Prahaan ja tšekkiläsyyteen keskittyvä blogi ~ Matkavinkkejä & omia kokemuksia meille rakkaasta Prahasta

13. heinäkuuta 2015

Kahvilla "tähtien" kanssa - Café Palace
Kahvila Café Palace sijaitsee kauniissa Art Nouveau-rakennuksessa, sen alakerrassa, joka pääasiassa on hotelli. Me astuimme sisään vain lepuuttaaksemme kävelystä rasittuneita jalkojamme ja kahvitellaksemme kupilliset, mutta tulimmekin sisään keskelle valokuvien täyttämää kahvila-ravintolaa. Tuttuja ja tuntemattomia täällä esiintyneitä tähtiä oli kuvattuina satoihin seiniä peittäviin valokuviin kera nimikirjoitusten ja päivämäärien. 

Kotiin palattuamme oli pakko ottaa selvää tästä kauniista rakennuksesta ja sen historiasta, ohessa pieni palanen sitä teillekin kera kahvittelukuviemme.Art Nouveau Hotel Palace on  yksi Prahan arkkitehtonisista aarteista. Sen sijainti on loistava, vanhan- ja uuden kaupungin välimaastossa. Hotellin viereiset kadut ovat joskus olleet melkeinpä pääväyliä kaupunkikuvassa ja kadut ovat olleet näillä paikoillaan jo 1350-luvulta asti. Näillä kulmilla on asustellut kuuluisia taiteilijoita kuten Rainer Marie Rilke, Franz Kafka ja Carl Maria von Weber. Ja tällä rakennuksella onkin melkoisen rikas historia, josta näillä seinillä riittäisikin kerrottavaa, jos ne siihen vain pystyisivät.
Maa-alue, jolle hotelli on rakennettu, on mainittu kaupungin historiankirjoissa jo 1378. Tällöin paikalla on sijainnut Václav IV:n asuttama talo. Sittemmin talossa on asunut mm. ruhtinas Kaunicz perheineen, ja 1770-luvulla aristokraatti Auersperks. Saksan liberaalinen sanomalehtikustantamo Prager Tagblatt on pitänyt majaansa täällä 1800-luvulla, kunnes vuosituhannen lopulla silloinen alkuperäinen rakennus purettiin.
Sitten vuonna 1903 František Buldra päätti rakentaa tälle purkutalon tontille kauniin rakennuksen hotelliksi ja kahvila-ravintolaksi. Yhdessä arkkitehti George Justichin kanssa miehet suunnittelivat Art Nouveau Hotel Palacen, ja rakennus valmistui 21. huhtikuuta 1909.
Vuonna 1924 hotellin uudeksi omistajaksi tuli herra Emanuel Oppel ja hänen päätyönään oli saada tästä hotellista varsinainen luxus-luokan hotelli. Pian tämän jälkeen hotelli alkoikin saada jalansijaa kaupungin silmäätekevien ja taiteilijoiden keskuudessa, ja siitä tulikin yksi Prahan sosiaalisen kulttuurielämän kiintopisteistä. 

Amerikkalainen musta laulaja Josephine Baker oli ensimmäinen ulkomaalainen esiintyjäkiinnitys, ja sen jälkeen hotellissa esiintyikin maailman luokan tähtiä niin oopperasta kevyeen musiikkiin, ja kaikkea siltä väliltä.
Kommunistivallan loppumetreillä 1986 hotelli oli päässyt lopulta melkoisen huonoon kuntoon ja sen loistokkuus oli himmentynyt vuosikymmenien saatossa. Lopulta se suljettiin ja sitä alettiin remontoida. 

Vuonna 1989 hotelli avattiin uudistettuna, mutta vanhan loistokkuuden saattelemana uudelleen. Ja sitä se on edelleen. 

Täällä on vieraillut tähtiä niin urheilun-, politiikan- kuin musiikin saralta. Kuvissa näkyvät mm. Henry Kissinger, David Rockefeller, Jacqueline Kennedy Onassis, Alain Delon, Miloš Forman, Whoopi Goldberg, Lenny Kravitz, Mick Jagger, John Malkovich, Gina Lollobrigida, Cher, Uma Thurman, Steven Spielberg, Rolling Stones, Metallica, Scorpions, Roxette, Led Zeppelin, Pelé, Alberto Tomba, Bobby Charlton .... ynnä muita.Tänään hotellin sijainti on ihanteellinen, rauhallinen ja lähellä nähtävyyksiä. Edelleen siellä voi aistia suuren maailman tyyliä, se on viehättävä ja historiallinen.
Me nautimme täällä kahvit, mies maisteli vielä juustolautasen kera portviinin. Palvelu ja tuotteet olivat hyviä, tänne kannattaa piipahtaa jos mielii rauhallista tunnelmaa kävelynsä lomassa.

Osoite:
Art Nouveau Hotel Palace
Panská 12, Praha 1 (karttalinkki)
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Karhunkadun Kafka
Blog Design by pipdig