19. huhtikuuta 2011

Lääkärihelikopterien laskeutumispaikat tarkastelun alla Prahassa


Täällä meillä Suomessa toimii muutama lääkintähelikopteri, jotka lähtevät hätäkeskuksen hälyttämänä, terveysviranomaisten ohjeiden mukaisesti, tavoittamaan ns. korkeariskikstä potilasta, joka tarvitsee henkeä uhkaavaan tilaansa lääkärin antamaa ensihoitoa ja hyvin nopeaa kuljetusta. Tunnetuin näistä lääkärihelikoptereista taitaa olla Uudenmaan-, sekä Varsinais-Suomen ja osittain Satakunnan alueella toimiva Medi-Heli. 


Suomalainen Medi-Heli ilmassa - kuva täältä


Myös Tšekeissä toimii lääkärihelikoptereita ja tällä hetkellä onkin paljon keskustelua siitä, että sairaaloiden helikopterien laskeutumispaikat ovat huonokuntoisia tai sairaalasta jonkin verran kauempana; niihin laskeutuminen vaarantaa sekä potilaan, että helikopterihenkilökunnan henget. Asiasta hieman lisää seuraavassa uutisessa.

Tšekkien pääkaupunki Praha on erikoistunut erikoissairaanhoitoon ja nimenomaan hätätilapotilaiden hoitoon. Tämä tarkoittaa sitä, että maassa toimivat lääkärihelikopterit pyrkivät mahdollisuuksien mukaan kuljettamaan kriittisessä tilassa olevat potilaat juuri Prahan sairaaloihin. Ilmassa annettava ensihoito ja lääkäripalvelu on kuitenkin helikopterin ahtaista tiloista johtuen hyvin systemoitua. 

Kolme Prahan sairaalaa - Na Bulovce, Thomayer ja Central Military Hospital - ovat kaikki niitä, joihin lääkärihelikopterit kuljettavat nopeasti leikkausapua tarvitsevat kriittisessä tilassa olevat potilaat ja jotka noudattavat ilmailuviranomaisten määräyksiä. Sen sijaan Prague Monitor -lehti kertoo, että sairaalat Motol, Humolce ja Vinohrady, ovat laskeutumispaikkojensa suhteen hyvin eriarvoisessa asemassa ja juuri siitä syystä, että niiden lääkärihelikopterien laskeutumispaikat sijaitsevat maastossa sairaalan lähellä, ei sen katolla. 

Prahassa on laskettu, että helikopterikenttä maksaa 1,5 miljoonaa korunaa; plus sen ylläpito hyvässä kunnossa. Kustannuksiin kuuluu mm. rakennusten kattojen vahvistaminen, jotta helikopteri pystyy sinne laskeutumaan turvallisesti. 

Helikopteria käytetään kun on todella todella kiire; tällöin ilmatie antaa suoran ja nopean yhteyden hoitolaitokseen.  Muutoin kuljetukset hoidetaan teitä pitkin ambulansseilla. Näihin lääkärihelikopterien kannalta huonompikuntoisiin kenttiin aletaan suunnata enemmän huomiota ja rahaa tulevaisuudessa. Tärkeintä on potilaan etu ja hänen saattamisensa tilaansa vastaavaan hoitoon parhaalla mahdollisella tavalla.


Uutisen informoi Prague Monitor
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig