Prahaan ja tšekkiläsyyteen keskittyvä blogi ~ Matkavinkkejä & omia kokemuksia meille rakkaasta Prahasta

19. lokakuuta 2011

Lihavan Kauppiaan haamu & Tomášská - katu



Näin syksyn pimeisiin ja tuulisiin päiviin sopii kerrottavaksi enemmänkin Prahaan sijoittuvia legendoja ja taruja. Tässä jälleen yksi monista.

Mikäli kävelet öiseen aikaan Malá Stranan Tomášská-katua ja näet keskiaikaisesti puetun, vaeltavan haamun, joka näyttää hyvin lihavalta mieheltä, olet tavannut yhden Prahan legendoista.



Eläessään herra Kauppias oli hyvin ahmattimainen mies, joka söi ja söi sydämensä kyllyydestä, eikä siltikään tullut koskaan kylläiseksi. Tuona aikana hänen moni maanmiehistään kärsi nälkää ja eli köyhyydessä. Herra Kauppiaalla oli tarun mukaan niin suuri vatsa, että sellaista ei koskaan ennen oltu Böömissä nähty. 

Kauppias itse rakasti ruokaa. Hän ei välittänyt kullasta tai aarteista, koska ruoka oli hänen aarteensa ja kalleimpansa.


Ruokailijoita keskiajalla - kuva täältä

Eräänä päivänä herra Kauppias astui kantapaikkaansa, Valdštejnská Hospodaan eli Valdšteijnin Pubiin. Mies alkoi syödä. Kuului vain puuskutusta ja puhinaa kun hän vei eteensä tuotua ruokaa suuhunsa minkä ehti. Kerrotaan, että mies söi tuolloin kaksi paistettua hanhea ja yhden ison kalkkunan. Näiden lisäksi hän söi lukuisia knöödeleitä ja laski alas kurkustaan kaksikymmentä tuopillista olutta. Hänen vatsansa jylisi ja jytisi, murisi ja natisi.

Vihdoin kun herra Kauppias oli jo melkein lopettanut syömisensä,  astui pubiin sisään laiha, nälkäinen ja ontuva kerjäläinen. Kerjäläinen meni herra Kauppiaan luokse ja pyysi tätä antamaan jäljelle jääneen pienen palasen leipää itselleen. Lihava Kauppias alkoi nauraa jylisten ja torjui kerjäläisen pyynnön. Hän kieltäytyi jakamasta yhtään ruokaansa tämän kanssa ja ajoi kerjäläisen ulos.

Nälkäinen kerjäläinen toivoi pihalla kohtaloonsa alistettuna, että tuo pubissa istunut rasvapartainen, hänet torjunut lihava mies, räjähtäisi siitä ruoan määrästä, jonka tämä oli ahtanut itseensä sisään.

Ja niin vain kävi kerjäläisen toive toteen: iso ja lihava herra Kauppias otti pubissa sen viimeisen jäljelle jääneen palasen leipää, nielaisi sen vatsaansa ja ... räjähti niille sijoilleen.




Tämän vuoksi Malá Stranan kaduilla, ja varsinkin Valdštejnin pubin lähellä Tomášská -kadulla, voi nähdä Lihavan Kauppiaan kummituksen vaeltelevan, sillä hänen ylipainoinen sielunsa on jäänyt ruumiiseen loukkuun, eikä pääse tästä irti.

Jos tunnet sääliä miestä kohtaan, tarjoa ihmeessä tuolle miehelle palanen leipää; sitä hän on kai vailla ; )

Valdštejnská Hospoda - kuva täältä

Vaikka et aavetta näkisikään kannattaa Valdštejnská Hospodaan mennä pistäytymään, edes oluselle.


Osoite: Valdštejnská Hospoda, Tomášská 16, Praha 1 (karttalinkki tässä)



Info: Prague Stay
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Karhunkadun Kafka
Blog Design by pipdig