Prahaan ja tšekkiläsyyteen keskittyvä blogi ~ Matkavinkkejä & omia kokemuksia meille rakkaasta Prahasta

20. huhtikuuta 2017

Café Montmartre ja Řetězová -kadun historiaa



Café Montmartre on perustettu vuonna 1911, ja se tunnetaan myös vanhalla nimellään "Cabaret Montmartre". Kahvila sijaitsee yhä samalla paikalla  rakennuksessa, jonka nimi on U třech divých (suom. "Kolmen villin talossa"), kuin minne se alun perin perustettiin.

Tämä kahvila on jäänyt meiltä vielä kokeilematta, mutta päätin silti vihjaista siitä teille. Me olemme käyneet kahvilan ovien takana (värikuvat kertovat siitä kerrasta), mutta se oli silloin suljettuna; valitettavasti. Tänne siis vielä palataan seuraavan Praha-vierailun aikana. Kahvila on mielestäni hieman syrjässä ja mekin löysimme tänne vähän vahingossa.


Café Montmartre oli Ensimmäisen maailmansodan aikaan perinteikäs ja tunnettu tanssi- ja kabareepaikka, jossa viettivät aikaansa niin Jaroslav Hašek, Franz Kafka ja Max Brod, kuin muut sen ajan tshekkiläiset ja saksalaiset kirjailijatkin, taidemaalarit ja muusikot. Täällä sai kuulla silloin niin tshekkiä, saksaa kuin jiddišiäkin. Sisätiloja koristavat maalaukset, joita ovat maalanneet mm. V. H. Brunner, František Kysela, Zdeněk Kratochvil ja Jiří Kroha.

Montmartre on pieni ja tynnyrimäinen kahvila, sekä pubi, joka kuulemma ei ole muuttunut aikojen saatossa tyyliltään. Tänne siis kannattaa pistäytyä, mikäli 1900-luvun alkupuoliskon tunnelma kiinnostaa.


Řetězová -katu itsessään on jo keskiajalta peräisin. Se sijaitsee Husova- ja Liliová -katujen välissä. Kadun nimi oli aikaisemmin Kožešnická, koska kadulla tapasi usein keskiajalla turkkureita. Tämä nykyinen nimi juontaa mitä ilmeisemmin talon  U tří zlatých řetězů (talo nro 225/9) mukaan, joka suomeksi on "Kolmessa kultaketjussa" tai "Kolmen kultaketjun talo". Näillä kulmin on ollutkin jonkinlaisia ketjuja, joilla eristettiin Vanhankaupungin alue ja perittiin sinne meneviltä kauppiailta tullimaksuja.

Katu on kapea ja pieni, se on saanut pitää tuon oman aikakautensa miljöön aika hyvin tähän päivään asti. Historioitsija Vacláv Tomek kuvasi katua 1500-luvun asussa, jolloin se vei kapeana väylänä luostarista kohti kohti kirkkoa. Talossa nro 222/3 kerrotaan asuneen Jiří z Poděbrad -nimisen henkilön, joka valittiin Böömin kuninkaaksi vuonna 1458. Tuossa samaisessa talossa on myös toiminut romaaninen tuomioistuin, ja talo onkin yksi Prahan vanhimmista sen ajan rakennuksista; tästä on tehty kaivauslöytöjä 1960-luvulla.

Kaiken kaikkiaan viehättävä katu ja miljöö, jonne turistivirrat eivät ole eksyneet.


Osoite:

Café Montmartre - kotisivulle tästä.

Řetězová 7, Praha 1 (karttalinkki)






Lähteitä: täältä, täältä
Mustavalkoiset kuvat: täältä, täältä



SHARE:

19. huhtikuuta 2017

Tavík František Šimon - Vanhan Prahan herkkä kuvaaja


Kuva täältä

Aina välillä johkaudun katselemaan Googlen kuvahaulla kuvia vanhasta Prahasta. Aika usein törmää näissä kuvissa nimeen Tavík František Šimon. Itseäni alkoi kiinnostamaan taiteilija, jonka talvi- ja kesäkuvia on saanut ihailla ja lähdin etsimään tietoa, kuka tämä tyyppi oikein oli?

Kaikki tämän jutun kuvat ovat T. F. Šimonin tekemiä, Google-kuvahaulla netistä; linkit kuviin niiden alla.
 
Tavík František Šimon - Kuva täältä

Tavík František Šimon  syntyi 13. toukokuuta 1877 Tšekissä,  Železnicen kaupungissa Böömissä. Nuori mies lähti opiskelemaan taideakatemiaan Prahaan ja kuinkas ollakaan: sai stipendin. Se antoi hänelle mahdollisuuden matkustaa Italiaan, Belgiaan, Englantiin ja Ranskaan, joiden antamien oppien ja vaikutteiden myötä hän pitikin ensimmäisen oman taidenäyttelynsä vuonna 1905 Prahassa.
 
Seuraavaksi oli vuorossa Pariisi vuonna 1906. T. F. Šimonin taidetta haluttiin myös valtameren toiselle puolelle New York Cityyn. Maalausten ja taitelijan tie vei myös Hollantiin, Espanjaan, Marokkoon, Sri Lankaan, Intiaan ja Japaniin. Näistä kaikista paikoista Šimon imi vaikutteita, jotka myös näkyvät hänen töissään.

Pariisin jälkeen Šimon palasi takaisin Prahaan ja toimi mm. Taideteollisen akatemian professorina, jonka pestin hän sai vuonna 1928. Vuonna 1917 hänestä tuli tšekkiläisten graafisten taiteilijoiden Hollarin liiton perustajajäsen, jossa hän myöhemmin toimi puheenjohtajana.


Kuva täältä

Monet hänen merkittävimmistä kuvista ovat Prahasta, New Yorkista ja Pariisista, mutta niihin kuuluu myös muoto-ja maisemakuvia Tšekin ja Slovakian maaseudusta. Šimonin maalaustyyliin vaikuttivat voimakkaasti ranskalaiset impressionistit, sekä japanilaisten painatustekniikat.

 
Muutakin kuin maalausta mahtui miehen elämään, sillä 49-vuotiaana Šimon teki elämänsä matkan ja purjehti kirjaimellisesti ympäri maailman,. Matka alkoi Ranskan Cherbourgista syyskuussa 1926. Šimon matkusti laivalla USA: n kautta, ylittäen silloin vasta hiljattain rakennetun Panaman kanavan, ja purjehti Tyynenmeren kautta Kaukoitään. Sieltä hän palasi takaisin Eurooppaan Ceylonin ja Lähi-idän kautta.

Matkan aikana hän oli pitänyt päiväkirjaa, sekä kirjoittanut perheelleen ja ystävilleen kirjeitä. Palattuaan hän kirjoitti näiden perusteella kirjan "Listy Z Cesty Kolem Světa", jonka julkaisi J. Otto, Prahassa vuonna 1928.

Kuva täältä

Hänen muistiinpanonsa ja kirjeet kotiin paljastavat vanhalle Euroopalle vielä tuntemattoman maailman - mekaniikan kehittymisen Amerikassa, muuttuvan valtakunnan Kaukoidässä ja koskemattoman paratiisin Ceylonin saarella. Hänen näkemyksensä menneisyyteen antavat meille historianäkymän taiteilijan silmien kautta, joka vie takaisin siihen aikaan, jolloin suuren maailman neonvalot olivat vielä pienelle ihmiselle ihmeitä ennen lentomatkailun yleistymistä. Ja ainoa tapa jakaa tuota matkan aikana kertynyttä tietoa oli kirjoittaa kirjeitä näkemästään, sekä kokemastaan kotiin. 


New Yorkissa Šimon kirjoitti: "Aluksen orkesteri soitti samalla kun lipuimme hitaasti aamulla New York Cityn satamaan. Kaukana etäisyydessä näimme  pilvenpiirtäjiä, jotka hukkuivat hopeiseen sumuun kun tulimme lähemmäksi. Niiden profiilit nousivat kohoavan auringon hohtavaa taustaa vasten. Vilunväreet kiipeilivät selkärankaa pitkin kun astuimme laivasta valtavan kokoiseen satamaan, jonka profiilin takaa nousivat tehtaiden savut". 

Kuvat täältä ja täältä

Tavík František Šimon kuoli Prahassa, 19.12.1942, 65-vuotiaana. Vuonna 2014 hänen teoksensa käännettiin ja julkaistiin ensimmäistä kertaa englanniksi nimellä "Letters from a Voyage Around the World", jonka taustalla on toiminut taiteilijan pojanpoika Michal Šimon.
 
Lähde: Wikipedia
 
 
SHARE:

3. huhtikuuta 2017

Prahan pääsiäismarkkinat (velikonoční trhy) ovat avautuneet



Kevät ja pääsiäinen on saapunut markkinoiden kautta Prahaan. Kaikki te, jotka matkaatte nauttimaan keväisestä tunnelmasta tässä kaupungissa, ohessa infoa markkinatoreista, jotka sijaitsevat pääosiltaan samoilla paikoilla kuin joulumarkkinatkin. 

Mutta te, jotka olette lähdössä nyt huhtikuussa ekaa kertaa Prahaan, laitan infoa juuri teitä ajatellen. Kuten joulumarkkinoiden aikaan myös pääsiäisenä prahalaiset osaavat ottaa kevättä vastaan ja pääsiäisen aika tässä huhtikuussa onkin oivallista matkata tähän viehättävään kaupunkiin.



1. - 23.4.2017 Vanhankaupungin aukio (Staroměstské náměstí) ja Václavin aukio (Václavské náměstí) 

Markkinat ovat avoinna päivittäin kello 10:00 - 20:00, ruokakojut (grillipaikat) ovat avoinna myöhään yöhön asti.

Osoitteet:

Vanhankaupungin aukio (karttalinkki)

Václavin aukio, Můstek-metrolinjapysäkin puoleinen pää (karttalinkki)

Molempiin pääset parhaiten metrolla: Václavin aukio: vihreä linja A tai keltainen linja B  - pysäkki Můstek, sekä Vanhankaupungin aukio: vihreä linja A - pysäkki Staroměstská, siitä on pieni kävelymatka aukiolle.


1. - 17.4.2017 Rauhan aukio eli Náměstí Míru 

Kaunis ja ehdottomasti vierailemisen arvoinen vehreä Vinohradyn kaupunginosa ja siellä 
Náměstí Mírulla olevat pääsiäismarkkinat ovat avoinna päivittäin kello 10:00 - 19:00. Tänne on helppo tulla raitiovaunuilla ja metrolla

Osoite:

Náměstí Míru (karttalinkki)

Raitiovaunut: linjat 1, 10, 13, 16, 14, 20, 22 - jää pois pysäkillä Náměstí Míru, olet kohteessa.

Metro: vihreä linja A - jää pois pysäkillä Náměstí Míru

 
 Muillakin matkan varrelle osuvilla pienillä aukioilla ja toreilla on samantapaista meininkiä, nämät edellä mainitut ovat suurimmat. 

Ihanaa pääsiäisenaikaa kaikille Prahaan matkaajille! Toivon teille hyviä lomasäitä kulkemiseen ja katselemiseen, hetkessä elämiseen ja kaikesta tunnelmasta nauttimiseen. Viettäkäähän hyvä loma!




SHARE:

1. huhtikuuta 2017

Nyt on tarjolla makeaa mahan täydeltä!



Nam ja nam! Tämä ei ole aprillipila, vaikka tänään aprillipäivä onkin. Tämä herkkujuttu on totisinta totta: piipahda Prague Candy Festival -tapahtumaan, jos makean hammasta kutittaa.
Festarit järjestetään lauantaina 8.4.2017, kello 12:00 - 19:00. Paikkana Hotel Pyramida, kauniissa Břevnovin kaupunginosassa. Hotelli itsessään on jo nähtävyys sillä nimeensä liittyen se vaikuttaa pyramidilta ihan oikeasti. Ja paikalle pääset mukavasti raitiovaunulinjalla nro 22 tai 23, samat, jotka menevät Linnakukkulan kautta - jatkat vain eteenpäin.
Nämä jo toiset Candy Festivaalit kokoavat yhteen niin kondiittoreja kuin karamellin valmistajia. Täällä voit paitsi ostaa ja maistella, niin myös nähdä ja saada kenties vinkkejä kakkujen koristelemiseen tai uuden leivonnaisen (leivosten) tekemiseen. Kamerat siis mukaan, sillä värikkäitä ja herkullisia kuvia on nyt saatavilla.
Jotakin marsipaaniin liittyvää on myös luvassa; ehkäpä jokin näytös? Lisää kotisivuilta, jonne linkki löytyy alta.
*** HUOM:  Näppärimmät käyvät ostamassa muutamat ihanaiset käsin tehdyt suklaat tai pienet leivokset mukaan (Take Away), sekä paluumatkalla kaupasta jo valmiiksi viilennetyn kuohuviinin ja istahtavat herkkujen kanssa Vltava-joen varteen penkille tai jonnekin puiston reunamalle nauttimaan piknikistä, Prahan tunnelmasta ja ihanasta kevätsäästä. Voiko parempaa iltapäivähetkeä enää viettääkään!
Kokoa itsesi ja lähde nauttimaan makean maailmaan! Söpöt tapahtuman omat kotisivut löydät tästä.
Liput tapahtumaan netistä, tai oveltakin voi käydä kysymässä. Hinta 200 korunaa per hlö netin kautta, ovelta 250 korunaa, erillinen VIP-lippu 350 korunaa (siitä infoa tässä, englanninkielinen teksti tulee kun vierittää palkkia alaspäin).
Osoite:
Orea Hotel Pyramida (kotisivut)
Bělohorská 24, Praha 6 - Břevnovin kaupunginosa (karttalinkki)
Raitiovaunut: linjat 22, 23 ja 25 kulkevat Bělohorská-kadulla - jää pois pysäkillä Malovanka, se on miltei hotellin edustalla eli "olet kohteessa".
Kaikki herkkukuvat on valitettavasti poimittu netistä; itseltä ei näin makeita löytynytkään: täältä, täältä, täältä, täältä.
SHARE:
© Karhunkadun Kafka
Blog Design by pipdig