ja tämä tarkoittaa, että on autojen vuoro mennä.
Tuolloin Wenceslauksen aukion kadut olivat Prahan liikenteen eräs pääväylä; autojen, raitiovaunujen ja ihmisten yhteinen sekamelska. Uudet liikennevalot Na Příkopěn kulmassa tuottavat prahalaisten keskuudessa lievää hämmennystä. Moni auto jää jumiin keskelle risteystä, kun toisaalta tulevilla palaakin jo vihreä. Kuka lähti keltaisten aikaan jo liikkeelle?
Poliisi seisoo keskellä tietä ja epätoivoisesti pyrkii kylmässä talvi-ilmassa laittamaan autoilijoita jonkinlaiseen ajojärjestykseen. Hiki pakkaa pintaan, autot tööttäilevät, ihmiset karkailevat sinne tänne; vihdoin alkaa järjestystä syntymään. Jalankulkijat ja autot alkavat noudattaa säntillisesti uusia liikennevaloja: punainen- pysähdy, keltainen - odota, vihreä - aja !
Tuolloin tsekeissä oli muuten tapana ajaa vielä vasenta kaistaa.
Tuon ajan turistit Prahassa vieraillessaan olivat usein yllättyneitä modernista ja vilkkaasta kaupungista. Rakennuksien, niin uusien kuin vanhojen, yhteinäinen harmonia antoi viehättävän kuvan sen ajan ulkomaalaisille; ja liikennevalot. Oi, mitä hienoa tekniikkaa !
Vinkki: Praha Radio
Ei kommentteja
Lähetä kommentti