Prahaan ja tšekkiläsyyteen keskittyvä blogi ~ Matkavinkkejä & omia kokemuksia meille rakkaasta Prahasta

25. lokakuuta 2011

Dětský ostrov - Jiráskův most - Malostranská vodáren věž


Nyt tulee esittelyyn kolme eri kohdetta, mutta ne sijaitsevat hyvin hyvin lähekkäin toisiaan: Dětský ostrov (Lasten saari) & Jiráskův most (Jiráskůvin silta) & Malostranská vodáren věž (Malá Stranan vesitorni).

Tervetuloa Smichovin-kaupunginosan puoleiselle rannalle !


Lasten saari oikealla ja Malá Stranan vesitorni vasemmalla - kuva täältä


Dětský ostrov eli Lasten saari sijaitsee Vltava-joen Smichovin-kaupunginosan puoleisella rannalla. Nimi kertoo kaiken eli tänään saarella on lasten leikkipuisto, jossa on vaikka mitä härveleitä mukaviin leikkihetkiin ja leppoisaan yhdessäoloon perheen parissa.

Saaresta on ensimmäisiä historiatietoja kirjattu vuodelta 1355. Aiemmin wanhaan aikaan Vltava-joen varrella oli useita pienempiä saaria, joiden muoto aikojen saatossa muuttui. Kun Vltava-joesta lähtenyt suuri tulva 1700-luvulla valtasi kaupungin, monet pienet saaret katosivat tulvien mukaan ja vakiintunut muoto muutamalle suuremmalle saarelle sai tällöin alkunsa. Näistä yksi on juuri Lasten saari.


Saaren kaunis kiviterassi tai -paviljonki, syyskuu 2011

Saari on ollut muinoin mm. yksityisten omistuksessa ennen kaupungille siirtymistä, ja omistajien joukossa on ollut myös juutalaisia, kuten muinoin erään puuvillatehtaan omistaja Smíchovissa. Tällöin saari tuli tunnetuksi "juutalaisten saarena".  

Lasten saaren pinta-ala on 1,83 hehtaaria ja sen erottaa mantereesta kapea kanava, joka on syvä ja siinä on sulkuja. Saarelle pääsee pientä kaarisiltaa pitkin ja kanavassa näkee Vltava-joella risteileviä aluksia.

Jokialus saaren kanavassa, syyskuu 2011

Vuonna 2001 alkoi saaren kunnostus ja jälleenrakentaminen, sillä tavoitteena oli luoda erityinen harrastuspaikka kaiken ikäisille lapsille ja lastenmielisille aikuisille. Vuoden 2002 suurtulvat vaurioittivat saarta pahoin, mutta rakentamista jatkettiin vastoinkäymisistä huolimatta. Lasten saaren avajaisia päästiinkin viettämään 21. maaliskuuta 2003. 

Saaressa on mahdollista harrastaa mm. petankkia, keilailua, lentopalloa, jalkapalloa, rullaluistelua, skeittailua ja lapsille on tehty mukavia kiipeily- sekä leikkihärveleitä. Saari on öisin suljettu eli sinne ei pääse (portit on lukittu), mutta muutoin päiväsaikaan olet tervemennyt sinne lastesi kanssa puuhailemaan. 

Lasten leikkipaikka-alueet on aidattu vedestä eli rantaa kiertää aitaus. Näin lasten on turvallista viettää aikaansa saarella ja vanhemmillakin on lievä helpotus siitä, että veteen ei ole mahdollista lapsen pulahtaa kesken villien leikkien. 

Vaikka Praha onkin "koirien kaupunki", tähän saareen on koirilta pääsy kielletty. Saarella on yleisiä käymälöitä, joissa asioiminen maksaa 5 korunaa.


Saaren kupeessa oleva kanava, syyskuu 2011


Lasten saaren osoite on Janáčkovo Nabrezi, Praha 5 - Smíchovin kaupunginosa (karttalinkki tässä).  

Portit ovat avoinna huhtikuusta lokakuuhun klo 9:00 - 20:00, ja marraskuusta maaliskuuhun klo 10:00 - 18:00.
 
Raitiovaunut: Numerot 5, 6, 9, 12 ja 20, jää pois pysäkillä Arbesovo náměstí, ja lähde V botanice-katua kohti jokea, kunnes tulet sillalle. Lasten saari on sen vieressä, vesitornin takana. 

Jiráskův most, syyskuussa 2011

Lasten saari sijaitsee lähellä Jiráskův most-siltaa. Silta valmistui vuonna 1932 ja on nimetty historiallisista romansseistaan tunnetun Alois Jirasekin (1851 - 1930) mukaan. 

Silta ei ole mielestäni kovinkaan erikoinen tai kaunis, mutta on yksi Vltava-joen ylittävistä silloista ja tietysti oman aikansa tuotos. Merkillistä on mielestäni se, että sillalla ei kulje yhtään raitiovaunulinjaa ; )


Malostranská vodáren věž, syyskuu 2011

Malostranská vodáren věž eli Malá Stranan vesitorni näkyy hyvin Vltava-joen toiselle puolelle ja on hyvä Lasten saaren maamerkki. Vuonna 1483 rakennettu vesitorni on yksi hyvinsäilyneistä ja on osa nerokasta keskiaikaista vesihuoltoa, jota Prahaan silloin rakennettiin. Vesi pumpattiin torneihin, joista se johdettiin taloihin ja kaduilla oleviin kaivoihin. 

Vastarannalla näkyy toinen hyvinsäilynyt vesitorni Šítkovská vodárenská věž (josta infoa tässä).


Patsas saaren kärjessä, syyskuu 2011


Saaren pohjoispäässä on kaunis terassialue ja pronssipatsas. Patsas edustaa reliefin muodossa Vltava-joen sivujokia, joita on neljä: Otava, Lužnice, Sázava ja Berounka. Patsas on Joseph Pekarekin käsialaa vuodelta 1916, ja terassialueen arkkitehtina toimi Franz Sandner vuosina 1924-28.


Jokilaivoja ohittaa saaren kanavassa, syyskuu 2011

Saarelle kannattaa kävellä, sillä sieltä on myös hienot kuvauspaikat joen toiselle puolelle ja saaren puoleinen rantakatu Janáčkovo nábřeží, on kaunis arkkitehtuuriltaan.

Ja Jiráskův most-sillan ylitettyäsi oletkin Tanssivan Talon luona (info siitä tässä).


Jiráskův most ja vesitorni, kuva otettu Tanssivan Talon kattoterassilta syyskuussa 2011



Infot: Näe ja koe Praha, www.turistika.cz
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Karhunkadun Kafka
Blog Design by pipdig