Prahaan ja tšekkiläsyyteen keskittyvä blogi ~ Matkavinkkejä & omia kokemuksia meille rakkaasta Prahasta

2. joulukuuta 2010

Kadut Nerudova ja Uvoz


Vilkas ja ahdas Nerudova toukokuussa 2010

Nerudova-katu johtaa Malá Stranan puolelta, Malostranské-aukiolta kohti Prahan linnaa ja katu jatkuu linnalle vievän Ke Hradu-kadun jälkeen Uvoz-nimisenä (joka taas vie kohti Strahovin luostaria). 


Nerudova-katu oli aikoinaan linnalle johtava pääväylä, jota pitkin kulki niin kutstuttu kuninkaantie. Talojen sisäänkäynnit kadun varsilla ovat mielenkiintoisia: vanhanaikaisesti koristeltuja ovia ja historiallisia talotunnuksia, reliefejä, patsaita ja kuvia, jotka on sijoitettu talojen sisäänkäyntien läheisyyteen. Keskiajalla  nämä talotunnukset toimittivat talonnumeron virkaa. Talojen numerointi otettiin Prahassa käyttöön vuonna 1770. 

Talo myös useimmiten sai nimensä tunnuskuvansa tai siinä asunneen perheensä mukaan, kuten Kolmen viulun talossa asui muinoin kolme viuluntekijäperhettä vuosina 1667-1748. Muita taloja ovat mm. Kaksi aurinkoa, Kultainen avain, Valkoinen enkeli ja Punainen leijona. Kuvakyltit saattoivat joskus aiheuttaa toki sekaannusta, jos samannimisiä taloja oli eri puolilla kaupunkia. Talojen kylttejä ei yleensä vaihdettu uusien asukkaiden sisäänmuuttaessa, pikemminkin asukkaat vaihtoivat nimensä. 

Katulamppu ja Nerudovan taloja toukokuussa 2010

Talojen nimikylttien lisäksi Nerudovalla pistää silmään Morzinin palatsin (Nerudova 5) parveketta koristavat muhkeat maurilaisatlakset. Ne ovat itseironinen viittaus talossa asuneeseen erittäin varakkaaseen Morzinin suvun nimeen. Kun myös varakas Kolovratin suku rakensi lähelle oman talonsa (Nerudova 20), nykyisen Thun-Hohensteinin palatsin, sekin halusi nimensä viittaavat atlakset koristeeksi. Lopputuloksena oli lievästi B-luokan hirviöiltä näyttävät kotkat. 

Nerudova 33 -kohdalla sijaitsee Bretfeldin palatsi. Siellä pidettiin 1700-luvun lopussa suuria tanssiaisia ja juhlia, joista juoruttiin ympäri Eurooppaa. Mozartin on kerrottu tuolla talossa eräissä juhlissa vuonna 1787 tavanneen Böömissä eläkepäiviään viettäneen Casanovan. Yhteensattuma on hauska siinä mielessä, että tuolloin Mozart oli Prahassa, koska hänen oopperansa Don Giovanni (kertomus naistenmiehestä) kantaesitettiin. 

Kirjailija Jan Nerudan asuintalo sijaitsee Nerudova-kadun yläpäässä, numerossa 47. Talon seinässä on kirjailijaa kunnioittava muistolaatta. 

Jan Nerudan kotitalo ja seinän muistolaatta

Jos jatkat katua ylöspäin kohti Strahovin-luostaria, kadun nimi muuttuu Uvoziksi ja taakse jää meteli. Meno vaihtuu hiljaisuuteen. Ehkä kuulet myös satakielten laulun (joka saattaa kuulua Petrinin kukkulan puistosta, kadun vieressä olevan muurin takaa). 

Kadun varressa muurin vieressä on penkkejä, joihin voit hetkeksi istahtaa ja antaa ajatusten liitää 1700- ja 1800-luvuille, ehkäpä kenties Jan Nerudan kirjaa lukien. Tuolloin "vanhaan aikaan" Nerudova-kadun nimi oli Kannuskuja, ja se vilahtelee Jan Nerudan novelleissa joskus. Mielessäsi voit nähdä Nerudan hömelöt hahmot, vaikkapa kiistelemässä juuri satakielten laulusta Uvozilla tai Vltava-joen pauhuista.

Uvoz-katu on yksi suosikeistani Prahassa, ehkäpä juuri sen hiljaisuuden ja levollisuuden vuoksi.

Hiljainen Uvoz-katu syyskuussa 2009
Portaat Uvoz-kadulta ylös Loretánska-kadulle
Uvozin kauniita taloja kesäkuussa 2007


Tekstiotteet: Omaa sekä Antti Helin (2004) Mondo matkaopas Praha
Kuvat: omia
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Karhunkadun Kafka
Blog Design by pipdig