Prahaan ja tšekkiläsyyteen keskittyvä blogi ~ Matkavinkkejä & omia kokemuksia meille rakkaasta Prahasta

19. huhtikuuta 2017

Tavík František Šimon - Vanhan Prahan herkkä kuvaaja


Kuva täältä

Aina välillä johkaudun katselemaan Googlen kuvahaulla kuvia vanhasta Prahasta. Aika usein törmää näissä kuvissa nimeen Tavík František Šimon. Itseäni alkoi kiinnostamaan taiteilija, jonka talvi- ja kesäkuvia on saanut ihailla ja lähdin etsimään tietoa, kuka tämä tyyppi oikein oli?

Kaikki tämän jutun kuvat ovat T. F. Šimonin tekemiä, Google-kuvahaulla netistä; linkit kuviin niiden alla.
 
Tavík František Šimon - Kuva täältä

Tavík František Šimon  syntyi 13. toukokuuta 1877 Tšekissä,  Železnicen kaupungissa Böömissä. Nuori mies lähti opiskelemaan taideakatemiaan Prahaan ja kuinkas ollakaan: sai stipendin. Se antoi hänelle mahdollisuuden matkustaa Italiaan, Belgiaan, Englantiin ja Ranskaan, joiden antamien oppien ja vaikutteiden myötä hän pitikin ensimmäisen oman taidenäyttelynsä vuonna 1905 Prahassa.
 
Seuraavaksi oli vuorossa Pariisi vuonna 1906. T. F. Šimonin taidetta haluttiin myös valtameren toiselle puolelle New York Cityyn. Maalausten ja taitelijan tie vei myös Hollantiin, Espanjaan, Marokkoon, Sri Lankaan, Intiaan ja Japaniin. Näistä kaikista paikoista Šimon imi vaikutteita, jotka myös näkyvät hänen töissään.

Pariisin jälkeen Šimon palasi takaisin Prahaan ja toimi mm. Taideteollisen akatemian professorina, jonka pestin hän sai vuonna 1928. Vuonna 1917 hänestä tuli tšekkiläisten graafisten taiteilijoiden Hollarin liiton perustajajäsen, jossa hän myöhemmin toimi puheenjohtajana.


Kuva täältä

Monet hänen merkittävimmistä kuvista ovat Prahasta, New Yorkista ja Pariisista, mutta niihin kuuluu myös muoto-ja maisemakuvia Tšekin ja Slovakian maaseudusta. Šimonin maalaustyyliin vaikuttivat voimakkaasti ranskalaiset impressionistit, sekä japanilaisten painatustekniikat.

 
Muutakin kuin maalausta mahtui miehen elämään, sillä 49-vuotiaana Šimon teki elämänsä matkan ja purjehti kirjaimellisesti ympäri maailman,. Matka alkoi Ranskan Cherbourgista syyskuussa 1926. Šimon matkusti laivalla USA: n kautta, ylittäen silloin vasta hiljattain rakennetun Panaman kanavan, ja purjehti Tyynenmeren kautta Kaukoitään. Sieltä hän palasi takaisin Eurooppaan Ceylonin ja Lähi-idän kautta.

Matkan aikana hän oli pitänyt päiväkirjaa, sekä kirjoittanut perheelleen ja ystävilleen kirjeitä. Palattuaan hän kirjoitti näiden perusteella kirjan "Listy Z Cesty Kolem Světa", jonka julkaisi J. Otto, Prahassa vuonna 1928.

Kuva täältä

Hänen muistiinpanonsa ja kirjeet kotiin paljastavat vanhalle Euroopalle vielä tuntemattoman maailman - mekaniikan kehittymisen Amerikassa, muuttuvan valtakunnan Kaukoidässä ja koskemattoman paratiisin Ceylonin saarella. Hänen näkemyksensä menneisyyteen antavat meille historianäkymän taiteilijan silmien kautta, joka vie takaisin siihen aikaan, jolloin suuren maailman neonvalot olivat vielä pienelle ihmiselle ihmeitä ennen lentomatkailun yleistymistä. Ja ainoa tapa jakaa tuota matkan aikana kertynyttä tietoa oli kirjoittaa kirjeitä näkemästään, sekä kokemastaan kotiin. 


New Yorkissa Šimon kirjoitti: "Aluksen orkesteri soitti samalla kun lipuimme hitaasti aamulla New York Cityn satamaan. Kaukana etäisyydessä näimme  pilvenpiirtäjiä, jotka hukkuivat hopeiseen sumuun kun tulimme lähemmäksi. Niiden profiilit nousivat kohoavan auringon hohtavaa taustaa vasten. Vilunväreet kiipeilivät selkärankaa pitkin kun astuimme laivasta valtavan kokoiseen satamaan, jonka profiilin takaa nousivat tehtaiden savut". 

Kuvat täältä ja täältä

Tavík František Šimon kuoli Prahassa, 19.12.1942, 65-vuotiaana. Vuonna 2014 hänen teoksensa käännettiin ja julkaistiin ensimmäistä kertaa englanniksi nimellä "Letters from a Voyage Around the World", jonka taustalla on toiminut taiteilijan pojanpoika Michal Šimon.
 
Lähde: Wikipedia
 
 
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Karhunkadun Kafka
Blog Design by pipdig