27. lokakuuta 2011

Dům U tři pštrosů - Strutsinsulkia ja hotelli-ravintolaPraha on siitä ihana paikka, että monilla sen vanhoilla taloilla on menneisyys ja historia, josta on hauska kertoa. Taloihin liittyvät tarinat saavat ne näyttämään enemmän inhimillisiltä ja tuovat eletyn elämän nykyisyyteen, näille turistien tallaamille mukulakivikaduille, sekä niiden varsille.
Talon kulmaa, huomaa maalaukset seinässä


Tässä yksi rakennus Malá Stranasta eli kaunis myöhäisrenesanssi-tyylinen talo Dům U tři pštrosů eli Kolmen Strutsin talo, joka on rakennettu 1500-luvun lopulla.  Se sijaitsee Kaarle-sillan kupeessa, Malá Stranan puoleisessa päässä.


Talon seinään maalatut kolme strutsia, toukokuu 2012

Rakennus on saanut nimensä kyltin mukaan, joka on maalattu sen julkisivuun, ja jossa nuo kolme strutsia tepastelee.  

Vanhan legendan mukaan tuolloin vuonna 1597 talon rakennuttajan ja omistajan Jan Fuxin (Fuchs) vaimo oli hieman kevytmielinen, ja halusi aina vaan uusia ja uusia lahjoja. Mikään ei tuntunut naiselle riittävän ja usein hän myös sai tahtonsa läpi.

Yksi hänen toiveistaan oli saada aito ja elävä strutsi itselleen, ja uuden talon pihalle tepastelemaan. 

Kun vaimo sai mieheltään lahjaksi yhden strutsin, halusi hän toisen ja tietysti sitten myös kolmannen.  Lopulta vaimonsa strutsihullutuksen uuvuttamana Jan Fux aloitti liiketoiminnan myymällä strutsinsulkia, joita tuntui kertyvän, esimerkiksi hattuihin ja koristeisiin.  

Näin talo sai nimekseen Kolmen Strutsin talo, ja tämä samainen kuva maalattiin talon seinään vuonna 1606; seuraavana vuonna isäntä itse kuoli.

Ovi, jonka yläpuolella strutsireliefi, toukokuu 2012


Talo vaurioitui pahoin ruotsalaishyökkäysten aikana vuonna 1648 ja se korjattiin sen jälkeen, ja rakennus sai vielä yhden kerroksen vuonna 1657. Talon etuoven vieressä on seinään upotettuna kaunis, tsekkiläisen pyhimyksen Jan Nepomukin patsas. Nepomuk hukkui Vltava-jokeen.

Talossa on ollut vuosisatojen aikana useita omistajia, mm. teurastaja on siinä asunut ja pitänyt liikettään. 

Vuonna 1714 talossa toimi Prahan ensimmäinen julkinen kahvila, jonka avasi armenialainen Deodatus Damascenus. 

Vuosien 1972-1976 välillä rakennus muutettiin hotelliksi, joka se on edelleen. Talon pohjakerroksessa toimii ravintola. Rakennus on ollut myynnissä aika ajoin, mutta sen viimeaikaista kohtaloa en tiedä. Hotelli- ja ravintolatoiminta on kyllä koko ajan käynnissä, joten pistäydypä paikassa vaikka olusella.

... ja hotelli on aika romanttinen: lähellä Kaarle-siltaa ja kaunista Kampa-saarta.

Hotellin eräs huone - kuva täältä


Hotellin ja ravintolan omat kotisivut löydät tästä linkistä: http://www.utripstrosu.cz/


Talon osoite: 

Dražického náměstí 76/12, Praha 1, Malá Strana (karttalinkki tässä)


Infot: turistika.cz, prostor.cz 
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig