HEL- PRG ... and other Czech stories

20. huhtikuuta 2017

Café Montmartre ja Řetězová -kadun historiaaCafé Montmartre on perustettu vuonna 1911, ja se tunnetaan myös vanhalla nimellään "Cabaret Montmartre". Kahvila sijaitsee yhä samalla paikalla  rakennuksessa, jonka nimi on U třech divých (suom. "Kolmen villin talossa"), kuin minne se alun perin perustettiin.

Tämä kahvila on jäänyt meiltä vielä kokeilematta, mutta päätin silti vihjaista siitä teille. Me olemme käyneet kahvilan ovien takana (värikuvat kertovat siitä kerrasta), mutta se oli silloin suljettuna; valitettavasti. Tänne siis vielä palataan seuraavan Praha-vierailun aikana. Kahvila on mielestäni hieman syrjässä ja mekin löysimme tänne vähän vahingossa.


Café Montmartre oli Ensimmäisen maailmansodan aikaan perinteikäs ja tunnettu tanssi- ja kabareepaikka, jossa viettivät aikaansa niin Jaroslav Hašek, Franz Kafka ja Max Brod, kuin muut sen ajan tshekkiläiset ja saksalaiset kirjailijatkin, taidemaalarit ja muusikot. Täällä sai kuulla silloin niin tshekkiä, saksaa kuin jiddišiäkin. Sisätiloja koristavat maalaukset, joita ovat maalanneet mm. V. H. Brunner, František Kysela, Zdeněk Kratochvil ja Jiří Kroha.

Montmartre on pieni ja tynnyrimäinen kahvila, sekä pubi, joka kuulemma ei ole muuttunut aikojen saatossa tyyliltään. Tänne siis kannattaa pistäytyä, mikäli 1900-luvun alkupuoliskon tunnelma kiinnostaa.


Řetězová -katu itsessään on jo keskiajalta peräisin. Se sijaitsee Husova- ja Liliová -katujen välissä. Kadun nimi oli aikaisemmin Kožešnická, koska kadulla tapasi usein keskiajalla turkkureita. Tämä nykyinen nimi juontaa mitä ilmeisemmin talon  U tří zlatých řetězů (talo nro 225/9) mukaan, joka suomeksi on "Kolmessa kultaketjussa" tai "Kolmen kultaketjun talo". Näillä kulmin on ollutkin jonkinlaisia ketjuja, joilla eristettiin Vanhankaupungin alue ja perittiin sinne meneviltä kauppiailta tullimaksuja.

Katu on kapea ja pieni, se on saanut pitää tuon oman aikakautensa miljöön aika hyvin tähän päivään asti. Historioitsija Vacláv Tomek kuvasi katua 1500-luvun asussa, jolloin se vei kapeana väylänä luostarista kohti kohti kirkkoa. Talossa nro 222/3 kerrotaan asuneen Jiří z Poděbrad -nimisen henkilön, joka valittiin Böömin kuninkaaksi vuonna 1458. Tuossa samaisessa talossa on myös toiminut romaaninen tuomioistuin, ja talo onkin yksi Prahan vanhimmista sen ajan rakennuksista; tästä on tehty kaivauslöytöjä 1960-luvulla.

Kaiken kaikkiaan viehättävä katu ja miljöö, jonne turistivirrat eivät ole eksyneet.


Osoite:

Café Montmartre - kotisivulle tästä.

Řetězová 7, Praha 1 (karttalinkki)


Lähteitä: täältä, täältä
Mustavalkoiset kuvat: täältä, täältäShare:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Blog Design Created by pipdig