Prahaan ja tšekkiläsyyteen keskittyvä blogi ~ Matkavinkkejä & omia kokemuksia meille rakkaasta Prahasta

11. lokakuuta 2011

Stavovské divadloUusklassinen Säätyteatteri, Stavovské divadlo, on Euroopan komeimpia historiallisia oopperataloja. Tämän rakennuksen komeat vaaleanvihreät ja kermanväriset seinät kätkevät sisäänsä kauniit entistetyt sisätilat, jotka luovat upeat puitteet näytelmille, baleteille ja oopperoille. 


Säätyteatteri, syyskuu 2011


1700-luvulla prahalainen kulttuuriyleisö joutui tyytymään vaihteleviin tiloihin, joissa eri näytelmiä ja oopperoita kansalle esitettiin. Esimerkiksi kauppahallit ja puutalot toimivat tuolloin esityspaikkoina, joissa tarkeni istua koko esityksen ajan ja esiintyä vain kesäaikaan. Kansa alkoi vaatia kunnon teatteritaloa ja kreivi Nostitz päättikin rahoittaa "isänmaalle ja muusille" pyhitetyn rakennuksen. Säätyteatterin seinässä onkin siis yhä tänä päivänä laatta, jossa lukee kultaisin kirjaimin "Patriae et Musis". 

Teatterin rakentamista myös jarrutettiin. Pyhän havelin kirkon karmeliitat vastustivat sitä, kuten yliopistokin (joka sijaitsi paikan vieressä). Toisinaan kävi niin, että se mitä päiväsaikaan saatiin rakennetuksi, kätyreiksi palkatut huligaanit rikkoivat yöllä. 


Rakennus edestäpäin - kuva täältä

Teatteri sai ensin sen perustajansa nimen ja se nimettiin Nostitzin teatteriksi. Se avattiin 21.4.1783 saksalaisen näytelmäkirjailija Gotthold Ephraim Lessingin esityksellä Emilia. Vuonna 1799 Böömin yleissäädyt (aateli, papisto ja porvaristo) myönsivät teatterille tukea ja sen nimi muutettiin Säätyteatteriksi. Kansallisteatterin näyttelijöiden johtama riehuva kansanjoukko valloitti vuonna 1920 Säätyteatterin, josta oli tullut etupäässä saksalainen instituutio. Valtaajat tekivät siitä puhtaasti tsekkiläisen. 

Mozartilla oli yhteyksiä Säätyteatteriin. Hänen Figaronsa esitettiin siellä ja  myrskyisän suosion saaneet Don Giovanni sekä La Clemenza di Titon kantaesitykset ovat myös esitetty juuri tässä teatterissa. 

Säätyteatteri nähtiin kaikessa komeudessaan Milos Formanin elokuvassa Amadeus (1984), joka kertoo Mozartista.


Sali sisältäpäin - kuva täältä

Säätyteatteriin pääsee sisään katsomaan sen upeat puitteet ostamalla lipun johonkin ooppera- tai balettiesitykseen. Kokemus on huikea.


Rakennuksesta lisää näiltä tsekkiläisiltä kotisivuilta: http://www.stavovskedivadlo.cz/


Stavovské divadlo

Ovocný trh 1, Staré Mesto, Praha 1 (karttalinkki tässä)

Info: Näe ja koe Praha
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Karhunkadun Kafka
Blog Design by pipdig