4. maaliskuuta 2012

Leoš Janáček ja ooppera "Ovela kettu"
Yle Teema -kanava esitti eilen lauantaina 3.3.2012 tšekkiläisen Leoš Janáčekin säveltämän oopperan "Ovela kettu". Koska se on mahdollista nähdä netissä vielä jälkeenpäin 30 päivän ajan, laitan teille tähän jutun loppuun linkin, josta se on nähtävillä.

Tarina on sadunomainen, joten jos et ennen ole oopperaa kuulostellut, suosittelen katsomaan tämän.


Kuva oopperaesityksestä "Ovela kettu" - kuva täältäLeoš Janáček, kastenimeltään Leo Eugen Janáček, (1854 - 1928) oli tšekkiläinen säveltäjä, musiikin teoreetikko, folkloristi, tiedottaja ja opettaja.  Hän innostui slaavilaisesta kansanmuksiikista, ja halusi itsekin luoda jotakin kansanperäistä, ripauksella modernisuutta. Hänen varhaiseen musiikkituotantoonsa on vaikuttanut mm. Antonin Dvorak. Janáčekin myöhempiin, kypsempiin teoksiinsa, hän on ujuttanut mukaan juuri tuota ihailemaansa kansanmusiikkia ja se on kuultavissa varsinkin hänen oopperassaan "Jenufa", joka kantaesitettiin Brnossa 1904. Esiintyminen Prahassa vuonna 1916 aukaisi ovet muualle maailmaan.
Lisää tästä miehestä, hänen elämästään ja sävellyksistään on luettavissa tästä Wikipedian linkistä, josta mielestäni saa hyvin kokonaisvaltaisen kuvan säveltäjästä ja hänen elämästään.

Lisää voit lukea myös näiltä englanninkielisiltä sivuilta, joissa on mm. kerrottu hänen oopperoistaan ja niiden syntyvaiheista. Esittelyssä kaikki säveltäjän yhdeksän oopperaa (kts. sivujen vasen laita "His operas").
Janáček ehti elämänsä aikana säveltää kaiken kaikkiaan yhdeksän oopperaa. Ooppera "Příhody Lišky Bystroušky" eli suomeksi "Ovela kettu" on kantaesitetty Brnossa 6.11.1924 eli lukeutuu säveltäjän viimeisimpiin oopperoihin ja on säveltäjän seitsemäs sävellystyö.


"Ovela kettu" on sadunomainen ketomus, jossa vuorottelevat pääosaesittäjien kanssa lapsikuoro, pantomiimi, baletti.  Janáček vie tarinaa eteenpäin yhdistämällä ihmiset ja eläimet sujuvaksi tarinaksi, joka sisältää tragediaa, komiikkaa ja mystiikkaa.

Ooppera sisältää kolme osaa, joiden tarinakuvaus lyhyesti tässä:

Osa 1:  Metsässä eläimet ja hyönteiset tanssivat ja iloitsevat. Metsänhoitaja saapuu paikalle ja laittaa itsensä makuulle puuta vasten ottaakseen pienet torkut. Sillä aikaa utelias pieni ketunpoikanen jahtaa sammakoita, ja leikki päättyy suoraan nukkuvan metsänhoitajan syliin. Ärtynyt ja unesta herätetty metsänhoitaja ottaa ketun kiinni ja vie väkisin eläimen kotiinsa. Aika kuluu ja ketusta kasvaa "nuori aikuinen", jota metsänhoitaja pitää kiinni narussa. Lopulta kettu saa pureskeltua narun poikki, hyökkää päin kanoja ja hyppää lopulta aidan yli vapauteen. 

Osa 2:  Kettu ottaa haltuunsa mäyrän kodin ja potkaisee tämän ulos. Läheisessä majatalossa seurakunnan pastori, metsänhoitaja ja opettaja ovat nauttimassa oluita. Ilta kuluu ja juomaseurue humaltuu. Metsänhoitaja näkee kotimatkallaan auringonkukkapellon kupeessa ovelan ketun ja ampuu tätä kohti kaksi laukausta, joka saa ketun juoksemaan pakoon. Myöhemmin kettu tapaa mukavan poikaketun ja he vetäytyvät yhdessä mäyrän kotiin. Tuosta illasta on tuloksena odottamaton raskaus ja muut metsän eläimet vaativat, että kettujen on mentävä naimisiin.

Osa 3: Salametsästäjä asettaa kettuansan metsään. Salametsästäjä jää katselemaan kauempaa kuinka kettupariskunnan syntyneet pienet ketunpojat kisaavat lähellä ansaa. Ovela kettu eli ketunpoikasten äiti saapuu paikalle, metsästäjä ampuu tämän ja saa ketunpoikaset juoksemaan karkuun. Myöhemmin metsänhoitaja näkee salametsästäjän häissä tämän morsiamelleen antaman upean kettupuuhkan, ja tulee epäileväiseksi: mistä tuo turkki on peräisin? Metsänhoitaja palaa takaisin paikkaan, josta hän muinoin löysi ketun, jonka otti itselleen. Hän suree menetettyä kettuaan. Surun lomassa hänen syliinsä hypähtää jälleen sammakko, joka on tuon ensimmäisessä osassa olleen sammakon pojanpoika. Metsänhoitaja ymmärtää, että elämän jatkumiseen sisältyy aina myös kuolema, ja satu päättyy.


Ovela kettu ja sammakko - kuva täältä


Tämä Yle Teemalla esitetty versio on kuvattu Pariisissa. Sen on ohjannut André Engel ja oopperassa laulavat mm. Elena Tsallagova, Jukka Rasilainen, Michèle Lagrange ja David Kuebler, sekä lapsikuorot. 

Esitys Teemalla oli lauantaina 3.3. ja uusinta tänään sunnuntaina 4.3.klo 13:41.


SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig