Prahaan ja tšekkiläsyyteen keskittyvä blogi ~ Matkavinkkejä & omia kokemuksia meille rakkaasta Prahasta

5. toukokuuta 2012

Tšekkiläinen säveltäjä Julius Fučík



Julius Fučík - kuva täältä

Julius Fučík (18.7.1872 - 15.9.1916) oli tšekkiläinen säveltäjä ja sotilasmuusikko. Hän syntyi Prahassa ja kuoli Berliinissä.  Fučíkin tunnetuimpia sävellyksiä on vuodelta 1899 ja nimeltään Gladiaattorien tulo

Fučík opiskeli fagotin- ja viulunsoittoa sekä lyömäsoittimia ja sai sävellysopetusta itse Antonín Dvořákilta. 

Hän astui sotilaspalvelukseen vuonna 1891 ja työskenteli sen jälkeen soittokunnan johtajana eri puolilla Itävalta-Unkaria ja palveli mm. soitonjohtajana 86. jalkaväkirykmentissä (1897–1909) ja 92. jalkaväkirykmentissä (1909–1913). 

Vuonna 1913 Fučík avioitui ja asettui Berliiniin. Hän perusti oman soittokuntansa Prager Tonkünstler-Orchester ja musiikkikustantamonsa Apollo Verlag markkinoimaan sävellyksiään. Ensimmäisen maailmansodan puhkeaminen heikensi toimeentuloa, ja hänen liiketoimensa ja terveytensä kärsivät. Hän kuoli Saksassa vain 44-vuotiaana.
 
Fučík oli tuottelias säveltäjä: hänen tuotantoonsa kuuluu noin 240 marssia, polkkaa ja valssia.  Suurin osa teoksista on sävelletty sotilassoittokunnille. Hänen musiikkiaan esitetään yhä Tšekissä, mutta hänen maailmanmaineensa perustuu ensi sijassa Gladiaattorien tuloon.

Info: Wikipedia



SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Karhunkadun Kafka
Blog Design by pipdig