8. huhtikuuta 2011

Karel Hynek Mácha - Tšekkiläinen runoilija


Karel Hynek Mácha (16.11.1810 - 6.11.1836) kasvoi Prahassa. Hän oli tehtaan työnjohtajan poika, ja oppi latinan ja saksan koulussa. Hän lähti opiskelemaan lakia Prahan yliopistoon. Opiskeluaikanaan hän tutustui teatteriin ja esiintyi mm. näyttelijänä. Teatterissa hän tapasi Eleonora Šomkován, jonka kanssa hän sai lapsen avioliiton ulkopuolella. Naimisiin he menivät vasta myöhemmin.

Machá nautti matkoista, retkistä vuorille ja oli innokas kävelijä. Lopulta hän muutti pieneen kaupunkiin Litoměřiceen, joka sijaitsi n. 60 km päässä Prahasta. Myöhemmin hän alkoi työskennellä oikeusavustajana ja kirjoitti vapaa-aikanaan runoja.

Karel Machá oli ehtinyt olla Eleonoransa kanssa naimisissa vain kolme päivää, kun hän sairastui vakavasti keuhkokuumeeseen ja menehtyi. Machá haudattiin Litoměřicen pienelle hautausmaalle. Kuolemansa jälkeen kun hänet oli tunnustettu julkisesti hyväksi runoilijaksi, hänen ruumiinsa kaivettiin haudasta ja siirrettiin parempaan, Vyšehradin hautausmaalle Prahaan vuonna 1939.

Hänen kunniakseen on pystytetty patsas Petřínin kukkulalle. 
Machán neroutta ylistettiin vasta hänen kuolemansa jälkeen; niin kuin on käynyt monille muillekin taiteilijoille. Varsinkin hänen lyyristä eeppistä kokoelmaansa nimeltä Maj (Toukokuu), joka julkaistiin vuonna 1836 vähän ennen hänen kuolemaansa, pidetään nyt yhtenä Tsekin klassikkoina, sekä yhtenä parhaista runoista mitä maassa on koskaan kirjoitettu. 

Machá kirjoitti myös kokoelman elämänkerrallisia luonnoksia, nimeltään Kuvia elämästäni, sekä romaanin Cikáni. Teoksessaan Päiväkirja matkustaa Italiaan hän kuvailee matkaansa Venetsiaan, Triesteen ja Ljubljanaan vuonna 1834. Syksyllä 1835 julkaistussa teoksessaan Secret Diary  hän kuvailee arkea ja elämää Eleonora Šomkován kanssa, mukana on myös heidän kahden välistä salakirjoitusta.


Info: Wikipedia
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig