Prahaan ja tšekkiläsyyteen keskittyvä blogi ~ Matkavinkkejä & omia kokemuksia meille rakkaasta Prahasta

26. lokakuuta 2011

Kantavierreväkevyydestä ja muusta ....



Prahassa 15.9.2011


Olutpullon etiketin suurimalla painettu prosenttiluku (yleensä 10 % tai 12 %) ei tarkoita alkoholipitoisuutta vaan ilmaisee kantavierreväkevyyden, joka osoittaa maltaan ja muiden vierteessä käytettyjen sokereiden painon. 

Alkoholipitoisuus ilmaistaan tilavuusprosentteina yleensä pienemmillä numeroilla. Tšekkiläisen olutpullon etiketistä näkee myös, onko olut vaaleaa (světlé) tai tummaa (tmavé / cerné).

Maan pubeissa ja oluttuvissa ei ole outoa, että olutta tuodaan pöytään puolen litran tuopeissa. Puoli litraa olutta on nimeltään velké (iso) ja kolme desilitraa on malé (pieni). 


Irlantilaispubejakin löytyy, tämä Josefovista 15.9.2011

Pilsner Urquell eli pilsneri on tunnetuin tšekkiläinen olut. Vaalea, kullanvärinen ja voimakkasti humaloitu pilsneri pannaan pohjahiivamenetelmällä. 

Sana pilsneri, jota nykyisin käytetään yleisnimenä eri puolilla maailmaa, tulee Plzeňin (saksaksi Pilsen) kaupungilta, joka on 80 km Prahasta lounaaseen ja jossa tällaista olutta valmistettiin ensimmäisen kerran vuonna 1842. Pilsenin oluen kehittänyt panimo valmistaa vieläkin Plzeňské pivoa, sekä hieman vahvempaa Plzeňský Prazdrojia, joka tunnetaan myös nimellä Pilsner Urquell. 

Makeampaa olutta nimeltä Budweiser Budvar (Suomessa nimellä Budějovický Budvar) valmistetaan 150 km Prahasta etelään České Budějovicen kaupungissa. Amerikkalaisen Budweiserin enismmäinen panija otti nimen käytyään Böömissä 1800-luvulla.

Oluttupa Malá Stranassa, 18.5.2010

Mutta kuten aikaisemmin jossain jutussa mainitsin, olut ei maistu samalta täällä kotimaassa kuin miltä sama olutmerkki maistuu Prahassa. Suurin syy tähän on oluen pästörointi, joka tehdään tuotteelle sen tullessa Suomeen. Toinen syy saattaa olla oluen tuoreus; oluttuvassa tuotteet saattavat olla hyvinkin tuoreita ja maultaan erilaisia kuin pullo-oluet.

Itse en ollut mitenkään oluen ystävä ennen kuin menimme Prahaan ja maistoin olutta siellä. Sen jälkeen olen ymmärtänyt oluen merkityksen maassa. Se on hyvää.

Eikä kunnon tšekkiläistä oluttuvan tunnelmaa voita tietty mikään, joka antaa oman makunsa juomaan kaiken muun lisäksi : )


Infot: Wikipedia & Näe ja koe Praha

SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Karhunkadun Kafka
Blog Design by pipdig